Native Annons
Växlande konjunkturläge kräver bredd hos affärsjuridiska rådgivare
Hur märker ni som byrå av skiftet i konjukturläget?
– Vi kommer från en högräntemiljö där väldigt många högbelånade bolag inte har klarat av att betala tillbaka på sina lån, d.v.s. de finansieringar som funnits har inte hållit. Därför har bolagen tvingats till olika rekonstruktionsåtgärder. Nu håller vi på att lämna den miljön, räntorna sjunker och företagen börjar kunna andas ut något.
Vilken är den tydligaste skillnaden på transaktionssidan?
– Rekonstruktionsarbetet har ofta inneburit att bolag har varit tvungna att sälja verksamheter under komplicerade omständigheter och till låga priser. Nu när räntan börjar sjunka och finansieringen blir enklare blir det mindre av den här typen av ”konfrontativt” arbete för advokatbyråer och istället mer ”offensiva” transaktioner.
– Jag ser positivt på konjunkturläget under de kommande två, tre åren. En förstärkning av det svenska konjunkturläget kommer medföra ökat tryck inom det transaktionsjuridiska området.
Talangförsörjning är en förutsättning för tillväxt, hur arbetar ni för att attrahera och behålla talangerna?
– Det viktiga för oss är att vara en utbildnings- och karriärplattform för våra unga medarbetare. Vi satsar mycket på utbildning, både praktisk och teoretisk, och våra jurister får en väldigt bred affärsjuridisk skolning. Vi är övertygade om att den breda utbildningen gynnar både medarbetarna och klienterna.
På vilket sätt är en bred affärsjuridisk utbildning viktig ur ett klientperspektiv?
– Deltar vi t.ex. i en så kallad dual track-process där klienten överväger en exit genom antingen en notering eller en privat M&A-försäljning är det en stor fördel att ha jobbat med bägge transaktionstyperna. För att kunna ge de bästa råden till våra klienter är det också bra att veta hur andra affärsjuridiska ärenden fungerar såsom finansiering genom obligationer eller banklån. Vi försöker se till att våra medarbetare får en sådan bredd så att de blir duktiga affärsjuridiska rådgivare.
Hur ser tillväxtplanerna ut i ett femårsperspektiv?
– Ambitionen är att våra medarbetare ska kunna utvecklas och göra karriär tillsammans på G&D. En sådan talangutveckling kommer även våra klienter till gagn. Talangutvecklingen kräver tillväxt och jag bedömer att en kvalitativ tillväxttakt över tid är ungefär 10 procent per år. Vissa år kan den dock vara betydligt högre.
– Vi är en attraktiv arbetsplats och har i närtid haft möjlighet att välkomna ett nytt stort fastighetstransaktionsteam som kompletterar vår verksamhet väldigt bra. Det innebär att vi kan fortsätta att hjälpa våra befintliga klienter med fastighetstransaktioner. I stor omfattning har vi dessutom fått in en ny klientstock med stora internationella fastighetsfonder som gör transaktioner i Sverige. Det har inneburit att verksamheten har vuxit ihop väldigt bra.
Gernandt & Danielsson grundades 1992 och erbjuder rådgivning inom de flesta affärsjuridiska områden till svenska och internationella klienter. Byrån har biträtt i några av de största och mest komplexa transaktionerna och tvisterna i Sverige.
Idag arbetar ca 150 medarbetare, varav ca 100 jurister, på kontoret på Hamngatan 2 i Stockholm.
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.