Krönika Minesto
Marknadskraften är bästa kraftkällan
Grafiken nedan visar på fakta från Global Carbon Project om de globala utsläppen av koldioxid (CO2).
Sverige och Västeuropa visar med all önskvärd tydlighet att det är fel att sätta likhetstecken mellan välstånd och miljöproblem. Länder som Venezuela och Vitryssland är ju med alla mått mätt smutsigare än Sverige trots att socialism och andra dumheter gjort dem urfattiga.
All erfarenhet talar istället för att en kombination av marknadskrafter, teknisk innovation och en bra mix av skatter och bidrag gör underverk för miljön. Elbilar, effektiv solkraft, bättre vattenrening och tusentals små och stora energibesparingar har vi fått den vägen.
Vad världen behöver nu är att fler länder, och då särskilt Kina och USA, hittar den mix av marknadskrafter och ekonomiska styrmedel som gör att man får ner energikonsumtionen.
Den mycket svårare frågan är om världen tillräckligt snabbt kan få fram grön i energi i verkligt stor skala. För även med effektivare resursanvändning behöver 7 600 miljoner människor mycket energi. Lyckligtvis är det ingen brist på gröna energikällor med stor potential. Förutom sol och vind finns det också en tredje potentiellt gigantisk energikälla i världshaven. I tidvatten och havsströmmar finns gigantiska krafter som inte borde vara omöjliga för människan att dra nytta av.
Företag och forskare världen över driver nu 160 olika projekt för att hitta lösningar som fungerar både tekniskt och kommersiellt. Ett sådant företag är svenska Minesto. Via länken här kan Börsplus prenumeranter läsa vad vi tycker om Minestos aktie men börsbolaget som sådant är ett intressant exempel på klimatarbete som har chans att göra skillnad.
Det hela bygger på lång teknisk utveckling från Chalmers och Saab AB. Minestos system består av en stor ”vinge” med flytkraft som rör sig i vattnet på cirka 20 meters djup utifrån hur strömmarna går. Under vingen är en turbin och generator monterade. Det hela är förankrat i havsbotten på cirka 100 meters djup men kan enkelt fås att flyta upp till ytan för årlig service.
Genom åren har Minesto investerat 100-tals miljoner i sitt system. Nu tar man in pengar för att finansiera en fullskalig pilotanläggning i Wales, där det vuxit fram ett industrikluster för tidvattenenergi. Utöver i Wales driver Minesto dotterbolag i Taiwan och vill gärna etablera sig på Europas Atlantkust så att man kan få EU-bidrag även efter en Brexit.
Risken att Minesto misslyckas är mycket stor men poängen är att den här typen av satsningar är det som bär samhället framåt. Inte symbolpolitik och skuldbeläggande av redan miljömedvetna och normalt ansvarstagande svenskar. I Sverige bor bara 0,13 procent av världens befolkning så svenskens möjligheter att sopsortera och carpoola sig ur klimatproblemen är begränsade. Hoppet står till företag världen över. Och klokare miljöpolitik i stornedsmutsarna Kina, USA och Mellanöstern, om det inte är för mycket begärt.
P.S. Ska du gå på Nordnet Live på torsdag den 15 februari? Börsplus har analyserat bolagen som gästar Nordnet Live. Här kan du läsa de analyserna. Jag är också med på ett par programpunkter. Hela Nordnet Live sänds live, vilket nästan framgår av namnet.
Tillagt efter publicering: Denna krönika rönte stort intresse och veckan efter publicering var jag med i Sveriges Radios Studio Ett i ett samtal om klimatpåverkan. (Lyssna 86 minuter in i inslaget som länkas nedan):
Nytt avsnitt av Börspluspodden:
Nedan följer denna veckas analysskörd:
Prostalund
Prostalunds metod CoreTherm används för behandling av godartad prostataförstoring med hjälp av värme. Trots många år av marknadsbearbetning har det inte riktigt lyft och nu görs en nyemission för att ta ett omtag produktmässigt och kring strategin i USA. Man anar potential i bolaget men frågan gnager hela tiden – varför går det så trögt?
