Tio döda aktier att undvika

KRÖNIKA. Dras inte med av vårkänslorna på börsen och jakten på eftersläntrare. Köp inte någon av de tio tristaste aktierna – bolagen vars kurser faller år efter år.

Vårkänslorna spritter på börsen, kursuppgången är 12 procent hittills i år och en stor del av en aktieintresserad investerares tid tycks gå åt till att jaga eftersläntrare.

Bland börsbolagen har nära två tredjedelar, eller 210 av knappt 360 bolag på Stockholmsbörsens, inklusive First North, klättrat 10 procent eller mer under året. Bland de 36 underpresterarna, bolagen som har tappat 10 procent eller mer återfinns bara två av börsens storbolag, Lundin Petroleum med ett fall på 12 procent och läkemedelsföretaget Meda, med ett kursfall på lika mycket. I kategorin strax över, med en kursutveckling på mellan noll och minus 10 procent, märks flera storbolag, bland dem Ericsson (-3 procent) och Astra Zeneca (-4).

För den som missat kursuppgången sedan nyår, eller egentligen den 30-procentiga rusningen sedan botten i oktober, kan det vara lockande att leta efter fynd bland de aktier som har haft sämst utveckling så här långt i år. Den som ägnar sig åt bottenfiske gör emellertid klokt i att undvika de aktier som faller år efter år efter år. Affärsvärlden listar därför här de tio aktier som en placerare på fyndprisjakt i relativvärderingsträsket absolut ska undvika – kort sagt de tio aktier som är mest döda.

Bland de bolag vars aktier har fallit med mer än tio procent i år har vi granskat kursutvecklingen under vart och ett av de fem åren dessförinnan (2007 till 2011). Det visar sig att två av bolagen nu är inne på det sjätte året i rad av kursfall. Det gäller bildbehandlaren Image Systems, som tidigare hette Digital Vision, och läkemedelsutvecklaren Epicept.

Ett tredje bolag, belysningsutvecklaren Light Lab Sweden, har en likartad kursutveckling med sig i bagaget, men har bara varit noterat på First North sedan 2009. Dessförinnan var aktien noterad på en av smålistorna men kursutvecklingen var densamma redan då – nedåt.

Sju bolag bland årets kursförlorare dras med en historisk kursutveckling som backat under fyra av de senaste fem åren.

De sju är konsultkedjan A-com, skogsföretaget Rusforest, läkemedelsbolagen Karo Bio och Orasolv samt flygutvecklaren- respektive trafikövervakarutvecklaren Cybaero och Sensys Traffic. På tionde plats bland börsens återkommande förlorare placerar sig Invisio Communication som bland annat tillverkar stryktålig radiokommunikationsutrustning:

Listan här intill kan kanske tjäna som varning – det som faller i fyra eller fem år tenderar att fortsätta falla vidare.

Också andra bolag varnar just nu – men då handlar det om att de vinstvarnar. Så här mot slutet av kvartalet börjar ledningarna få en bild över marknadsutvecklingen under perioden. Branscher där vinstvarningar kan väntas är inte minst de som är konsumentberoende, till exempel inom flyget. Bland annat vinstvarnade Lufthansa i förra veckan – och inom detaljhandel, som exempelvis brittiska livsmedelskedjan Tesco gjorde i förra veckan.

Veckans viktigaste siffror ska svara på om den amerikanska ekonomin fortsätter att återhämta sig – det kommer makrosiffror över amerikanskt bostadsbyggande och husförsäljningar. På fredag kommer februaristatistiken över försäljningen av nya hem att presenteras.

Och kanske kan också amerikanska Nikes rapport på torsdag ge besked om framtidstron hos den amerikanska konsumenten ökar eller minskar nu till våren. Här hemma blir det av förhandstipsen att döma en ljummen historia när Skistar i sin halvårsrapport berättar om Häxan Vårs mildvädersplågor – det sker på torsdag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.