Fastighet Krönika Bostadsutvecklare
Sylt i ansiktet
Fakta om formatet “Veckans Börsplus”
Börsplus prenumeranter brukar varje fredag få en krönika som vi kallar för ”Veckans Börsplus”. Här finns tre huvudsakliga delar:
1. Vi väljer ut Veckans plus och Veckans minus och ger vår kommentar. Det kan vara små spaningar, anmärkningsvärda nyheter eller stora trender.
2. Vi redovisar eventuella ändringar av analysråd eller i våra listor över favoritaktier.
3. Vi summerar allt som Börsplus publicerat i veckan som gått. Aktieanalyser, kommentarer och ibland vår podcast.
Veckans plus: Ömma tår ett tecken i sig
SvD Börsplus har skrivit massvis med väldigt negativa analyser om Fingerprint Cards. Men det är först nu, efter veckans vinstvarning, som bolaget hör av sig och klagar på att man skulle blivit orättvist behandlade.
Det är lite märkligt att bolaget kommer nu. Börsplus har ju ända sedan augusti 2016 torgfört väldigt konkreta hypoteser om att det finns tecken som tyder på att något är mysko med Fingerprints kundfordringar. Då har Fingerprint inte framfört några klagomål.
Fingerprints vinstvarning i veckan visar dock med all önskvärd tydlighet att något är allvarligt fel i bolaget. Det är åtminstone tolkningen av kurskollapsen. I nuvarande börskurs finns i princip inget förtroende inbakat för Fingerprints framtidsutsikter och därmed implicit inte heller för vad ledningen säger om nuläget eller historiken.
I analogin med syltburken i ingressen kan man säga att Fingerprint nu står med sylt i hela ansiktet. Det är helt enkelt inte det minsta trovärdigt, anser vi, att ”lageruppbyggnad” kan stå bakom att intäkterna mer än halveras. Det är antingen något som inte gått rätt till 2016 och/eller så har marknadsandelarna kollapsat. Den bilden stärks av den intervju som förre vd:n Jörgen Lantto givit för Avanza där han bland annat säger att ”under min tid var inte lager ett problem”.
Börsplus kommentar om vinstvarningen i veckan mynnade ut i slutsatsen att det vore bra med en granskning av Fingerprints redovisning för att återställa förtroendet (eller få reda på sanningen).
Detta föll alltså inte alls Fingerprint på läppen. Bolaget vill meddela att revisorerna är med på allt och att det inte finns några fakta som talar för att det skulle vara något fel med redovisningen. Okej. Men det syns fortfarande syltspår i mungiporna.
Veckans minus: Att sluta leden
Samtidigt med vinstvarningen skickade Fingerprint ut kallelse till årsstämman. Den innehöll följande:
1. En klar nedgradering av styrelsens meriter.
De två tunga namnet Peter Carlsson (”Tesla-svensken” bakom multimiljardsatsningen på en ny batterifabrik) och Katarina Bonde (känd entreprenör och riskkapitalist) hoppar av styrelsen och ersätts av tre i sammanhanget mycket tunna CV:n.
– Dimitrij Titov, Advokat som länge jobbat med Johan Carlström.
– Ann-Sofie Nordh. IR-ansvarig på verkstadsbolaget Sandvik.
– Alexander Kotsinas. Finanskille som hjälper miljardären Bengt Ågerup med investeringar. Kotsinas har tidigare varit i Fingerprints styrelse och tas nu in igen när de mer meriterade namnen försvinner.
Summa summarum inget imponerande gäng för den som tror att Fingerprint behöver lyftas till nästa nivå kompetensmässigt. Min tolkning: Antingen så kan Fingerprint inte hitta bättre ledamöter eller så prioriterar man snarare lojalitet till huvudägaren Johan Carlström framför objektiva meriter.
2. Nej tack till frisk luft i bokföringen
Att byta revisionsbyrå i detta läge hade varit en tydlig signal om att Fingerprint inte räds en ordentlig granskning. Man hade chansen. Efter 14 år med KPMG och 7 år med Johan Kratz som ansvarig revisor var man tvungen att åtminstone byta ut Johan Kratz.
