Native Annons
Innovativ vävnadsdiagnostik lanseras under 2022
högre träffsäkerhet i analyserna och kortare analystider bedöms de potentiella vinsterna goda, såväl för patientsäkerhet som för de investerare som tar beslutet att kliva ombord med Lumito inför den kommande globala marknadssatsningen.
”Vi är helt ensamma om den här nya tekniken, så marknadspotentialen förväntas vara hög.”
– Vi är helt ensamma om den här nya tekniken, så marknadspotentialen förväntas vara hög, säger Lumitos VD Mattias Lundin och berättar att vid traditionell teknik för vävnadsdiagnostik kan träffsäkerheten variera precis som samstämmigheten mellan patologerna och förhoppningen är att Lumitos teknik ska avhjälpa detta problem.
– Med vår teknik bestryks vävnadsprovet med en infärgningsvätska innehållande små nanopartiklar som fäster mot just de proteiner och antigener patologen vill titta på. När ljuset från vår laser träffar dessa nanopartiklar vid scanning reflekterar de tillbaka ljuset. Det gör att precisionen i analysen är oerhört hög, säger Mattias.
Lumitos teknik kan dessutom göra det möjligt att söka efter flera sjukdomsmarkörer i samma vävnadsprov. Genom en parallell infärgning kan flera analyser göras samtidigt. Den scanner man tagit fram kan också växla mellan den klassiska traditionella bild patologer är vana vid att jobba i, och den nya digitala bild som genom infärgningsvätskan låter nanopartiklarna ge en högre tydlighet.
– Det ger en större trygghet, och kommer att underlätta genomslaget för vår lösning på marknaden, säger Mattias.
Behovet är stort
En åldrande befolkning och kontinuerligt ökande cancertal gör att behovet av bättre analysmetoder är stort. Det bedöms att vävnadsdiagnostiken är en marknad som globalt varje år omsätter 47 miljarder kronor, och ökar.
– Vi förväntar oss såklart att ta en del av den kakan. Vår affärsmodell är attraktiv för investerare. Produkten består till dels av själva kapitalvaran, scannern. Men vi levererar också detta kit med själva infärgningsvätskan, så vår försäljning och våra intäkter väntas vara löpande över tid, säger Mattias Lundin.
Bryter ny mark
Mattias Lundin som har 17 års erfarenhet inom medicinteknik har gjort den här resan förut. Tidigare verksam som bolagschef i olika verksamheter inom Arjo (Getingekoncernen) och sedan som global försäljningschef på marknadsledande Cellavision har Mattias varit med och lanserat medicinteknik som kommit att bli en succé.
– Jag känner att Lumito idag är där Cellavision var för 10 år sedan. Vi bryter ny mark, och det kommer att bli riktigt bra det här.
Inför kommande lansering
Samarbetsavtal med svenska Optronic är på plats gällande slutdesign, industrialisering samt 0-serieproduktion av de första WSI-scannrarna (Whole Slide Imaging Scanner). Så är även ett Letter of intent med finska Kaivogen för produktion av reagens-kit.
– I september finns vi representerade med egen monter på European Congress of Pathology i Basel. Vi ser mycket fram emot att kunna exponera vår lösning för patologer och branschfolk för första gången någonsin, avslutar Mattias Lundin.
Handel med teckningsoptioner (TO4) pågår fram till den 31 augusti 2022. Teckning av aktier med stöd av optionerna sker från den 23 augusti till och med den 5 september 2022. För ytterligare information se Lumitos hemsida.
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.