Native Annons
Nästan hälften av Skandinaviens jurister känner oro över AI
Så, vad krävs egentligen för att omfamna AI-lösningarna som har potential att omvandla verksamheter och öka effektiviteten? Den fråga som juristbranschen bör diskutera är vem som bär ansvaret för att säkerställa att nödvändig digital kompetensutveckling äger rum. Att rusta dagens jurister och kommande generationer för den teknikbaserade verklighet som väntar kräver förändring, både inom utbildningssystemet och i advokatbyråernas nuvarande arbetsmetoder.
Framtidens jurist 2023 visar hur många av Skandinaviens jurister som valt att byta jobb under det senaste året och varför, hur de ser på teknikutvecklingen inom branschen, vilka kompetenser de upplever att de saknar och de utmaningar – inom jämställdhet och exkludering – som främst kvinnor känner av.
– AI-utvecklingen går snabbt framåt och inom Norstedts Juridik ser vi stor potential för hur dessa lösningar kan utveckla verksamheten för våra kunder. Framtidens jurist 2023 bekräftar dock att utbildning i hur de nya AI-verktygen ska användas är av största vikt. Nästan hälften (48%) är oroliga för att de inte har den kompetens som krävs för att dra full nytta av nya digitala tjänster. Branschen behöver diskutera hur vi säkerställer nödvändig kompetensutveckling, säger Jon Boström, Country Manager Sverige, Norstedts Juridik.
Jämställdhet förbättrar arbetstillfredsställelsen
En överväldigande majoritet, fyra av fem jurister i Skandinavien, delar en övertygelse om att jämställdhet har potential att förbättra arbetstillfredsställelsen. Trots denna inkluderande syn bekräftar årets rapport att de välkända könsrelaterade konflikterna inom juristbranschen fortsätter att vara en verklighet. Den mångfald och jämställdhet som varje medlem av juristkåren borde kunna ta för given utmanas fortfarande.
– Män och kvinnor uppfattar jämställdhet olika. Kvinnliga juristers uppfattning om löneskillnader, möjligheter till karriärutveckling och erfarenheter av icke-inkluderande beteende skiljer sig från deras manliga kollegors. Det känns förlegat att icke-inkluderande beteende är en del av verkligheten för Skandinaviens jurister. Under det senaste året har en av fem (21%) upplevt exkluderande beteende från sina kollegor och chefer. Den siffran är dessutom högre bland kvinnliga jurister, säger Jon Boström.
Talent management som affärskritisk fråga och vikten av starkt ledarskap
Nästan var tredje medarbetare i juristbranschen bytte jobb under 2022 – av dessa valde var fjärde en ny resa med en ny arbetsgivare. På en kandidaternas marknad och i en kunskapsintensiv bransch som juristbranschen är frågan om ledarskap av central betydelse. En del av lösningen för att attrahera och behålla framtidens toppjurister stavas därför kommunikation, omsorg och coachning. Detta kombinerat med flexibilitet, bättre balans mellan arbete och fritid och erkännande för arbete som utförs och som inte är direkt relaterat till klient kommer vara avgörande. Talent management är en affärskritisk fråga med direkt påverkan på företagets lönsamhet, konkurrenskraft och förmåga att anpassa sig till en föränderlig affärsmiljö. Företag som framgångsrikt kan rekrytera, utveckla och behålla sina bästa medarbetare har större chans att blomstra och överleva.
Läs hela branschrapporten Framtidens jurist 2023.
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.