MAG Interactive
PORTFÖLJEN: Spelbolaget MAG Interactive har fallit fritt på börsen efter sin svaga debutrapport i januari. Vi anar ändå intressanta värden i bolaget och köper en post till Börsplus portfölj.
Autoliv
Tillväxten ser bra ut för bilsäkerhetskoncernen Autoliv. I år och nästa år kan bli riktigt bra år för Passive Safety. Om inte bilproduktionen rasar ihop räcker detta för att räkna hem Autolivs aktie. Det snart avknoppade teknikbolaget Veoneer investerar tungt i framtida tillväxt så här finns inga vinster. Men orderingången lovar gott och Veoneer kan i dagens konjunktur ledigt värderas till 300 kronor per aktie.
Update: Swedbank & Resurs
SWEDBANK: Vi på Börsplus hade nog hoppats på ett lite mer långvarigt börsras och fiskade bland annat i Swedbank under morgonens börspanik. Vi fick inte tag på några innan aktien återhämtade sig. Men även till ett lite högre pris lockar Swedbank med en värdering under 12 gånger vinsten och hög direktavkastning.
—
RESURS BANK: Trots att tillväxten stannat upp totalt på den norska marknaden levererar nischbanken en fin rapport. Vi är försiktigt optimistiska kring framtiden – men det räcker gott och väl för att se stor uppsida i aktien.
Axfood
Dagligvarujätten närmar sig 50 miljarder i omsättning. Tillväxten är modest men stabil och Axfood ligger i framkant för att parera utmaningen från internet. Aktien ser dyr ut på p/e 20 men Axfood är skuldfritt och ger generös utdelning. Jämfört med en företagsobligation är Axfood en rätt bra långsiktig sparaktie.
Nokia
Till skillnad från Ericsson hade Nokia en bra avslutning på 2017 och dessutom bjöd ledningen på oväntat positiva tongångar om framtiden. Når man hyggligt upp till sina mål för 2020 så ser aktien riktigt billig ut – och målen är faktiskt inte så långsökta. Visserligen är telekomutrustning lite av en krisbransch som skördar sina offer och bör hanteras med försiktighet.
Ework
I konsultmäklarens bokslut kan man ana signaler om högre lönsamhet framöver. Om inte konjunkturen säckar ihop tror vi rörelseresultatet kan dubbleras till 2020. Får vi rätt i den saken kan aktien närma sig 150 spänn om två-tre år med feta utdelningar längs vägen. Ework är tilltalande för både tillväxtjägaren, utdelningsfantasten och värdeinvesteraren.
Update: Image Systems & Proact
PROACT: Bokslutet var ingen höjdare med negativ organisk tillväxt och försämrat resultat. Men nu värderas konsulten inom datalagring som ett rent konjunkturoffer. Det är nog överdrivet negativt.
—
IMAGE SYSTEMS: Ett mikrobolag som mycket väl kan bli något mycket större och bättre, har vi hävdat. En avstämning mot bokslutet visar att man har mycket mer att jobba på än sin image. Tillväxten exempelvis.
Portföljen: Nischbanksbyte
Resurs Bank levererade en hyfsad rapport och klarade sig helt oskadd genom veckans börsturbulens. Detsamma kan inte sägas om välskötta Collector som fallit 10 procent under månaden efter ett bokslut som svek marknadens höga förväntningar. Vi tycker nuvarande värderingar talar starkt för snabbväxaren Collector och plockar in aktien i stället för Resurs.
Minesto
Göteborgsbolaget Minesto har utvecklat ett system för elproduktion ur långsamma havsströmmar. Nu tar Minesto in cirka 100 Mkr för att bygga sitt första kraftverk i kommersiell skala. Börsvärdet är cirka 350 Mkr så för att intressera sig för bolaget måste man hitta en miljardpotential. Det är inte omöjligt, men riskabelt. Att befintliga huvudägare inte kan eller vill ta sin andel i emissionen stämmer till eftertanke.
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
Amazon
ESEN eSports
Hexagon
Starbreeze
Oscar Properties
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.