Krönika Telia Company
Telias vänner avfärdar Muddy Waters för lätt
Bolaget Telia Sonera har haft det tufft länge med trubbel i Österled och en nyckfull statlig huvudägare.
Aktien Telia Sonera har också haft det tufft men här finns det åtminstone många anhängare som tror och vill att aktien ska upp över 50 kronor. Eller varför inte 60 kronor? Utdelningen är ju i alla fall än så länge hög så det räcker.
När analysfirman Muddy Waters i mitten av oktober attackerade Telia Sonera med ett 37 sidor långt brev om miljardmutor och annat så mobiliserade Telia-aktiens vänner ett försvar som gick ut på att Muddy Waters analys var slarvig och felaktig och att det var fullt av misstag i deras beräkningar.
Det blev snabbt en förhärskande uppfattning att Muddy Waters hade gjort bort sig och att man därför inte behövde tillmäta deras chockartat låga riktkurs på 29 kronor någon betydelse.
Men stämmer det verkligen?
Till saken hör ju att många som sågade Muddy Waters analys också har ett starkt egenintresse att försvara. Exempelvis fondförvaltare med stora aktieinnehav i Telia eller telekomanalytiker som av prestigeskäl vill försvara sitt revir som Teliaexperter.
SvD har gått till botten med frågan och det visar sig att Muddy Waters absolut inte har “räknat fel” vilket kritikerna lite raljant hävdar. Aktievärderingen 29 kronor går absolut att härleda även om analysen bygger på ovanligt (och bitvis överdrivet) tuffa antaganden. Dessutom är värderingen presenterad på ett ovanligt tillkrånglat sätt vilket gjort det extra svårt för många att förstå.
**Det är främst två delar **av Muddy Waters analys som uppfattats som oklar, beräkningen av Telia Soneras nettoskuld samt bedömningen av hur mycket man kan få betalt vid en försäljning av verksamheten i Centralasien.
Beträffande nettoskulden så räknar Muddy Waters väldigt puritanskt och inkluderar inte räntebärande tillgångar som obligationer, kortfristiga placeringar och derivat. Däremot inkluderas Telias stora pensionsskuld i beräkningen.
Dessutom bedömer Muddy Waters att Telia kommer tvingas betala böter på 12,5 miljarder kronor vilket också läggs till nettoskulden. Så här långt blir nettoskulden 108,8 miljarder kronor med Muddy Waters (extremt hårda) definition.
Vad gäller värdet på Centralasien så tror Muddy Waters att Telia bara får ut ett värde på 18,4 miljarder kronor i kontanter plus att köparen övertar skulder på 6,3 miljarder kronor.
Lägg ihop allt detta med värdet på 41 miljarder kronor för intressebolagen Turkcell och Megafon så blir den justerade nettoskulden 43,2 miljarder kronor enligt Muddy Waters.
På pluskontot finns värdet på “rest-Telia” som Muddy Waters värderar till 171 miljarder kronor. Nettot av detta motsvarar för Telias ägares del exakt 29,20 kronor per aktie.
Slutsatsen är alltså att den som vill avfärda Muddy Waters kritik mot Telia Sonera måste hitta lite bättre argument än slarvigt underbyggda påståenden om felräkning. Därmed inte sagt att aktien skulle vara värd så lite som 29 kronor. Det är sannolikt överdrivet negativt men annat är knappast att förvänta. De flesta investerare pratar ju “i egen bok”.
Så även Telias hejarklack, som inte vill medge att avyttringen av Centralasien lär bli mer plågsam än många insett.
Här framgår Muddy Waters beräkningar
Källorna är dels Muddy Waters långa analys och då särskilt sidorna 34–35 samt ett klargörande som publicerades samma dag av nyhetsbyrån SIX.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.