Enligt nya EU-regler och den svenska koden för bolagsstyrning ska börsbolag också byta revisionsbyrå efter max 10 år. Det är ny regel och det hade varit snyggt om Fingerprint hade följt reglernas anda och bytt ut KPMG mot en annan byrå.
Syftet med regeln är gott. Nämligen att den revisor som vet att en konkurrent inom en nära framtid kommer sitta och bedöma ens arbete kommer vara mer noggrann. Det är ju pinsamt att ertappas med smutsiga underkläder.
Detta var alltså inget för Fingerprint eller KPMG. Utöver huvudregeln finns det nämligen övergångsregler och lita andra gummiparagrafer som gör att man kan köra på med samma byrå i upp till 30 år. (Att avveckla en revisionsbyrå tar nästan lika lång tid som avveckla ett kärnkraftverk tydligen.)
Tyvärr blir man inte förvånad. Revisorer har väl i princip 0,0 procents pricksäkerhet i att agera whistle-blowers i börsskandaler. Grönt ljus från en revisor har alltså noll i informationsvärde.
BÖRSPLUS FAVORITER
Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.
Sammanfattning av veckans analysskörd:
Invent Medic
Aktieägarna i Invent Medic, ett bolag som utvecklar en vaginal medicinteknisk produkt för behandling av kvinnlig inkontinens, har mer än dubblat pengarna från fjolårets notering på Aktietorget. Bolaget gör en sista (?) nyemission inför den planerade lanseringen av inkontinensprodukten TVS senare i år. Vi tror det finns hyggliga chanser att Invent Medic om ett år har fått igång försäljningen. Men ganska mycket syns det redan i värderingen.
Victoria Park
Sedan Börsplus analyserade Victoria Park, en stor bostadsägare som äger fastigheter i svenska miljonprogramsområden för 12,3 miljarder kronor, i september har allt gått bolagets väg. Man har fått upp hyrorna, fått ner räntan och substansvärdet har ökat med runt 25 procent per aktie. Intjäningen per aktie är upp över 50 procent. Börskursen har dock stått helt stilla. Det finns alltså skäl att uppdatera vår tidigare avvaktande syn på aktien. Dessutom har preferensaktien gått från en klar säljkandidat till något mycket bättre.
Tobin Properties
Bostadsutvecklaren Tobin Properties aktie har tappat rejält sedan årsbokslutet. Detta trots att bostadsköpare fortsätter sluka bolagets lägenhetsprojekt. Tobin är ett av de bostadsutvecklarföretag som är särskilt fokuserade på att utveckla och sälja lite dyrare och lyxigare bostäder i Stockholmsregionen. Aktien är nästintill ett derivat på Stockholms bostadsmarknad och verksamheten svårbedömd. Men i nuläget får Tobin ut betydligt större vinster ur projekten än vad marknaden räknar med. För den som kan leva med dessa risker känns aktien nästan orimligt lågt värderad. Börsen verkar ta ut bostadsraset i förskott.
Fingerprint Cards
Börsplus har i ett flertal analyser under lång tid pekat på allvarliga tecken på konstigheter i Fingerprints redovisning. Den principiella synpunkten att mycket med aktien och bolaget är ”too good to be true” framfördes första gången 2015. Tisdagens vinstvarning kan Börsplus bara tolka på två sätt. Alternativ 1: Kommersiellt fiasko eller Alternativ 2: Fel i böckerna. Dvs. antingen att marknadsandelarna har brakat samman fullständigt eller att allt inte gått rätt till i redovisningen av intäkter och vinster under 2016. Alla i styrelse och ledning som är måna om sin heder borde efterlysa en ordentlig utredning om exakt vad som har hänt.
