Vinnarkvinnor i för liten skala

Kvinnorna klår män på börsen. Men de missar de stora pengarna. Bästa sättet det kunde ändras på vore fler kvinnliga företagare.
Vinnarkvinnor i för liten skala - Benson_kollage_11

Internationella Kvinnodagen den 8 mars sätter ljus på många saker. Viktiga samhällsproblem såväl som grova missförstånd. Mycket förvirring och indignation skulle undvikas om folk bättre förstod innebörden av så kallade normalfördelningskurvor och hur de kan skilja sig från fall till fall. Mer om detta strax.

MÄN ÄR BOTTEN

Det är ett uppenbart faktum att det på gruppnivå finns stora skillnader mellan kvinnor och män i arbetslivet. Förenklat kan man säga att kvinnor är tydligt underrepresenterade både bland yrkeslivets extrema vinnare och extrema förlorare.

I botten av samhällspyramiden är män överrepresenterade. Kriminella och tunga missbrukare är mycket oftare män än kvinnor. Detsamma gäller ungdomar med riktigt dåliga skolresultat. Det finns oerhört många infödda pojkar som är funktionella analfabeter och har extremt svårt att få ett jobb. Många färre flickor har liknande problem. Men givetvis föranleder detta ingen debatt med krav på minskade könsskillnader.

Det gör det däremot i toppen av den socioekonomiska pyramiden. För även här är ju fördelningen långt från 50/50.

VAR ÄR MILJÄRDSKORNA?

Tydligast är det bland de superrika. De allra flesta svenska miljardärer är “self-made” entreprenörer eller investerare och här är mansdominansen extrem. De enda undantagen jag kommer på är Stina Ehrensvärd (Yubico), Åsa Riisberg (EQT) och förmodligen Barbara Bergström (Engelska Skolan). Kvinnliga miljardärer är annars nästan uteslutande “arvtagare”.

Det är så klart beklagligt att så få kvinnor skapar sig stora förmögenheter. Inte minst för att Sverige behöver fler välståndsskapare, oavsett kön.

Men också på ett mänskligt plan. Om det fanns fler kända förebilder så skulle nog fler kvinnor (och män) lockas av livet som företagare som rätt skött är otroligt utvecklande och meningsfullt.

VINNARKVINNOR PÅ BÖRSEN

En annan stimulerande och lärorik sysselsättning är aktieinvesteringar. Stereotypen av en framgångsrik börsinvesterare är ju väldigt manlig men sanningen är att aktieägande kvinnor i snitt lyckas bättre än män.

Detta är känt sedan länge via diverse undersökningar och otaliga anekdotiska bevis under lång tid. Nu senast har det även fastslagits som sanning av självaste Dagens Nyheter.

Jämför man avkastningen för aktieägande kvinnor med aktieägande män så är alltså snittet bättre för kvinnorna.

URVIKTIGT URVAL

Jag tror mycket av kvinnors överavkastning jämfört med män kan förklaras med urval. Det är bevisat på många områden att män har en grandios självbild när det gäller allt från bilkörning till aktier. En stor majoritet är helt enkelt övertygande om att de är bättre än snittet…

Det innebär att ett stort antal män ger sig in på områden som de saknar förmåga att klara av. En stor andel aktieägande män har helt enkelt ingen koll alls.

Kvinnor har i snitt snarast det omvända problemet. Självförtroendet är ofta sämre än vad som vore motiverat av förmågan. En rimlig tolkning av det är att kvinnor som ger sig in på börsen i snitt kan klart mer än snittet eller åtminstone agerar inom sin kompetensnivå.

Givetvis finns det väldigt många duktiga aktiemän. Men det finns också väldigt många torskar, i bemärkelsen individer som har oddsen kraftigt emot sig.

RISKBETENDE

Den andra faktorn är beteende. Olika grupper kan ha olika syn på risker och möjligheter, oaktat kunskapsnivå. Återigen är det belagt från otaliga kulturer och samhällsfenomen att män är mer risksökande. Många män lägger, medvetet eller omedvetet, stor vikt vid att bli “vinnare”. Det duger inte att komma i mål på en bra tid. Man vill vinna över några verkliga eller inbillade medtävlare.

På börsen innebär detta en dragning mot aktier med chans att dubblas. Medan kvinnor är klart överrepresenterade i stabila aktier av typen Axfood, Holmen och Swedbank. Kruxet för männen är att deras “dubblare” ofta blir till “halverare” eller värre än så. Kolla alla aktier som gått ner -90% från toppen. Du hittar nästan bara män i de ägarlistorna.

En annan beteendeskillnad är att män tenderar att trejda mer. Hög handelsaktivitet är kraftigt förenat med lägre avkastning. Där är forskningen entydig.

NORMALA FÖRDELNINGAR

Ovanstående tendenser kan beskrivas med så kallade normalfördelningskurvor där den vågräta axeln i detta fall visar förmågan att lyckas på börsen medan den lodrätta axeln visar andelen kvinnor eller män vid olika nivåer av förmåga.

Grafiken på bilden är starkt schematisk och inte belagd av någon empiri. Men den illustrerar mina två hypoteser. Männen är i snitt lite klantigare på börsen. Men det är ett genomsnitt och i fördelningens högersvans finns det många oerhört duktiga investerare.

Och risksökandet gör att männen är oerhört överrepresenterade i båda ändarna av fördelningen. Både bland de som blir stormrika på aktier (högersvansen) och bland de som ruinerar sig (vänstersvansen) så hittar man nästan bara män. Jag kan inte säga exakt varför men det är otvetydigt att det är så.

Kvinnor på börsen är ingen utsatt grupp. Tvärtom. De kvinnor som börjat köpa aktier är typiskt sett vinnare som förtjänar att gratuleras.

Det som skulle behövas är snarare fler kvinnor i början av “värdekedjan”. Alltså bland de som startar och driver företag. Utan fler kvinnliga företagare med höga ambitioner så kommer förmögenhetsskillnaderna mellan könen bestå. För det är genom företagande de allra flesta förmögenheter skapas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor