Annons från Hexicon AB

Vindkraften bäst ute på djupt vatten

– För att ställa om energiproduktionen och värna klimatet måste vi ut till ordentliga havsdjup. Långt ute till havs är vinden starkare och jämnare, säger Marcus Thor. Vi slipper konflikter med kustnära verksamheter som fiske, friluftsliv och husägare. Det är anledningen till att flytande, havsbaserad vindkraft kommer att bli en viktig del i framtidens energimix.
Hexicon windfarm

”Havsbaserad flytande vindkraft växer så det knakar och potentialen är enorm”

Marcus Thor är vd på svenska Hexicon AB. Företaget jobbar med projekt- och teknikutveckling av flytande vindkraft och har sin egen patenterade teknik för en flytande plattform som bär två turbiner.

–Den unika designen skapar en effektiv och hållbar elproduktion på havsdjup större än 50 meter.

Marcus Thor Hexicon
Marcus Thor, VD

Enormt elbehov

Det fattas grön el, både i Sverige och globalt. Världen har enorma behov av att öka mängden energi och samtidigt minska CO2-utsläppen. För att få den ekvationen att gå ihop spelar elens ursprung en avgörande roll.

– Vi behöver fler källor för elproduktion som inte driver utsläpp av växthusgaser. Möjligheten att ställa om till förnyelsebar energi på, eller i närheten av, land är begränsad. 70 till 80 procent av potentialen för vindkraftsproduktion till havs finns på djupa vatten.

Hexicon driver flytande havsbaserade vindkraftsprojekt i Sydkorea tillsammans med Shell, samt med partners i England och Skottland. Nu utvecklar man också projekt på svenska öst- och västkusten i samarbete med norska Aker Offshore Wind.

Med de svenska parkerna tar Hexicon klivet in på sin egentliga hemmamarknad.

– I Sverige har vi länge varit bortskämda med säker och billig elförsörjning. Därför har vi inte heller sett behovet av ny elproduktion förrän helt nyligen.

Patenterad plattform

Globalt testas nu cirka 15 vindturbiner på flytande fundament. Man räknar med att de första kommersiella vindparkerna börjar producera el runt 2025.

– Vindkraft ger intäkter först när vindturbinerna snurrar. Till dess tjänar vi pengar på vår projektutveckling, som att sälja av projektandelar och utvecklingstjänster. Vårt andra ben är teknik för flytande vindkraft. Plattformen är patenterad och vi får licensintäkter på varje sålt fundament under byggfasen.

Obegränsad potential

Vindkraft på djupt vatten är i sin linda och i Sverige är inte regelverket på plats ännu.

– Det går fort framåt. Senaste halvåret har intresset ökat markant. Nyligen beslutade regeringen att bygga ut stamnätet för att underlätta utbyggnaden och jämställa anslutningskostnaden med landbaserad vindkraft.

– Havsbaserad flytande vindkraft växer så det knakar och potentialen är enorm, säger Marcus Thor.

Hexicon logo

Adress: Tegelbacken 4, 111 52 Stockholm
E-post: info@hexicon.eu
www.hexicon.eu
Aktien är noterad på Nasdaq First North.

Denna artikel är en annons från Hexicon AB,
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.