Mer rätt än fel

UPPFÖLJNING:Denna gång räknar vi hem fyra rätt av sju möjliga. Råd i Agromino, Zalaris, Nobina och Instalco gick vägen medan vi fick fel i Ework, Swedbank och Senzime. Andra aktier som analyserades var: Netent, Synthetic MR, Betsson, Ayima, Fingerprint.
Mer rätt än fel - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 23 april till 6 maj 2017

Agromino +5% (Köp)

Som så ofta med växlighet så växer det på men kanske inte precis så mycket eller i den riktning odlaren önskar sig. Agrominos aktie blev bra men vi tackade för kaffet hösten 2017 då vi såg en rad små stormsvalor samtidigt som värderingen var lite bättre. Det känns bra i efterhand. Sedan Börsplus sålt har det varit ledningstumult av skumraskig sort och ägarkontrollen verkar nu sitta i tjeckiska händer. Det är ingen kanonsits. Ett formellt sett danskt bolag med mest ukrainska tillgångar som styrs av en brittisk vd baserad i Estland (?) med en tjeckisk huvudägare (över 25 procent) och en notering i Stockholm. Vi gillar bolaget trots allt men känner att riskpremien ska vara ovanligt hög innan vi sett vartåt det barkar med nye huvudägaren och eventuella efterspel efter att man sparkat vice vd av mysko skäl.

Ayima +27% (Neutral)

Investeringscaset vid noteringen såg Börsplus som följande:

“Brittiska Ayima omsätter 120 Mkr med lång lönsamhetshistorik. Värderingen inför noteringen på Aktietorget är vettig men sökmotoroptimering är en pressad och svårnavigerad bransch. Aktien kan bli en riktig vinnare men då krävs det att Ayimas oprövade molntjänst Updateable blir en succé för bolaget. För den riskvillige behöver det inte vara fel att teckna aktien.”

Vår “normalrisktagande” slutsats var dock betyget 4 av 6 tärningsögon, vilket är ett slags positivt neutral slutsats. (Tärningen symboliserar risknivån i små högriskbolag). Ayima har dock gått riktigt bra. Omsättningen ökade 66 procent i senaste kvartalet vilket räckte för att vända till vinst. Ayima har rätteligen upptäckts av investerare som skickat upp värderingen till högre nivåer.

Ework −26% (Köp)

Konsultmäklaren är en Börsplus-favorit som generellt utvecklats väl men har inte nått tillbaka till kurstoppen strax under 120 kronor för ett år sedan. En svag Q1-rapport tyngde aktien i april men det långsiktiga caset för Ework känns stabilt.

Zalaris +20% (Köp)

För ett år sedan köpte den norska outsourcingspecialisten ett bolag i Tyskland. Vi trodde det fanns mer att hämta i aktien och det fick vi rätt i. Vi slopade köprådet i augusti förra året på 49 norska kronor och sedan dess har aktien fallit då förvärvsstrategin tycks ha sänkt lönsamheten.

Nobina +22% (Köp)

Köprådet i bussoperatören fick en tuff start när bolaget kort efter vår analys presenterade ett urdåligt kvartal. Efter noggrann omprövning höll vi fast vid vårt köpråd som upprepades i september. Det visade sig rätt då lönsamheten nu är på spåret igen och aktien återhämtat sig till toppnivåer.

Instalco +7% (Teckna)

Förvärvsbygge inom installation som gått okej trots oro kring efterfrågan i Sverige och FSN:s dumpning av sina aktier.

Fingerprint −12% (Neutral)

Inte mycket att säga. Ännu en i raden av negativa Börsplusanalyser. Även om vi just för ett år sedan var inne i kort period av “välvilligt tvivel” kring eländet i och runt bolaget. Där och då fanns en viss chans att Johan Carlström skulle lämna firman permanent och att Christian Fredrikson skulle kunna vända skutan.

Netent -25% (Neutral)

Tillväxtbolag som slutar växa straffas ofta dubbelt av lägre vinst än väntat och sänkt värdering. Så blev det för Netent som tappat oväntat mycket tillväxtkraft som följd av konkurrens från små uppstickare och storspelare som Evolution Gaming.

Synthetic MR +5% (Neutral)

Fortsätter att prestera på hög nivå med 88 procents tillväxt i fjol och bra vinst. Men värderingen har till stor del tagit höjd för det.

Senzime +28% (Sälj)

Bolaget har tecknat fler distributionsavtal och lockat in Segulah på ägarsidan. Nu väntar man på att meningsfulla intäkter ska börjar rulla in.

Betsson -11% (Neutral)

Fortsätter att vara den speloperatör med störst problem. Då spelar det mindre roll att värderingen ser billig ut.

Swedbank −3% (Köp)

Inte mycket att säga. En billig aktie som givit en generös utdelning har trots det fallit ett par procent på en likaledes småsur börs. Relativ avkastning 0 procent är ju ingen höjdare men inte skäl att ändra grundtesen.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase