Analys: ”Det är ett dråpslag mot Huawei i Europa”

Huaweis telefoner lär få det tufft på den europeiska marknaden. Utan de mest grundläggande Android-egenskaperna kommer konsumenterna att välja en annan modell, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.
Analys: ”Det är ett dråpslag mot Huawei i Europa” - peter_binary_6959616.png

Att Google har för mycket makt är inget radikalt påstående. Radikala är dock konsekvenserna av Googles Android-blockad mot Huawei. Det kinesiska företaget har ungefär en fjärdedel av den europeiska smartphonemarknaden. Bara under 2019 sålde Huawei över 40 miljoner telefoner i Europa. Blockaden lär alltså drabba miljontals konsumenter i Sverige, Tyskland, Frankrike och andra europeiska länder.

Huawei har reagerat på beskedet med en sorts behärskad arrogans, som om hela saken kan avfärdas som en bagatell. Men företaget kan utveckla hur många alternativa operativsystem till Android som de vill. De kan försäkra och bedyra och lova att allt kommer att bli bra.

Men de allra flesta är vid det här laget så beroende av Google att de kommer att välja en smartphone med full Android-funktionalitet. Utan de mest grundläggande egenskaperna på plats spelar det ingen roll om Huawei i P40 Pro – eller vad den nu kommer att heta – byggt in ett batteri som varar en vecka eller en kamera som kan ta närbilder på Jupiters öga.

Google kan förstås med all rätt hävda att deras beslut att inte sälja sin teknik till Huawei tvingats fram av Trump-administrationens nationella nödläge. Att företaget inte har något annat val när det amerikanska handelsdepartementet placerat det kinesiska bolaget på sin svarta lista.

”Huawei tung bricka i handelskriget”

Igår gick förresten handelsdepartementet ut med beskedet att, som TT skriver, ”Huawei tillåts fortsätta köpa amerikanska komponenter och mjukvara till existerande nätverk och telefoner under 90 dagar för att undvika allvarliga störningar för Huaweis kunder”.

Kanske hade Washington också insett att Huawei bara under 2018 köpte komponenter för 11 miljarder dollar av amerikanska företag. Men att högkvarteret i Shenzen ges en kort tidsfrist förändrar inte det faktum att företagets framtida telefoner måste levereras utan exempelvis Gmail, Youtube och Chrome, eller att Google Play Store försvinner.

Huawei hävdar att de blivit en tung bricka i det allt mer infekterade handelskriget mellan USA och Kina. Det är visserligen inget orimligt synsätt, men den offerkofta företaget så gärna tar på sig klär dem inte särskilt väl. Åtalspunkterna ur den amerikanska rättsprocess som pågår mot Huawei är beklämmande.

Kopplingarna till den kinesiska regimen är besvärande. Och specialister på landets rättsväsende har noterat att Kinas underrättelselag – som potentiellt sett skulle kunna tvinga ett företag som Huawei att ägna sig åt spionverksamhet – utgör en ”unikt bekymmersam milstolpe”.

Kina kan strypa tillgången till jordartsmetaller

Det är inte troligt att styret i Peking förblir en passiv åskådare när USA delar ut tunga slag mot en av landets mest älskade exportsuccéer. Kina skulle exempelvis kunna ställa till det rejält för Apple och Microsoft. Eller strypa den amerikanska tillgången på de sällsynta jordartsmetaller som används i tillverkningen av datorchip, batterier och mobiltelefoner. 90 procent av den globala produktionen av sällsynta jordartsmetaller kommer från Kina.

Faktum är att landets ledare, Xi Jinping, under måndagen påpassligt nog besökte en fabrik som utvinner just dessa metaller. Många tog det som ett tecken på vad som komma skall.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold