Krönika Vindkraft
Vindkraften påverkar fastighetspriserna
I sin studie ”The Socio- Economic Cost of Wind Turbines: A Swedish Case Study” från 2021 har Hans Westlund och Mats Wilhelmsson på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) analyserat hur etablering av vindkraft påverkar värdet på närliggande fastigheter. I en analys av totalt 97 229 husförsäljningar korrelerar de fastighetspriserna med avståndet till vindkraftverk. Resultaten visar att etablering av vindkraftverk sänker värdet på fastigheter i närområdet. Studien ligger i linje med internationell forskning på området.
20% av värdet förloras
Faktum är att blott misstanke om att vindkraft ska byggas sänker värdet. Redan på åtta kilometers avstånd påverkas fastighetsvärdet och enligt forskarna Westlund och Wilhelmsson ökar påverkan exponentiellt ju närmare man kommer själva vindkraftverket. Fastigheter inom två kilometers avstånd förlorar 19-23% av sitt värde. De fastigheter som är närmast menar forskarna kan i praktiken ha blivit osäljbara och kommer därför inte med i statistiken. När denna undersökning gjordes fanns ca 4 500 vindkraftverk i Sverige. I slutet av 2023 hade antalet vuxit till cirka 5 500 och tusentals till planeras.
Ny studie 2023
I forskarnas uppföljande studie från 2023 används ett dataset med mer än 600 000 fastighetsförsäljningar under tidsperioden 2005–2018. I artikelns sammanfattning skriver Westlund och Wilhelmsson att marknadspriserna påverkas med mellan 10 och 25% inom 2 kilometer från ett vindkraftverk. De skriver också att den sammantagna effekten blir betydande om många fastigheter påverkas av en vindkraftsetablering.
Hur många miljarder?
År 2020 fanns det enligt SCB 53 352 byggnader med 30 876 invånare inom 800 meters avstånd från vindkraftverk. Då var 1% av Sveriges yta inom 800 meter från ett vindkraftverk. Skatteverket har nyligen öppnat för att sänka taxeringsvärdet för fastigheter som ligger i närheten av vindkraftverk. Att en myndighet agerar på det här viset antyder rimligen att effekterna är reella och svåremotsagda.
Det är svårt att uppskatta den totala värdeminskningen på fastigheter som vindkraftsetableringen orsakat men utgår vi från siffrorna år 2020 anar vi att det handlar om betydande summor och tittar vi på planer för den framtida vindkraftsutbyggnaden stiger siffran väsentligt.
Värdeminskningen är statistiskt säkerställd på åtta kilometers avstånd men de nyare verken på upp till 240 meters höjd har rimligen en annan påverkan på närmiljön än tidigare. För fastighetsägare handlar det om både ljud och ljus från vindkraftverken, men även om förlorade naturvärden.
Medelpriset för en villa utanför storstadsregionerna ligger idag på ca 3,1 miljoner kronor enligt Svensk Mäklarstatistik. Om vi antar att hälften av de byggnader som år 2020 låg inom 800 meter från ett vindkraftverk var vanliga villor och förlorat 20% av sitt värde blir det 15 miljarder kronor. Denna enkla uppskattning beaktar inte värdeminskning upp till åtta kilometer från turbinen eller effekten av de ytterligare 1000 höghöjdsverk som byggts sedan dess.
Då Westlund och Wilhelmssons uppföljande studie påvisat effekter på mellan 10 och 25% inom två kilometers radie kan antalet påverkade objekt i själva verket vara väsentligt högre. Då arean ökar med kvadraten på radien från ett vindkraftverk skulle en radie på två kilometer innebära att fyra gånger fler objekt påverkas än inom en kilometer. Enligt samma kalkyl som ovan skulle den totala värdeminskningen då uppgå till 60 miljarder kronor givet en negativ påverkan på 20%. Om påverkan istället är 10% skulle den totala värdeminskningen bli 30 miljarder. Beloppen ovan kan ställas i relation till vindkraftsanläggningarnas totala egna kapital år 2022 på 25 miljarder kronor.
Dessa uppskattningar är inget annat än uppskattningar och skillnaderna i resultat beroende på vilka antaganden som görs antyder att ytterligare efterforskning behöver göras. Vårt syfte med denna artikel är inte att fastställa den totala värdeminskningen som är knuten till vindkraft. Syftet är snarare att påvisa att det rör sig om ansenliga belopp och att frågan behöver utredas mer ingående.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor