Sverige kan bättre – när ska politikerna sätta sig vid vuxenbordet?

Politiker har ett otacksamt yrke med stort ansvar och dåligt betalt. Därför måste vi hålla hålla god ton och vara konstruktiva mot våra folkvalda. Politiskt engagemang med aktiva medborgare och ärlig dialog är avgörande. Men från politiskt håll krävs det mer pragmatism och mindre opportunism, skriver Martin Boldt-Christmas.
Sverige kan bättre – när ska politikerna sätta sig vid vuxenbordet? - boldt_krönika
I en officiell rapport efter 11 september-attackerna fanns det återkommande begreppet ”failure of imagination”, skriver Martin Boldt-Christmas och jämför med uttrycket ”vi var naiva” som i dag förekommer i den svenska politiken. Men det krävs mer pragmatism, tycker han. Som i Danmark. Foto: TT

Sjutton minuter senare träffades södra tornet av det andra flygplanet. Det började stå klart vad som hänt. Något tidigare gjorde jag nervöst de sista ändringarna i min presentation. Den investmentbank jag arbetade för hade konferens. Företagsledare och investerare från hela världen deltog. Bill Gates var en route. CNBC och Bloomberg sände på plats i realtid. 

Inom ett par timmar hänvisade officiella källor till händelserna som terrordåd. Bill Gates plan vände någonstans över Atlanten. En kvinna vars make arbetade i södra tornet svimmade. Andra grät. Jag skämdes över den nervositet jag tidigare känt. Framtiden hade för alltid ändrats. 

En officiell rapport, med syftet att identifiera de misslyckanden som möjliggjort attackerna, publicerades ett par år senare. Ett återkommande begrepp i dess slutsats är “failure of imagination”. En beteckning på en oönskad händelse som inte föreställts eller planerats för, men som i efterhand verkar förutsägbar. 

Svenska misslyckanden 

Den svenska översättningen “brist på fantasi” gör inte begreppet rättvisa. Det är i betydelse nära ordet “naiv” så som det numera används i uttrycket “vi var naiva”. Det är dock inte en legitim ursäkt för de många misslyckanden vi ser här i Sverige – vilket politiker och högre statstjänstemän tycks tro. 

Naivitet kan betyda oskuldsfull och enkel, men i detta sammanhang menas godtrogenhet. Mellanmänsklig tillit och förtroende för statliga institutioner har traditionellt varit en styrka för Sverige. Men när det kommer till statens grundläggande uppgifter är naivitet ingen ursäkt. Tyvärr handlar det snarare om opportunism och brist på ansvarstagande. I förlängningen leder det till cynism vilket inte är bra för vår demokrati. 

Som så ofta handlar det om incitament. Den politiska cykeln är kort. Det tar lång tid att bygga infrastruktur och organisationer för sjukvård, polis och försvar. Hur många mandatperioder kommer passera innan tågen går i tid igen? När är skjutvåldet i Sverige är på andra nordiska länders nivå? 

Var de vuxna i rummet, politiker! 

I en representativ demokrati ska folkvalda sitta vid vuxenbordet. Det innebär att planera långsiktigt, prioritera, ta ansvar och efter bästa förmåga hantera målkonflikter. Skapa goda förutsättningar för sina medborgare. Sverige har ett av världens högsta skattetryck som procent av BNP – över 40%. Det kan jämföras med 34% i genomsnitt för OECD och runt 25% i USA. Med det kommer stort ansvar. 

Riksrevisionsverket och journalister har de senaste åren blottlagt hur individer, organisationer och företag utnyttjat det offentliga. Det gäller inte bara de miljarder Försäkringskassan betalat ut felaktigt utan även stöd för den gröna omställningen och bidrag till icke-demokratiska organisationer.

Att skapa ett system baserat på normer och tillit utan fungerande kontrollfunktioner är inte acceptabelt. Den av Ronald Reagan populariserade frasen “trust, but verify” är lika sann nu som då. 

Går åt fel håll

Att med självnyttan som drivkraft byta ståndpunkt i viktiga sakfrågor eller revidera historieskrivningen skapar också cynism. Socialdemokratin var en gång i tiden ett statsbärande parti. Gamla ekträd dör förr eller senare, men aspträd bör inte ta dess plats. Då det förra står tryggt och stabilt så vänder sig det senare efter rådande vindar och för olåt när helst verkligheten inte passar. 

Gradvist förfall har under en längre tid accepterats i Sverige. Vi kan bättre. Den rådande stämningen reflekteras i senaste SOM-undersökningen. Av de svarande anser endast 9% att Sverige var på väg åt rätt håll. Hela 75% anser det motsatta. År 2012 var motsvarande siffror 30% och 39%. Förtroendet för svenska politiker har också sjunkit under tidsperioden. 

Vi får vad vi förtjänar 

Högre skatter är inte svaret. När ett företag inte fungerar finns en tidpunkt när aktieägare och långivare säger nej. Skeppet kan möjligen rättas med ny ledning eller strategi. Men för det krävs både vision och engagerade ägare. Stora förändringar sker inte utan det senare.

Det är sant både vad gäller strategi eller ökat fokus på ESG. Det går inte att gömma sig bakom vagt definierade nyckeltal för vad som är bra för miljö och socialt ansvar. Omständigheter ändras kontinuerligt. Vad som var acceptabelt innan Ryssland invaderade Ukraina kanske inte är det idag. Ansvarfullt företagande kräver över tid engagerade ägare. 

Det är självklart skillnad på ett privat företag och en nationalstat, men engagemang är likväl viktigt. Fungerande demokratier får de politiker de förtjänar. Enligt SOM-undersökningen är 63% mycket eller ganska intresserade av politik vilket är en ökning jämfört med 2012. Samtidigt fortsätter partimedlemskap att falla. Hur hittar vi nya former och incitament att öka politiskt deltagande? 

Den danska förebilden

Jämfört med företagsledare är politiker ett relativt otacksamt yrke. Stort ansvar, dåligt betalt och begränsat privatliv. Det ligger därför på oss alla att hålla god ton och vara konstruktiva mot våra folkvalda. Aktiva medborgare och ärlig dialog är avgörande. Men från politiskt håll är mer pragmatism och mindre opportunism önskvärt. Skillnaden mellan de två grundas i motiv och intention. Det ena är resultatdrivet och det andra grundas i självintresse. 

Dansk politik präglas av pragmatism. Hur de etablerade partierna tidigt tog sig an integration, ökande högerpopulism och brottslighet illustrerar det väl. Danmark är på många sätt numera en förebild för Sverige. Europas största företag är danskt och staten levererar de tjänster medborgarna förväntar sig givet högt skattetryck. Överläkare Stig Helmer, som genialt gestaltas av Ernst Hugo Järegård i Lars von Triers miniserie Riket, torde vrida sig i sin grav. Danskjävlar!

Martin Boldt-Christmas är analytiker med fokus på makro och globala marknader. Han arbetar idag med investeringar och har tidigare jobbat på investmentbanker och med riskkapital i Hongkong och London. Här hittar du alla hans Afv-krönikor

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Spotlight Stock Market