D. Carnegie
D. Carnegie är börsens största bostadsbolag med inriktning mot miljonprogram och rullande ROT. De var tidigt ute med strategin ”rullande ROT” som ligger bakom den internt genererade och värdeskapande substansvärdeökningen. Inledningsvis rynkade vissa på näsan åt affärsmodellen, nu är det tvärtom med nya ägare från den globala finanseliten. D. Carnegie har över 16 000 lägenheter som ligger i Storstockholm och till viss del i närliggande orter som Eskilstuna och Norrköping. Detta är så klart en styrka med tanke på den absurda bostadsmarknaden i Stockholm. Men efter att ha gjort ett stresstest ser vi också en del risker.
Byggmästare Ahlström
En konservativ räntepolitik och en stor andel centrala kostnader gör att Byggmästare Ahlström knappt tjänar några pengar i förvaltningen av området Albyberget i Botkyrka. Istället får man trösta sig med att det finns potential i diverse projekt och att en duktig och motiverad vd i Stefan Dahlbo. Bra ägare och en vd med hög motivation och en substansrabatt är starka plus i vår bok och en låg belåning sänker risknivån. Branschmässiga minus är så klart risken för stigande räntor och stigande social oro i miljonprogramsområden. Men sammantaget gillar vi aktien och ser en köpvärd aktie i facket småbolag.
Magnolia Bostad
Sedan Börsplus satte sälj på bostadsutvecklaren Magnolia har kursen tagit rejält med stryk, samtidigt som bolaget skjutsat in många fler byggrätter i projektportföljen. Aktien är fortfarande dyr i förhållande till vinstnivån i projekten, men inte längre uppenbart övervärderad. Att insiders dessutom köper aktier ser vi som en positiv signal. Men vi håller ögonen på skatteutredningen som väntas den 31 mars. Så länge slopar vi säljrådet efter den stora kursnedgången, och intar en neutral hållning till aktien.
Genova Property Group
Genova Property Group är en bostadsutvecklare som också äger förvaltningsfastigheter för 1,5 miljarder kronor. Den noterade preferensaktien lär, om bolaget klarar sig, bli inlöst efter 2025. Till dess ger den i så fall en ”årsränta” på 8,1 procent. Jämfört med företagsobligationer och andra preferensaktier tycker vi det är en ganska hygglig kalkyl för den som letar långfristiga högriskobligationer.
ALM Equity
ALM Equity sticker ut som ett lite dyrare alternativ bland de mindre bostadsutvecklarna. Det är inte alls orimligt givet möjligheterna till goda marginaler. Idag är bolaget framför allt inriktat på Stockholms Län med mindre nedslag i pendlingslägen, som Enköping, samt Uppsala och några utvalda svenska semesterorter. Något som sticker ut med ALM är att bolaget jobbar med många olika produkter och upplägg mest inom marknadens mellansegment. Hittills får man lov att säga att inriktningen varit gynnsam, men för tillfället stannar Börsplus med en neutral inställning till aktien.
Ambea
Ännu ett välfärdsbolag går till börsen, Ambea, som är ett tjänsteföretag med knappt 6 miljarder kronor i intäkter och 14 000 anställda. Inriktningen är på omsorgstjänster i boendemiljö, närmast jämförbara börsbolagen är Attendo och Humana. Den här gången sker noteringen utan de lockpriser som gjorde politiskt känsliga välfärdsbolag som Academedia och Attendo till kursraketer redan första handelsdagen. Vi lutar åt att aktien ändå kan bli bra.
Link Mobility
Det norska IT-bolaget Link Mobility växer starkt på marknaden för digital företagskommunikation, meddelandetjänster. Företaget erbjuder sina kunder en komplett lösning för att skicka stora mängder meddelanden via SMS, men även via andra slags av kanaler. Alla känner säkert igen den här typen av SMS som påminnelser om läkartider, att paket kommit till utlämningsstället eller erbjudanden från klädbutiken. Tydligen får vi svenskar 12 sådana SMS per person och månad. Varje gång ett meddelande passerar Links system så får bolaget en liten peng. Börsplus ser tillväxt till ett rimligt pris. Vi tar en chansning och köper in aktien till vår portfölj.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.