Hemlig utredning: Staten redo gå in som ägare

Finansdepartementet utreder inrättande av en ”solvensstödnämnd” enligt uppgifter till Affärsvärlden. Syftet är att staten ska kunna köpa nyemitterade aktier i krisande företag, exempelvis SAS.
Hemlig utredning: Staten redo gå in som ägare - magdalen-andersson-sas-900
Magdalena Andersson och SAS-plan. Foto: Janerik Henriksson/TT och Håkon Mosvold Larsen/TT

På finansdepartementet utreds nu möjligheterna att skapa en solvensstödnämnd. Tanken med en sådan är att företag som riskerar bli insolventa ges möjlighet att emittera aktier till staten för att få in kapital och att staten därmed blir delägare, enligt uppgifter till Affärsvärlden. Nämnden skulle i sin utformning likna Bankstödsnämnden, Bankakuten, som inrättades i samband med finans- och bankkrisen på 1990-talet.

Finansdepartementet ska den senaste tiden också haft samtal med personer som var med om att utforma Bankstödsnämnden. På frågan om han känner till diskussionerna om en solvensstödnämnd svarar Bo Lundgren, tidigare chef för Riksgäldskontoret och arkitekten bakom 1990-talets Bankakut, ”inga kommentarer. Du får kontakta Magdalena Andersson.” Han tillägger samtidigt:

-Jag vet för mycket för att prata med dig tyvärr.

Hur stödet skulle utformas och vilka typer av företag som skulle kunna omfattas är oklart. En tänkbar del kan vara verksamheter drabbade av coronakrisen och där staten har särskilda intressen, till exempel SAS där staten redan är ägare. Ett annat motiv skulle kunna vara att skydda svenska företag som blivit lågt värderade under krisen från utländska uppköp.

Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström vill inte bekräfta Affärsvärldens uppgifter.

-Det är ingenting vi kan kommentera. Vi gör så att när vi har förslag färdiga så presenterar vi dem i god ordning, säger han.

En källa inom socialdemokraterna säger till Affärsvärlden att en solvensstödnämnd ligger i linje med Magdalena Anderssons synsätt.

-Hon har redan antytt att om staten ska ta risker för att rädda företag som är illa ute så är det rimligt att staten skaffar sig garantier så att man kan få tillbaka sina pengar.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger sig inte känna till planer på en solvensstödnämnd. På frågan om vad han anser om att staten skulle gå in och köpa nyemitterade aktier i företag, svarar han:

-Ja, det är en möjlig lösning. Man sätter in resurser idag och får vara med på uppsidan när konjunkturen vänder. Det finns ju en massa systemviktiga verksamheter som vi inte kan låta gå förlorade på grund av likviditetsproblem. Så jag är inte främmande för den typen av idéer.

Frågan är hur pigga oppositionspartierna är på att staten blir en ännu större ägare av företag än vad den är idag.  Helena Walentowicz, pressekreterare hos Moderaterna, hälsar att de avvaktar med kommentarer. Men Moderaterna och KD lobbar samtidigt för ett direkt omsättningsstöd till drabbade företag. KD har räknat på ett förslag som skulle kosta 85 miljarder för tre månader.

Affärsvärlden har kontaktat men inte fått kommentarer från stödpartierna Centern och Liberalerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Santander