Paradox: Bränner ett extraliv

Datorspelsbolaget faller 14 procent efter en rapport med trög tillväxt och kraftigt sämre resultat. Tyvärr ser inte det kommande halvåret bättre ut.
Paradox: Bränner ett extraliv - 75f49279-e3db-47e1-915c-da48275c67d9fitcroph450q80upscaletruew800sfd261ea94366062657aabca4b04df8390c493b1d

Det blev en tung start för Ebba Ljungerud som ny vd för Paradox (178 kr). Från och med augusti tar hon över efter bolagets huvudkaraktär Fredrik Wester som i stället blir styrelseordförande.

Försäljningen under andra kvartalet blev bara marginellt högre än föregående år vilket kan jämföras med en förväntad tillväxt om 20 procent.

Resultatet föll samtidigt kraftigt då tredjepartsutvecklade spel (med sämre marginal) stod för en större del av försäljningen. Dessutom lade bolaget ner två pågående spelprojekt med 21 Mkr i nedskrivningar som följd.

Aktien faller 14 procent i skrivande stund.

Paradox Q2-rapport Q2 2018 Q2 2017
Omsättning 299 Mkr 289 Mkr
     – Tillväxt 3% 23%
Rörelseresultat 99 Mkr 162 Mkr
     – Rörelsemarginal 33% 56%
Vinst per aktie 0,74 kr 1,20 kr

Vi tror dock inte man ska förhasta sig över köpknappen. Det kommande halvåret ser fortsatt tunt ut med bara en enda annonserad expansion.

Paradox har redan bränt av årets krut och antalet lanseringar under andra halvåret 2018 är rekordfå till antalet. Trots det räknar analytikerna med rekordförsäljning det kommande halvåret. Men vart ska de intäkterna komma ifrån?

Förväntningarna går alltså inte ihop med verkligheten som ju är att Paradox lär ha ett tråkigt halvår framför sig.

Kommer investerarna ha tålamod med ytterligare två dåliga rapporter? Reaktionen på dagens rapport tyder inte på det – snarare gör den höga värderingen aktien hyperkänslig för eventuella motgångar.

Man bör nog vara glad om Paradox når över miljarden i omsättning 2018. Det vore fortfarande ett rejält lyft och en framgång jämfört med 2017, även om det är långt lägre än förväntningarna.

På en miljard i omsättning värderas Paradox till närmre 19 gånger försäljningen (EV/Sales) vilket gör aktien till en av de allra dyraste på svenska börslistor. Finns det tolerans för en så hög värdering när tillväxten stannar av samtidigt som lönsamheten faller kraftigt?

Paradox är visserligen ett fantastiskt bolag där affärsmodellen med löpande lanseringar av nya expansioner och tilläggsmaterial visat sig vara betydligt mer attraktiv än de flesta trott. Över tid lär bolaget fortsätta växa basen av trogna spelare och 2019 kommer nya lovande spelsläpp.

Men här och nu är förväntningarna alldeles för höga och vi tror det kommande halvåret kan bli tufft. Paradox har fallit 22 procent sedan vi satte sälj på aktien. Tyvärr tror vi det finns mer att hämta och upprepar säljrådet.

Paradox 10 största ägare Andel
Fredrik Wester 33,37%
Investment AB Spiltan 23,73%
Peter Lindell & Rite Ventures 9,03%
Swedbank Robur Fonder 8,37%
TCH Scarlet Ltd (Tencent) 5,00%
Håkan Sjunnesson 3,40%
Handelsbanken Fonder 1,91%
Didner & Gerge Fonder 1,52%
Susana Meza Graham 0,95%
Avanza Pension 0,58%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från AMF