Mörka moln avbryter småbolagens noteringsfest

I den stora världen går konjunkturen oväntat starkt. På de små börslistorna har den senaste veckan varit en rysare med åtminstone fem riktiga fiaskonoteringar där NGM MTF-noterade Cloud Republic är dagens varnande exempel på att noteringsfesten nog är över för den här gängen. Den som investerar i detta segment bör vara extremt selektiv framöver.
Mörka moln avbryter småbolagens noteringsfest - 8c09afbf-0801-4ff2-9695-1e946135041bfitcroph450q80upscaletruew800s67511e5f9ba3affb5360673bdc3b61264db9d06b

Fakta om formatet “Veckans Börsplus”

Börsplus prenumeranter brukar varje fredag få en krönika som vi kallar för ”Veckans Börsplus”. Här finns tre huvudsakliga delar:

1. Vi väljer ut Veckans plus och Veckans minus och ger vår kommentar. Det kan vara små spaningar, anmärkningsvärda nyheter eller stora trender.

2. Vi redovisar eventuella ändringar av analysråd eller i våra listor över favoritaktier.

3. Vi summerar allt som Börsplus publicerat i veckan som gått. Aktieanalyser, kommentarer och ibland vår podcast.

Veckans plus: Konjunkturen är stark

Den globala ekonomin mår bra. Kina och Asien tuffar på och i USA är arbetslösheten på mycket låga nivåer. I Europa ökar tillväxten och sysselsättningen. Det finns en bred och växande optimism kring världsekonomin i år och för 2018. Inte minst gruvkonjunkturen pekar uppåt vilket var en bidragande orsak till optimismen kring svenska storbolags kvartalsrapporter. En annan lokal tillväxtdrivare är befolkningsökningen och bostadsbristen. Riksbanken eldar på med nollräntor och bristen på rätt kompetens är ett tema som vi kommer höra mer av framöver. Utbud och efterfrågan möts inte på ett bra sätt och här kommer vi se den sanna kostnaden för den svenska flumskolan. Tillväxten stoppas nu upp när det låga utbudet av nya ingenjörer, byggare och IT-utvecklare inte möter företagens efterfrågan.

Veckans minus: Mardrömsvecka för MTF-noteringar

Ett område där utbud och efterfrågan rört sig en hel del på sistone är annars börsnoteringar av småbolag på de inofficiella så kallade MTF-listorna. Det här är ett område som Börsplus vill titta närmare på framöver men här passar vi på att lyfta fram några exempel på en väldigt stark ny trend. Nämligen att utbudet av pyttesmå IPO-kandidater nu vida överstiger efterfrågan från investerarna.

De senaste åren har över 100 nya börsbolag kommit in på First North, Aktietorget och NGM MTF. Nu verkar måttet vara väldigt rågat. Enbart den senaste veckan ser vi fem stycken havererade MTF-noteringar.

Cloud Republic (NGM MTF) -39%

Nu under fredagen släppte NGM MTF på handeln i molntjänstbolaget Cloud Republic. Aktien har i skrivande stund rasat 39 procent från teckningskursen.

Secits Holding (First North) -13%

First North-bolaget fick ingen bra start och första handelsdagen den 11 maj stängde aktien på 9,90 kronor, en nedgång med 27 procent första dagen.

Freedesk (Aktietorget) -62%

Bolagets ståskrivbord fick en rekordusel börsstart när aktien började handlas den 10 maj.

Bambuser (First North) -40%

Den en gång så hajpade mobilvideofirman floppade när handeln i aktien slogs på den 5 maj.

Mantex (First North) -50%

Den 5 maj noterades även Mantex på First North. Det ska sägas att värdetappet inte är fullt 50 procent på en vecka eftersom de som tecknade Mantex också fick teckningsoptioner. Dessa handlas nu till 12 öre styck så det kanske inte vara någon större del av de 8,70 kronor som investerarna pytsade in för varje aktie och option.

Siffrorna talar för sig själva. Fem noteringar på lika många börsdagar som samtliga slutar med totalt magplask. Utbudet av oprövade mikrobolag är nu officiellt klart större än investerarnas efterfrågan.

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

Efter uppdaterad syn på Solteq har vi denna vecka slopat aktiens status som favorit i kategorin cykliska aktier.

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Kontigo Care

Medicinteknikbolaget Kontigo Care har med sitt behandlingssystem för alkoholberoende fått in foten hos en rad olika kommuner. Potentiellt finns stora besparingar för vården och bolaget har hittills fått bra feedback på sin produkt. Frågan är om avtalen kommer leda till tillräcklig mängd faktiska beställningar. Om det sker är värderingen inte särskilt ansträngd.

Resurs

Nischbanken Resurs växer med 17 procent vilket få andra bolag med en värdering kring 10 gånger vinsten gör på dagens börs. Håller det i sig bör det på sikt ge utslag i högre aktiekurs. Men kanske krävs ett ägarskifte och att huvudägaren Nordic Capital säljer sin sista aktier?

Sdiptech

Börsplus har tidigare skrivit ogillande om Sdiptech som hanterat sina externa preferensaktieägare på ett osnyggt sätt. Nu görs en börsnotering av stamaktien. Kommer de nya investerarna få en mjukare behandling? Vi är inte övertygade. Värderingen av Sdiptech ger åtminstone ingen säkerhetsmarginal.

Moberg Pharma

Kvartalsrapporten från Moberg Pharma hälsades med ett kursras på 7–8 procent. Det ser vi som ett köpläge. Vi gillar den stigande marginalen och att det långsiktiga företagsbygget fortskrider även om man alltid möter utmaningar längs vägen. Nu senast är det svansen av småprodukter som trasslar. Värderingen tar mer än höjd för detta.

Bahnhof

Tillväxten håller i sig för Bahnhof och rörelsemarginalen återhämtade sig under första kvartalet vilket känns betryggande. Mer osäkert är effekten av att Amazons molntjänstedivision AWS investerar kraftigt i datahallskapacitet på den nordiska marknaden. Men även med det i åtanke känns aktien fortfarande attraktivt prissatt.

Solteq

Solteqs förvärv av Descom blev inte det lyft som vi hoppats på. Den tröga utvecklingen verkar också retat bolagets riskkapitalägare som sätter in en ny vd med närmre koppling till ägaren. Kanske kan det få fart på Solteq innan det är dags för riskkapitalets exit? Det är möjligt, men vi räknar inte med det.

Munters

Sedan Munters köptes ut från börsen för sju år sedan har bolagets lösningar för kylning och avfuktning fokuserats mot snabbväxande nischer. Det har fått fart på tillväxten vilket bäddar för en lyckad notering. Prislappen tar dock i våra ögon höjd för en hel del framgångar redan nu.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase