Analys MEKO
Mekonomen: Dubblar med förvärv
Mekonomen (123 kr) förvärvar två bildelskedjor i Danmark respektive Polen för lite drygt 4 miljarder kronor. Det är en stor affär för svenskarna. Intäkterna nästan dubblas. Aktieägarna behöver skjuta till 1,65 miljarder i en nyemission till hösten.
Den amerikanska storägaren tillika reservdelsjätten LKQ stöder affären och lovar att teckna sin andel i emissionen (de äger 26 procent).
Det man köper är den största bildelskedjan i Danmark, FTZ, som stoltserar med goda marginaler men troligen begränsad tillväxt. Polska Inter Team är motsatsen i den meningen att bolaget växer men inte med särskilt bra marginaler. Planen är att främst genom samordnat inköp pressa ut 100 Mkr i synergier ur den nya strukturen.
Här en kort bild av hur det nya Mekonomen ser ut, innan kostnader och synergier från förvärven:
Det har funnit rykten på marknaden om en affär så totalt överraskande är detta inte. Det hela imponerar dock inte mycket på börsen som handlar Mekonomen-aktien oförändrad i skrivande stund. Prislappen ter sig initialt hög på 9,7 gånger ebitda. Får man ut synergierna faller siffran till 7,8. Mekonomen handlas till 8,6 gånger årets resultat före avskrivningar. Det ser ut som man betalar fullt pris.
Börsplus har tidigare hållit Mekonomen högt som investering och aktien finns i båda våra portföljer. I korthet finns tre skäl till det:
- Resultatnivån är pressad av övergående faktorer och bör stiga något framöver
- Värderingsskillnaden mot andra bolag med stabila/långsamt växande intäkter är för stor
- Chans att huvudägaren, LKQ, lägger ett bud
Ett extra plus i kanten är att bolaget betalar en bra utdelning vilket ger 5,7 procent i direktavkastning.
Förvärven ändrar bilden en smula. Till det bättre eller sämre?
- Belåningen jackas upp rejält även räknat efter kapitaltillskottet och frågan är om styrelsen behåller den generösa utdelningen på 7 kr/aktie. Hur skulle man tolka att den slopas helt?
- En ny vinstdrivare läggs till i form av de synergier på 100 Mkr som Mekonomen ser genom inköpssynergier. Det är ingen orimlig målbild.
- Ett litet tillväxtben tar form genom den polska rörelsen som verkar på en marknad som växer 5 procent per år. Det klassas som hög tillväxt i den här branschen.
Värderingsmässigt får vi det till att aktien fortfarande har viss uppsida även om man måste göra rätt osäkra antaganden kring investeringsnivåer i kalkylen (bolaget lämnar bara information om ebitda):
Uppskattad vinstförmåga & värdering 2019 |
Viss uppsida, alltså. Värt att notera är att bolaget nu när det är så belånat kommer se klart billigt ut på nyckeltal som inte tar hänsyn till balansräkningen. Vi får det till exempel till att aktien har ett p/e lite under 10 på nästa års vinst.
Trots det är vårt första intryck lite negativt. Det är stora förvärv Mekonomen ger sig på i ett läge där man brottas med vissa problem på hemmaplan. Ovanpå operativ risk läggs finansiell.
Vi har tidigare sett Mekonomen-ledningens aktieköp som en bra signal om att den amerikanska huvudägaren inte spelar fult och pressar ned kursen för att lättare få igenom ett bud. Om man väljer att slopa utdelningen blir det ett tecken i motsatt riktning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.