Innehåll från annonsör

Robot som kollega – vardagen hos Nordea

”Robotics kommer att vara en förutsättning för transformation de närmsta åren inom finansbranschen”, säger Mattias Fras, management partner på Nordea Liv & Pension.
Robot som kollega – vardagen hos Nordea - ArtBild2_binary_6811159.jpg
"Med robotics kunde vi skära ner administrativa kostnader med så mycket som 80-90 procent för vissa arbetsmoment", säger Mattias Fras på Nordea Liv & Nordea.

Dagens vinnare i digitaliseringen gör mer än att följa en checklista för att dra nytta av ny tekniska lösningar. Pionjärerna vet att framgångar bygger på medarbetarnas engagemang. Det slår Accentures senaste teknologivision fast.

– Att förstå förändrade kundbehov och beteenden är viktigt, men det som avgör företagens utväxling av ny teknologi är förmågan att etablera en medarbetarkultur som inte bara anammar fördelarna med ny teknologi, utan med passion, mod och driv utforskar nya affärsmodeller och ekosystem som teknologin kan skapa, säger Daniel Hjelte som leder kompetensområdet Digital workforce på Accenture Strategy i Norden.

Nordea Liv & Pension är en organisation som anammat de principerna. Inom ramen av drygt sex månader har organisationen introducerat digitala medarbetare i form av robotar. Den första roboten i Sverige heter Liv och är ett par månader gammal.

– Robotics kommer att vara en förutsättning för transformation de närmsta åren inom finansbranschen. Det inser man snabbt när man förstår potentialen och börjar se effekterna, säger Mattias Fras.

Ansvaret för projektet att introducera den digitala arbetskraften hos Nordea Liv & Pension låg hos honom. Mattias Fras beskriver resan som innovativ, lärorikt och väldigt rolig. Men framförallt något som gav många fördelar och ett nytt sätt att tänka i verksamheten jämfört med traditionella transformationslösningar.

”Mindre fel, lägre kostnader och större kundfokus”

Finansbranschen befinner sig under press från flera håll. Nya regelverk, lågräntemarknad, prispress och nya konkurrenter. För att kunna växa i en sådan marknad krävs kostnadseffektiva och säkra processer. Det var under hösten 2015 som Nordea Liv & Pension fick nys om Robotics Process Automation (RPA).

– Då lät RPA som science fiction men businesscaset var uppenbart. Med robotics kunde vi skära ner administrativa kostnader med så mycket som 80-90 procent för vissa arbetsmoment. Dessutom kunde vi uppnå andra fördelar såsom mindre fel, snabbare processer, full spårbarhet och bättre kvalitet. Det förbättrar förutsättningarna för vassa kunderbjudanden och att personal kan fokusera på kundrelationer i stället för administration, säger Mattias Fras.

Att implementera robotics krävde kompetens och erfarenhet som då inte fanns inom Nordea Liv & Pension. Man behövde därför en partner och valet föll på Accenture.  Projektet fick två tydliga syften; att bygga en intern förmåga att bygga automatisering med hjälp av robotics-mjukvara samt att implementera en infrastruktur och operativmodell att industrialisera på.

– Ett syfte med projektet har varit att bygga upp en egen kompetens kring robotics inom bolaget. Det krävde dedikerade projektteam i respektive land som identifierade potentiella processer och själva utvecklade och implementerade dem, berättar Susanne Wolrath på Nordea Liv & Pension som leder det svenska införandet.

Samtidigt behövde man bygga en gemensam plattform för robotmjukvaran, nya processer, beslutsforum och roller för att hantera robotarna. Även om den tekniska uppsättningen inte var komplex i jämförelse med större it-implementeringar, innebar den nya frågeställningar kopplade till aspekter så som säkerhet, användar-id och regelefterlevnad.

Omvända skeptiker – viktig förutsättning

Under hösten har de första robotarna gått i produktion. De viktigaste förutsättningarna för en bra start har varit att komma igång med piloter för att förstå vad robotics är, att ha full support från toppen, att övertyga skeptikernas ”funkar det verkligen?” och att bygga egen förmåga i organisationen.

Och en sak är säker. Även om robotarna är på ingång så handlar det mer än någonsin om människor som kan driva på förändringen och som kan göra nya, mer värdeadderande saker när robotarna sköter de manuella processerna.

– Men vi befinner oss bara i början av en stor förändring och det största arbetet ligger framför oss för att nå den fulla potentialen, säger Mattias Fras.

Eftersom RPA är en inkörsport till mer avancerad automatisering med smarta robotar och artificiell intelligens, sneglar man nu på nästa steg i utvecklingen. Samtidigt som satsningen på automatiseringsrobotar ökar.

Nordea Liv & Pension är inte ensamma om att introducera robotar och digital arbetskraft. Under 2016 har Accenture sett en explosion av verksamheter som initierar sina robotresor. Daniel Hjelte, anser att andra verksamheter har mycket att lära av hur Nordea Liv & Pension gick till väga.

– Nordea Liv & Pension har varit kvicka med att gå från konceptidé till att ha digital arbetskraft etablerad inom verksamheten. Modet att satsa, det starka interna ägarskapet under resan, samt intresset att fundera på vad som händer härnäst har bidraget till framgången, säger Daniel Hjelte.

Införande av digital arbetskraft börjar för många verksamheten med RPA, det vill säga regelstyrda robotar. Medan dessa lösningar nu börjar etablera sig bland nordiska verksamheter börjar de ledande företagen parallellt snegla på mer avancerade och i vissa fall självlärande robotar.

Oavsett typ av robot så kommer medarbetarna att stå i centrum för förändringen och utvecklingen. För att läsa med om Accentures forskning kring utvecklingen av digital arbetskraft klicka här.

Vill du komma i kontakt med Mattia Fras på Nordea eller Daniel Hjelte på Accenture?
Mejla dem på mattias.fras@nordea.com respektive daniel.hjelte@accenture.com

Om innehållet

Den här är en sponsrad artikel från Accenture, skriven i samarbete med Brand Arena.

Brand Arena är mediebolaget Talentums avdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer.

I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.