Bönder i Kalifornien

Katarina Bonde och Bengt Åkerlind har tagit sitt vinintresse ett steg längre än de flesta. Sedan 1998 driver de vingården West Wines i Dry Creek Valley, norr om San Francisco i Kalifornien.

Vindistriktet Dry Creek Valley ligger i den nordvästra delen av Sonoma County i Kalifornien. Själva Dry Creek är en biflod till Russian River i det mer kända granndistriktet Russian River Valley, och de första vinodlingarna härstammar från franska och italienska immigranter som slog sig ner i området under andra halvan av 1800-talet.

I Dry Creek Valley ligger också vingården West Wines som sedan 1998 drivs av det svenska paret Katarina Bonde och Bengt Åkerlind. Deras vinintresse sträcker sig tillbaka till studietiden på KTH i Stockholm då de båda var med i universitets vinprovarförening.

År 1992 flyttade paret till Seattle för jobb inom it-industrin och då föll det sig naturligt att vinintresset i högre grad riktades mot amerikanska viner.

– Vi började botanisera bland de viner som produceras i Washington State, men jag gjorde många resor till San Francisco och fick gott om möjligheter att prova även viner från Kalifornien, säger Katarina Bonde.

Idén att själva bli ägare till en vingård föddes 1996 då Katarina Bonde och Bengt Åkerlind blev inbjudna till en långhelg i Dry Creek Valley. Paret blev genast förtjusta i området som ligger inbäddat mellan Mayacamasbergen och Stilla havet, och som präglas av att det finns många små vinodlare i dalen. Här råkade det också finnas en vingård till salu som omfattade cirka 25 hektar med en 100-årig lada och ett litet bostadshus. Så småningom bestämde sig Katarina Bonde och Bengt Åkerlind för att slå till.

Odlingsklimatet i Dry Creek Valley präglas liksom många andra delar av Kalifornien av de dimmor som tränger in från kusten och det molntäcke som bildas i dalgångarna. Den mark som paret först köpte ligger i den svalare delen av området som passar bäst för odling av vita druvsorter.

– Vi hade också en idé om att producera ett vin på Cabernet Sauvignon i klassisk Bordeauxstil, så vi köpte in ytterligare en odling som ligger högre och där mikroklimatet är påtagligt varmare. Här har vi också byggt ett nytt hus där vi numera bor, säger Katarina Bonde.

I dag producerar West Wines kaliforniska viner av klassiska franska sorter som Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Viognier. Stilen på vinerna är europeisk snarare än amerikansk. De vita vinerna har en relativt hög syra och lagras framför allt på ståltankar medan de röda lagras på franska ekfat i stället för amerikanska. De producerar också ett dessertvin, Late Harvest Viognier, samt ett mousserande enligt champagne-metoden. Delar av skörden säljs också vidare till andra producenter.

– Vår egen produktion ligger på ungefär 25 000 flaskor per år, det är en nivå som gör att vi kan hålla koll på kvaliteten. Resterande skörd, ungefär 150 ton druvor, säljer vi till andra.

Katarina Bonde och Bengt Åkerlind är noga med att bedriva sin vinodling på ett hållbart sätt. I stället för konstgödsel odlas klöver, ärtor och andra växter mellan raderna som ger rötterna extra näring, och dessutom odlas blommor som drar till sig godartade insekter som hjälper till att hålla skadeinsekter borta från rankorna. Bekämpningsmedel används minimalt och bara om situationen verkligen kräver det.

Kalifornien har ett jämnare klimat än till exempel de mer välkända vindistrikten i Frankrike, men det finns ändå variationer mellan årgångarna och när det gäller 2017 års skörd har Katarina Bonde gott hopp om en bra årgång.

– Det blir en lite mindre skörd. Vi hade en del regn under blomningsperioden, vilket gör att stockarna utvecklar färre druvklasar. Men det betyder också bra smakkoncentration och de prover som vi tar är utmärkta. För vår del är det här lite dubbelt, vi kan hoppas på att kunna producera en bra årgång, men samtidigt blir det färre druvor över att sälja vidare, säger Katarina Bonde.

Första amerikanska Nobelvinet

Ett erkännande för West Wines kom 2010 då West Cabernet Sauvignon Reserve 2005 blev det första amerikanska vin som serverades vid ­Nobelmiddagen i Stockholm.

– Det kom verkligen som en överraskning. Vi hade fått en förfrågan från några sommelierer i Stockholm om vi kunde tänka oss att lämna in några prover till den kommitté som väljer ut vinerna. Och plötsligt mitt under skörden ringde Nobelkommitten och ville beställa 400 flaskor, säger Katarina Bonde.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF