Native Annons
Konkursvågen skapar investeringsmöjligheter
Antalet konkurser i Sverige stiger kraftigt i spåren av ett allt tuffare ekonomiskt klimat. Enligt statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC har antalet konkurser under de första åtta månaderna 2023 ökat med 35% jämfört med motsvarande period förra året – i absoluta tal är nivåerna de högsta på över ett decennium.
Unika möjligheter för kapitalstarka köpare med rätt rådgivning
Det finansiellt ansträngda klimatet innebär inte bara att bolag hamnar på ekonomiskt obestånd och i många fall går i konkurs, det skapar också stora möjligheter för aktörer som letar uppköpsobjekt eller vill köpa tillgångar från ekonomiskt pressade företag, så kallad distressed M&A.
”Distressed M&A har blivit en allt starkare trend i takt med att det finansiella klimatet försämrats. För aktörer med finansiella muskler kan det skapas unika investeringsmöjligheter, men det gäller att känna till det juridiska regelverket och få rätt rådgivning på vägen för att göra bra affärer.”
Enligt Rebecka Riismark är det viktigt att förstå de särskilda risker och omständigheter som finns vid förvärv av eller förvärv från finansiellt ansträngda bolag och vad som är viktigt att tänka på om man exempelvis vill köpa tillgångar av ett konkursbo genom en konkursförvaltare.
”Det som är speciellt med att köpa tillgångar från ett finansiellt ansträngt företag är att det samtidigt som det finns möjlighet att köpa till lägre priser, innebär ett större risktagande. Det finns ofta få garantier kopplade till köpet samtidigt som transparensen vid en due diligence process är mer begränsad. Tiden till avtalsslut är också kortare, vilket kan skapa utmaningar för köparen”, säger hon och fortsätter:
”Utöver dessa överväganden är det också viktigt att förstå hur en konkursförvaltare tänker vid en transaktion. På Merino Advokatbyrå erhåller vi regelbundet uppdrag som konkursförvaltare och kan därför förklara för bolag som vill köpa från andra konkursförvaltare hur han eller hon resonerar.”
Enligt Linnéa Karlsson är det också viktigt att veta vilka regler som gäller beroende på vad som ska köpas från en finansiellt pressad aktör.
”Beroende på vad man köper kan det bli olika konsekvenser. Om man till exempel förvärvar tillgångar från ett bolag kan man som köpare hamna i en återvinningssituation om säljaren går i konkurs och förvärvet har skett till underpris. Om man avser göra ett uppköp är det viktigt att känna till hur konkurs- och rekonstruktionsregler kan användas på bästa sätt.”
Pre-packs – en effektiv paketering
Utöver att rådge bolag som är intresserade av att köpa bolag som befinner sig på obestånd har Merino också rådgivningsuppdrag kopplade till att förbereda ett bolag på obestånd för försäljning och paketera tillgångarna inför konkurs, så att en försäljning kan nås snabbt genom en utsedd konkursförvaltare. Ett förfarande som kallas pre-packaged insolvency eller “pre-pack”.
”Pre-packs har än så länge varit vanligast förekommande på den amerikanska marknaden, men kommer sannolikt bli vanligare i Sverige om det svåra ekonomiska klimatet biter sig fast. I detta fall gör vi allt det förberedande legala arbetet som krävs för att en försäljning ska komma på plats i ögonblicket konkursen annonseras, till förmån både för klienten och berörda fordringsägare i det insolventa bolaget som därmed kan få mer betalt för rörelsen jämfört med en försäljning av tillgångarna styckvis.”
Konkurser ökar komplexiteten vid tvister
Linnéa och Rebecka säger avslutningsvis att den pågående konkursvåg som råder på den svenska marknaden också kan skapa problem i samband med uppkomna tvister som hamnat i domstol och att rådgivning i dessa sammanhang också är en nyckel till framgång.
”Vid en tvist kan det hända att en motpart går i konkurs under en pågående domstolsprocess, vilket ger en ny spelplan där det är viktigt att veta hur man ska förhålla sig till både motparten, numera i konkurs, och konkursboet som representeras av konkursförvaltaren.”
“I ett nyligen uppmärksammat case drev Merino Advokatbyrås advokater en komplicerad tvist i skiljenämnd genom upptagande av processfinansiering, vilket ledde till att motparten tvingades betala ett mångmiljonbelopp till konkursboet.”
”Vidare har möjligheten till tvistfinansiering uppkommit på den svenska marknaden, vilket skapat möjligheter för konkursförvaltare att förädla konkursboet genom att väcka talan i skiljedomstol eller allmän domstol. I ett nyligen uppmärksammat case drev Merino Advokatbyrås advokater en komplicerad tvist i skiljenämnd genom upptagande av processfinansiering, vilket ledde till att motparten tvingades betala ett mångmiljonbelopp till konkursboet. Utfallet i tvisten möjliggjorde därmed en substantiell utdelning till konkursbolagets samtliga fordringsägare. En sådan möjlighet till finansiering borgar för ett sunt näringsliv då det kan stävja motparter från att utnyttja konkurssituationen och vägra att förlikas med konkursboet på rimliga villkor.”
Läs mer och kontakta oss på Merino Advokatbyrå här
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.