Extremsport på export
Det började som ett vad år 2003. Bröderna Mats Andersson och Jesper Mars satt i Seglarbaren på Utö i Stockholms södra skärgård och pratade med ägaren Anders Malm och hans vän Janne Lindberg om hur det skulle vara att för egen maskin ta sig mellan öarna – från Utö till Sandhamn – och se vem som kom först.
– Det tog dem två dagar att nå målet. De stannade till på krogar längs vägen och sov i skogen. När vi fick höra om det tänkte vi: ”Jäklar vilken häftig idé”, säger Mats Skott, medgrundare av den första swimrun-tävlingen Ötillö.
Mats Skott och vännen Michael Lemmel är erfarna multisportare som tävlat på internationell nivå i mer än tio år. De såg en potential i vadet som gjordes på Utö.
Hösten 2006 arrangerade duon det första Ötillö i Stockholms skärgård. Och en ny sport var född, där deltagarna springer i våtdräkt och simmar med löparskorna på. Premiärloppet lockade nio lag som tog sig från Utö till Sandhamn – 7,5 mil över klippor samt en mil genom vattnet.
I dag är Ötillö ett årligen återkommande lopp med cirka 150 tävlande lag från hela världen.
Swimrun-trenden har spridit sig både i Sverige och internationellt och antalet lopp växer kontinuerligt. Till de största svenska tävlingarna hör Ångaloppet i Sörmland och Öloppet i Göteborgs skärgård, vilka lockar cirka 800 lag varje år.
– Det har vuxit till cirka 500 tävlingar runt om i världen. England, Frankrike och Tyskland ökar mest, men även i USA börjar det dyka upp tävlingar. Det känns häftigt att allt startade i Stockholms skärgård.
Bakgrunden till utvecklingen förklarar Mats Skott med enkelheten att komma i gång – allt som krävs är en våtdräkt och ett par löparskor. Det handlar även om att fler söker sig till naturen då de lever hektiska storstadsliv.
– Generellt är det 30-åriga storstadsmänniskor som tävlar. De flesta kommer från en bakgrund inom konditionssporter. De har sprungit maraton, gjort en svensk klassiker eller tävlat inom triathlon och söker en ny utmaning.
För att kunna tävla i ett swimrun-lopp gäller det att förbereda kroppen. Det viktigaste här är att träna för den specifika tävling man ska ställa upp i.
– Man tittar på vilken typ av natur det är, vilken temperatur vattnet har och om det brukar blåsa. Sedan ger man sig ut i sådana miljöer. För att lyckas handlar det om att lära kroppen att hantera olika förhållanden.
En av dem som nått framgångar inom swimrun är Maja Tesch. Hon såg tävlingen från sitt sommarställe på Utö år 2014 och året därpå fick hon hoppa in som reserv när Annica Ericsson behövde en partner till loppet.
– Jag är en van löpare och Annica är vass på simning, så vi pushade varandra. Vi hade inga förväntningar på oss och det blev en chock när vi tog hem guldet i damklassen. För mig kändes det otroligt att vinna en av de tuffaste tävlingarna i världen.
Ötillö är flera mil av hårda, blöta och kalla prövningar. Och för att ta sig i mål fokuserade Maja Tesch på mantran.
– När man kommer till Ornö helt iskall, sju timmar in i racet, så ska man springa en halvmara på ben som känns som trästockar. För att inte tänka på smärtan försökte jag hitta mantran, som låtar som går i takt med steget.
Sedan vinsten 2015 har hon tävlat i ett tiotal lopp, både i Sverige och utomlands. Det handlar bland annat om de tuffa tävlingarna Swimrun Engadin, som går bland alptopparna i Schweiz, och det tyska 1000 Lakes.
Just nu pågår hennes uppladdning inför höstens VM i Swimrun Ötillö.
– Under våren tränar jag två till tre löppass i veckan och jag försöker få till några simpass inomhus. Till sommaren kommer jag träna dubbla pass för att vänja kroppen vid längre påfrestning.
Att swimrun är en krävande sport är en del av tjusningen, fortsätter hon.
– Visst, det är tufft, men man känner att man lever. För mig är det en oerhörd frihetskänsla att vara i naturen.
I takt med sportens spridning har anpassad utrustning börjat dyka upp. Som exempel lanserade Head, en internationell tillverkare av sportutrustning, den första serieproducerade våtdräkten för swimrun år 2014. I dag har det vuxit till sex modeller. Tillsammans med de tävlande försöker de få till rätt prestanda, som en tunn dräkt för att springa snabbt och en med tjocka flytpaneler för maximal flytkraft. Linus Ahlberg, pr- och medieansvarig på Head Swimming Nordic:
– Efterfrågan är stor, vi beräknar att swimrun på världsbasis kommer att omsätta cirka 500 miljoner kronor i år, säger han. ❋
Testa swimrun
Man ska starta på sommaren när det är varmt i vattnet. Det är bra att börja i sjöar innan man går vidare med att simma i havet. Det finns flera lopp att välja bland i Stockholms och Göteborgs skärgård. Flera av swimrun-loppen är i början på augusti.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.