Thunholm: Var våra förfäder de dummaste människorna i Europa?

Regeringen har skött sig bra, menar Fredric Thunholm. Löften har hållits och man har gjort saker planenligt. Det man brister i är kommunikationen. Eller borde vi kanske ompröva det omdömet?
Thunholm: Var våra förfäder de dummaste människorna i Europa? - Vikingaskridsko vid Björkö.
Det var de sämsta och dummaste på den europeiska landmassan som inte bara fick idén att befolka landet där isen precis dragit sig tillbaka. Utan som också faktiskt gjorde det. Och stannade kvar, skriver Fredrik Thunholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Lars Pehrson/SCANPIX

Jag är inte gjord för mörkret. Från november till mars, går jag runt som en gäspande, blek d-vitaminbrist på två ben. Det är inte vackert. Och det blir inte bättre med åren. Jag kommer på mig själv med att knyta handen i fickan när jag tänker på de idioter som vandrade norrut för sextusen år sedan.

För det är deras fel, alltihop. Det var de sämsta och dummaste på den europeiska landmassan som inte bara fick idén att befolka landet där isen precis dragit sig tillbaka. Utan som också faktiskt gjorde det. Och stannade kvar!

De skiljdes, i någon tysk skog, från andra grupper som meddelade att de skulle dra till Provence eller kanske Toscana. ”Ska ni inte haka på?” Men nej, det skulle inte våra förfäder. ”Nej, vi sticker till Sverige istället.” Det är därför du sitter i, säg, Årsta eller Mölndal, och läser detta. Och inte i Bergamo eller Antibes.

JAG SITTER I ALLA FALL INTE I REGERINGEN

Även i överförd bemärkelse är tiderna ganska mörka. Jag tröstar mig med att jag i alla fall inte sitter i regeringen. Senaste undersökningen (SR/Novus) jag såg, visade att 23% har förtroende för regeringen. Som jämförelse hade 38% av väljarna förtroende för den förra regeringen i november 2021. Och nuvarande regering hade 34% av väljarnas förtroende i november 2022. Man har alltså tappat ordentligt.

Siffran är också låg när man säger den högt och börjar tänka på den. Tänk om det bara skulle vara 23% av dem som är förmögna att bedöma mina prestationer, som har förtroende för mig. ”Dåliga nyheter, Fredric”, säger min redaktör Henrik till mig. ”Det är bara 23% som har förtroende för dina krönikor.” Tänk om du skulle anlita Novus för att kolla på din arbetsplats, eller i din släkt, och få samma siffra?

Jag tycker det är tråkigt och jag tror att det är lätt att hamna i en negativ spiral. Därför hoppas jag att Ulf, Ebba och de andra inte låter sig påverkas. Att det inte sätter sig i huvudet på dem. Jag är nämligen övertygad om att de själva är helnöjda med sina insatser så här långt. Men hur nöjd man än är, så är det lätt att börja tvivla. Kanske borde vi förbjuda den här sortens undersökningar. Vem blir bättre av att veta sådana här siffror?

ELSTÖD PÅ PLATS, BENSINPRISET SÄNKT

Elstödet var till exempel på plats den första november, som utlovat. Det är en bedrift av en ny regering att fixa det på så kort tid. Sedan verkar det som att många dumskallar där ute inte begrep att det var på plats redan då. Så är det att styra ett land, vars huvudsakliga befolkning består av ättlingar till idioterna som gick norrut från den där tyska skogen år 4895 f.Kr.

Bensinpriset har gått upp drygt 9% (från 18,53 kr 9 september till 20,25 kr 30 januari) och det kan för all del framstå som en höjning, rent objektivt. Detta, menar jag, kommer sig av att den traditionella aritmetiken är så himla fantasilös. Någonstans finns en annan, roligare räknemetod, som inte är så himla strikt. Och med hjälp av den kan man antagligen se att priset de facto har sänkts med ungefär fem kronor, i linje med löftena innan valet, från M, KD och SD. Det pratas varmt och mycket om nyttan med kreativt tänkande, men det verkar inte ha nått fram till medierna än.

KRISTERSSONS FYRDIMENSIONELLA SCHACK

Kanske ligger bristerna i det kommunikativa. Man är helt enkelt dålig på att berätta om hur väl man uppfyller sina vallöften. Det skulle i så fall även förklara det som vissa kritiker beskrivit som en misslyckad process för att bli medlem i Nato. Den processen följer i själva verket en elaborerad plan till punkt och pricka. Det som verkar vara negativt, som den där Erdogandockan som hängdes upp (och regeringens hantering av densamma) och Paludans koranbränning (och regeringens hantering av densamma) är i själva verket en del i det fyrdimensionella schackspel som Ulf Kristersson ägnar sig åt och behärskar. Rökridåer, speglar – och full kontroll. Som sagt, någonstans brister det i kommunikationen.

Förlåt, det var inte meningen att snöa in på regeringens arbete. Jag blev bara illa berörd av de där 23 procenten. Det är mörka tider. Och jag är inte gjord för mörkret. Så här hanterar jag situationen: Jag äter d-vitamin. Jag dricker en hel del vin. Jag går fjortontusen steg om dagen. Och så ägnar jag mig åt att ifrågasätta mig själv. Det är något som görs bättre i mörker än i ljus. Och något som jag uppmuntrar alla att göra. Vad styrs du av för tankar och värderingar egentligen?

PINNEN I EGET FRAMHJUL

Ta min kritik av de första människorna som kom till Norden, till exempel. Jag beskyllde dem för att vara korkade, eller hur. Men så kanske det inte alls var. Jag är ju ingen expert på vare sig folkvandringar eller genetik, jag bara gissade. I själva verket var det kanske de djärvaste och mest företagsamma som stretade på hela vägen hit upp. Bara de starkaste och smartaste.

Sedan läser jag om PM Nilsson, före detta statssekreterare till Ulf Kristersson, som avgått efter otillåtet ålfiske. Detta efter att ha snärjt in sig i lögner till Havs- och Vattenmyndigheten och polisen. Lögner som Nilsson enligt egen utsago tog till, för att ”situationen [att ertappas med ryssjorna] var så pinsam”. Han hade mer eller mindre på egen hand övertygat borgerligheten om att Sverigedemokraterna var salongsfähiga och dugliga och på så vis skapat det ”paradigmskifte” om Kristersson talat om. Nu var han landets högsta politiska tjänsteman och skulle fortsätta med paradigmskiftandet. Och så sticker han istället pinnen i framhjulet på sin egen cykel.

Så jag får väl så att säga ompröva mina egna omprövanden. Dels var det möjligen, antagligen, lika förbaskat ett gäng korkade europeer som vandrade hit upp; de vilkas gener idag fortlever i både samhälle och politisk förvaltning. Dels kanske det finns fog för att påstå att inte allt som den här regeringen har gjort, har gått helt enligt plan.

Varje dag blir nu nästan tio minuter längre än föregående. Det finns hopp i mörkret.

Fredric Thunholm är kommunikationsstrateg på mediebyrån Wavemaker och har bloggen ”Tänk på döden”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold