Småföretagen behöver direkta stimulanser

Småföretagen behöver direkta stimulanser - 01_Annika_Winsth_binary_6890514.png

Det är lätt att vara kritisk och kräva mer och snabbare åtgärder av politikerna. Och visst finns det åtgärder som kunde vidtagits tidigare och sektorer samt branscher som borde fått mer, men på det hela taget anser jag att regeringen tillsammans med samarbetspartier och opposition har agerat hyfsat rätt i ett akut läge.

Alla vi som någon gång arbetat på Finansdepartementet vet att de inte drar benen efter sig dessa dagar. Tvärtom, arbetstrycket är mycket högt, kanske till och med lika högt som inom vården just nu, och folk ställer upp oavsett om det är politiker eller tjänstemän.

Kommuner och regioner fick snabbt stöd och garantier för de extra kostnaderna som uppstår till följd av pandemin. Det var dock små belopp och det var väntat att regeringen skulle skjuta till betydligt större summor, vilket gjorts nu.

Att man inledningsvis fokuserade på industri och produktion är inte särskilt förvånande med tanke på vår näringslivsstruktur och historia. Det är lätt att föreställa sig de konsekvenser ett nedstängt Kina ger i form av produktionsstopp, förseningar i globala värdekedjor och påföljande problem för industrin. Det var så ekonomer såg på krisen inledningsvis och det var utifrån den informationen regeringen satte in de första åtgärderna. Det är en verktygslåda vi känner igen. Större bolag vet vad som behövs och de kan ha hela avdelningar som direkt kan ställa krav. Stöd och hjälp som politiker och fackförbund känner väl igen från tidigare kriser.

Den här gången var det dock inte industrin som drabbats värst, utan mycket snart stod det klart att det i första hand var flyget och tjänstesektorn som fick akuta problem. Läget blev omgående allvarligt när det fattades beslut om riktlinjer för att begränsa oss individer. Flyget fick branschstöd, medan tjänsteföretagen hanterades mer styvmoderligt. Företag inom tjänstesektorn låter vi normalt gå omkull när de får problem. Näringsidkaren får ta smällen om inte verksamheten går runt. Det är oftast rimligt, men inte nu. Företag som i februari var fullbokade och välskötta fick över några dagar sina bokningar kancellerade, och kunderna försvann från butikerna när vi uppmanades att stanna hemma. En konsekvens av politiska beslut där hela näringen i stort fick mattan undandragen.

Helt nya åtgärder krävdes och här fanns det dagar då jag undrade var politikerna var. Det vi såg komma i finansmarknaderna var förfärligt. Men i takt med att politikerna förstod vad som höll på att hända och tjänsteföretagen, som inte är vana vid att ställa krav, blev bättre på att tala om vad de behövde kom nya åtgärder. Så småningom riktades stöden även mot småföretagen, och sannolikt kommer det att göras mer för dem. Min bedömning är att det behövs branschstöd alternativt åtgärder till mindre och medelstora företag som inte i första hand är lån till ränta utan direkta stimulanser.

Den enskilt viktigaste uppgiften nu är att se till att så många företag som möjligt överlever oavsett bransch och storlek. Det avgör hur bra förutsättningar vi har när ekonomin väl vänder upp och hur det går för dem som har blivit permitterade, varslade och arbetslösa.

Men att redan nu ge hushållen helikopterpengar är helt fel tajming. Tvärstopp i efterfrågan är extremt allvarligt, men i nuläget är det inte brist på pengar som gör att hushållen inte konsumerar och reser, utan det beror på de begränsningar som införts.

Det kan komma en tid då hushållen behöver stöd och efterfrågan stimuleras. Drar krisen ut på tiden och många bolag går omkull blir läget oerhört allvarligt, med risk för depression på sikt. Där är vi inte ännu. Men det är inte utan att jag blir mycket bekymrad när jag hör statsministern be folket förbereda sig för månader och inte veckor i kris. Blir det så kommer det behövas många fler stödpaket och även de som riktar sig till hushållen.

Chefsekonom på Nordea som skriver krönikor i Affärsvärlden var fjärde vecka.

Jag hör fortfarande experter använda sig av benämningen lågkonjunktur. Det är märkligt när ekonomin är i fritt fall. Vi är i en mycket allvarlig kris som tyvärr kan övergå i depression. Underskatta inte riskerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.