Två bra sätt att tjäna pengar på börsnoteringar

Affärsvärlden har marknadens mest omfattande bevakning av börsnoteringar. Tyvärr ger de flesta IPO-aktier dålig avkastning. Och trots det har Afv-rådet "Teckna inte" ändå varit ett misslyckande. Fast det verkar ändå finnas två sätt att hitta vinnarna. Följ Affärsvärldens Teckna-råd eller köp alla IPO-vinnare dag två.
vinnare börsnoteringar IPO
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sedan starten 2017 har IPO-guiden granskat nära 400 börsnoteringar som riktat sig mot svenska börsinvesterare. Det har ärligt talat varit ett riktigt slitgöra. Att läsa prospekt tar ju mycket tid. Däri ligger dock en av IPO-guidens stora nyttor. Istället för att läsa in allt om ett erbjudande själv kan du som investerare på en minut få alla basfakta samt alla eventuella ”flaggor” som uppdagats i Affärsvärldens granskning.

GOD MEN SPRIDD AVKASTNING

Men oavsett hur mycket eller lite jobb man lägger ner så är det spännande med börsnoteringar. Ofta blir det ett fint kursrally och dubblingar är inget ovanligt. Snittet för alla börsnoteringar sedan 2017 är en avkastning på +25% om man behåller aktien i sex månader. Börsnoteringar ger dock en bra lärdom i skillnaden mellan medel och median. Den typiska (median) börsnoteringen slutar nämligen på -6% på sex månaders sikt.

INTE BARA FÖRSTA DAGEN

Bra börsnoteringar börjar ofta med ett fint rally första dagen. Det är lätt att tro att det är här den lätta avkastningen ligger och att den som inte fick tilldelning är ohjälpligt efter. Det är dock inte helt sant, vilket Afv skrev om redan 2020. IPO-aktier som steg dag ett på börsen fortsätter nämligen ofta ge god avkastning även på lite längre sikt.

Nu har jag gjort en förnyad genomgång av siffrorna och slutsatsen står sig. Avkastningen blir +24% för den som dag två köper IPO-aktier som steg dag ett, och sedan behåller dem i sex månader. Det låter ju fantastiskt! Men även här är spridningen enorm. Medianavkastningen blir 0% av att köpa första dagens vinnare dag två och sedan hålla dem i ett halvår.

STOR STORLEKSSKILLNAD

Bryter vi ner denna investeringsmetod på bolag av olika storlek så ser man att mikrobolag (börsvärden runt 100 Mkr) ger hela +43% medan övriga IPO-aktier “bara” avkastar +13% dag 2-180. Förklaringen är att det är just bland de allra minsta bolagen som det är “vanligare” med mångdubblare.

Däremot finns ingen kvalitetsgaranti bland storbolagen i andra ändan av spektrumet. Bland miljardbolag (börsvärden i miljardklass och uppåt) är medianavkastningen -8% dag 2-180. Man kan alltså se det som att första dagens kursrally äter upp hela IPO-rabatten och mer därtill i miljardbolagen. Kanske att de stora fina investmentbankerna är lite för duktiga på att maximera priset?

ATT TECKNA ÄR ETT BRA AFV-RÅD

Affärsvärlden skriver så klart analyser på nästan alla IPO-bolag. Vi tycker dock att det är ganska svårt. Det är aldrig lätt att tränga förbi PR-offensiven och utan publik historik vet man inte om ledningen har koll eller bara låtsas. Det är också svårt att “ge två råd samtidigt”. Alltså dels bedöma hur aktien beter sig dag ett och dels bedöma vad värdet kan bli på längre sikt. Det är ju två ganska olika saker.

Det visar sig hur som helst att Affärsvärldens Teckna-råd håller god klass. Snittet för alla Teckna-råd ger en avkastning på +45% på sex månaders sikt. Avkastningen från Teckna-råden är god oavsett storleksklass. +38% för miljardbolag och +122% (!) för mikrobolag. I samtliga fall avses alla noteringar 2021 mätt i upp till sex månader från första handelsdag.

UNDERKÄNT FÖR “TECKNA EJ”

En intressent och för oss på analysredaktionen pinsam observation är dock att vi är dåliga när det kommer till rådet Teckna ej. Snittet av dessa aktier stiger +4% över sex månader. Ingen särskilt hög avkastning visserligen men ändå ett dåligt utfall för Affärsvärldens analys. Förklaringen är, återigen, den stora variationen i utfall. Affärsvärldens konservativa inställning till hög risk gör att vi ofta missar dubblare och ibland är direkt negativa till högriskaktier som visar sig göra succé. För 2021 handlar det om Truecaller, Nowonomics och Wicket Gaming. Här gav vi rådet Teckna ej på aktier som visade sig gå som oljade spjut. Ett råd till er läsare är alltså att kanske lita mer på Affärsvärldens råd om att teckna börsnoteringar än när vi råder att inte teckna.

SPORT MED HÖG SKADERISK

Vissa plumpar till trots så känner vi att Affärsvärldens IPO-bevakning gör väldigt stor nytta. För även om det finns ett stort investerarintresse för börsnoteringar så är bevakningen i övrigt väldigt bristfällig.

  • Ekonomimedia inskränker sig, med undantag för Affärsvärlden, till enstaka nedslag och analyser på ett fåtal större bolag.
  • Banker och mäklare bevakar nästan aldrig nya börsbolag. Undantaget är när de själva är IPO-rådgivare men då är de partiska och håller dessutom sina analyser hemliga för alla utom institutionerna.
  • IR-tjänster som Investerarbrevet, Nyemissioner.se, IPO.se med flera är ofta informativa och snygga. Men det ska ses som reklam betalat av bolagen själva, inget annat.
  • Uppdragsanalyser har samma trovärdighetsproblem. Det är bolaget som är kunden. Investeraren är snarare produkten.
  • Sociala medier vimlar av bloggar och chattrådar som tar upp även små IPO-er men kvaliteten och ärligheten svajar och det ges aldrig någon samlad bild.

Affärsvärlden är alltså den enda oberoende aktören som på ett kvalificerat sätt bevakar flertalet noteringar. Och alltid med investerarnas bästa för ögonen. Detta tack vare hårt arbete från Afv-redaktionen och ekonomiskt sponsorskap från Spotlight Stock Market (vars bolag givetvis granskas lika som alla andra).

Men ha inga illusioner. Oavsett hur noga börsnoteringar granskas så kommer det alltid vara en farlig sport med hög skaderisk. Vissa aktier blir dubblare men många blir riktiga haverier vars enda värde är informationsvärdet. Är man elak så motsvarar “informationsvärdet” ett underhållningsvärde för de som har lyckan att inte sitta med Svarte Petter. Men det finns också ett värde i att information sprids och över tid driver på övriga marknadsaktörer mot högre kvalitet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold