Vinst är bara halva segern – värdeskapande är det som avgör

Värdeskapande är helt centralt för allt företagande. Den vanliga vägen är att nöjda kunder leder till löpande vinster som gärna ska öka år för år. Men vinster här och nu är inte det enda måttet på framgångsrikt värdeskapande. Exemplen Ework, Alm Equity och Cinnober visar på affärsmodeller och strategier där det ofta inte syns på sista raden när stora värden byggs upp.
Vinst är bara halva segern – värdeskapande är det som avgör - b43bcddd-36f6-4876-b80e-3072717fc795fitcroph450q80upscaletruew800s050881527cd522f1266e4b25fab4bee8589f1374

Ework – plattform med nätverkseffekter

Konsultmäklare är den vanliga benämningen men Ework kan likaväl jämföras med ett B2B-bolag påminnande om Uber eller Airbnb i så måtto att man skapat den ledande plattformen där tiotusentals leverantörer (av taxibilar, gästbäddar respektive IT-konsulteri) matchas ihop med kunder som efterfrågar transparens, funktion och enkelheten som finns i att vända sig till en enda plattform.

Här är Ework. För att utöka försprånget investerar man i ökad digitalisering och tillväxt. Det är värdeskapande. Nyss fick vi 15 miljoner skäl att tro att Ework har medvind, även om det inte syns i vinstmarginalen här och nu. I veckan köpte vd och finanschef aktier värda drygt 15 Mkr av storägarna, Magnus Berglind och bröderna Salén.

Cinnober – disruptiv produktutveckling

Mjukvaruaktien föll på Q3-rapporten. Antagligen mest på grund av klen tillväxt där återkommande intäkter ”bara” ökade 8 procent i kvartalet.

Men vi gläds åt starkt kundinflöde för rapporteringsprodukten TRADEcho inför EU-regelverket Mifid2. Vid halvårsskiftet hade man 250 kunder på TRADEecho och nu är de 380 stycken. I januari börjar de betala och enligt Cinnobers vd Veronica Augustsson ligger intäkten för flertalet av dessa kunder i ett intervall på cirka 0,25 till 2,5 Mkr per år. Här kan det alltså tillkomma 100 Mkr i nya årsintäkter för Cinnober. Då skulle dotterbolaget Simplitium gå från stora förluster till en bra vinst.

Så även om vi justerar ner våra förväntningar på helåret 2017 till cirka 380 Mkr i omsättning så finns det goda utsikter att man ändå kommer in norr om 500 Mkr nästa år.

Kassaflödet är negativt när Cinnober investerar stort i nya tillväxtområden där särskilt dotterbolaget Miniums mjukvara innebär enorma möjligheter för banker som vill digitalisera ”clearingen” för bank och kunder. Det är värdeskapande att ta förluster i några år om det kan leda till miljardorder längre fram.

ALM Equity – Långa utvecklingsprojekt

En sak är säker: Så länge Stockholm växer så skapar det värde för samhället när underutnyttjade ytor görs till attraktiva bostäder med rimlig standard. Kanske ska bostadspriserna ändå ner ordentligt vilket kan skapa sju svåra år för bostadsutvecklare. Men det motsäger inte att duktiga aktörer som Alm i grunden ägnar sig åt kraftigt värdeskapande verksamhet så länge bostäderna man utvecklar kommer till god användning. Oavsett kvadratmeterpris. Kan man köpa en duktig värdeskapare till substansrabatt så är det attraktivt. Synd bara att ”substansvärdet” är så rörligt.

Slutsats

Stigande vinster är generellt det enskilt bästa måttet på värdeskapande. Men exemplen Ework, Cinnober och Alm Equity visar att det även finns andra vägar.

Andra varianter är forskningsbolag eller affärsmodeller där den stora potentialen finns i ett strukturvärde vid ett tänkt framtida förvärv. Bolag med blygsamma vinster utgör ofta mer riskabla investeringar men rent fundamentalt kan de ändå vara väl så attraktiva.

Nedan följer denna veckas analysskörd:

Alzinova

Alzinova hoppas gör det ingen hittills lyckats med – finna ett preparat som biter på Alzheimers sjukdom. Framgång skulle skapa mångmiljardvärden men vägen dit är lång och osäker. För att ta sig vidare från dagens prekliniska fas krävs kapitaltillskott. Intresserade investerare bör vänta in nästa nyemission.

Amazon

Bland bolag som konstant växer över 20 procent är Amazon världens klart största. Senaste kvartalet blev det 33 procent. Aktien gick över 1000 dollar och grundaren Jeff Bezos är nu världens rikaste. Strategin att strunta i vinst och istället investera allt i tillväxt och bättre kunderbjudande har tagit världen med storm. Aktien lär fortsätta upp om tillväxten håller i sig. Riktigt starkt blir det om Amazon får högtalaren Echo-Alexa att bli både smart och hjälpsam. Vi gillar aktien.

Sealwacs

Sealwacs genomför en liten företrädesemission med stor utspädning. Syftet är att finansiera lanseringen av Sealwacs sensor för kontroll av bottensvetsar vid tillverkning av plastpåsar. Börsvärdet är oerhört lågt och det är tänkbart att bolaget kan nå viss framgång i det korta tidsperspektivet. På sikt är vi mer skeptiska och betraktar risken som mycket hög.

Ecoclime

Ecoclime marknadsför sig som ett ledande produktbolag inom återvinning och distribution av värmeenergi. Men i dag kommer vinsten snarare från en nyförvärvad installationsfirma – ett område där ledningen nu driver en aggressiv förvärvsagenda. Det gör att framgång nog hänger mer på vd Lennart Olofssons förvärvssinne snarare än den egna ETX-panelen som bolaget i dag lyfter fram. Det behöver inte vara fel. Men i kombination med andra liknande kommunikationsmässiga glidningar har vi svårt att se tjusningen med Ecoclime.

Starbucks

Oro över en allt mer mogen hemmamarknad och sämre tillväxt i befintliga kaféer har tyngt Starbucks aktie under sommaren. Samtidigt ligger förväntningarna fastnaglade kring 10 procents årlig framtida tillväxt. Då vill det till att Starbucks istället lyckas få kineser att sörpla mer kaffe. Satsningen är ambitiös och rullar på rätt bra. Aktien är rimligt prissatt så en klunk Starbucks behöver inte sitta fel.

Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:

Munters

G5 Entertainment

Snap

Activision Blizzard

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.