Snigelförvaltningen ökar farten

En snigel med både hängslen och livrem. Så har jag traditionellt förvaltat min privata aktieportfölj. Alltså låg omsättningshastighet och stor kassa. Börsåret 2024 har jag dock utmanat ödet och åtminstone tillfälligt ändrat beteende en del.
Snigelförvaltningen ökar farten - Peter Benson snigel
Peter Benson ökar farten i sin snigelförvaltning.

Ungefär halvårsvis gör jag en ordentlig besiktning av den egna portföljen. Senast var det i januari och då utmanade jag ödet genom att ge portföljkommentaren rubriken Laddad inför börsåret.

“Kanske det är något med det vackra vintervädret som gör att jag känner mig ovanligt tillfreds inför det nya börsåret? För det är rimligen inte ett perfekt makroläge eller något allmänt fyndläge på börsen som lyfter humöret. Jag vill inte agera på denna euforiska känsla utan vill vara en fortsatt försiktig general. Men det känns i alla fall extra spännande att vända på nya stenar när man tror att det kan uppdagas bra köplägen. Det här kan bli pinsamma ord att utvärdera om ett år. Men den dagen den sorgen.”, var de avslutande orden från i januari.

LYCKOSAMT HALVÅR

Peppar, peppar, än så länge har jag inte behövt äta upp den kaxiga inställningen från i januari. Värderingarna har gått från halvhöga till högre när index stigit runt 11% från årsskiftet till idag. Mina värdepappersdepåer har under samma tid avkastat precis över 14%. Detta är inräknat kassa och räntebärande som längs vägen utgjort i snitt över en tredjedel av värdet. Så sett enbart till börsaktierna så bedömer jag att de i snitt har avkastat över 20% hittills i år. Här är fem innehav som givit fin avkastning under 2024.

  • Calliditas +62%
  • Spotify +61%
  • Implantica +56%
  • Acast +55%
  • Ambea +48%

Och minst lika viktigt: Mina sämsta aktier har inte varit några katastrofer. Förutom pytteinnehaven ALM Equity (-27%) och Better Collective (-8%) så är det nog bara Cint (-14%) och Norion (-6%) som är på minus för året.

SNABBARE SNIGEL

Portföljens omsättningshastigheten har varit något högre än mitt normala snigeltempo. Nu i juli kom två nya aktier in, Adtraction och Synthetic MR. Jag har kikat på dem länge men först nu tycker jag värderingen är tillräckligt lockande. Samtidigt har jag sålt ut helt i två bolag, Barrick Gold och Byggmästare Ahlström, samt minskat i Volvo och Ambea på grund av lite halvhöga värderingar. Sedan finns det en rad befintliga innehav där jag har köpt mer.

  • Tobii gick från minimalt innehav till näst störst via köp av teckningsrätter i vårens nyemission. Avkastningen hittills är runt noll men det här är en högriskinvestering som kan dubblas eller halveras.
  • Fortum gick också från pyttelitet till mellanstort innehav. Och ovanpå det har man fått en hög utdelning och hygglig kursutveckling.
  • Acast är ett annat lyckosamt köp där innehavet gick från mellan till stort.
  • Viva Wine, Better Collective och Norion Bank är ett par andra aktier där jag ökat.

Klart mest har jag dock ökat upp i Creaspac.

CREASPAC I EGET FACK

Faktum är att Creaspac nu är mitt livs största börsinnehav. Det hör dock hemma i ett fack för sig och inte tillsammans med övriga börsaktier. Jag började köpa Creaspac runt 91 kr hösten 2022 men de senaste veckorna har jag alltså mångdubblat innehavet på nivåer runt 100-101 kr. Uppsidan härifrån är… [trumvirvel] …cirka 2%!

Lockelsen är att man om ett par veckor får tillbaka 98,80 kr per aktie via inlösen. “Stumpen” som blir kvar har då ett ingångsvärde runt 2 kr men kommer i Q1 2025 lösas in för 3,50-4,50 kr per aktie. I några dagar är Creaspac alltså en stor kassaplacering med men efter inlösen den 5 augusti blir det en liten men högavkastande obligation. Nedsidan är om manövern innebär att man missar ett rejält sommarrally fram till början av augusti.

DAGENS PAJ

I pajdiagrammet nedan redovisas min aktuella börsportfölj, alltså exklusive Creaspac.

Jag är ganska nöjd med fördelningen men en reflektion är att de fyra största är rätt svåra aktier. Nischbanker som Norion är med rätta alltid ifrågasatta och Acast, Tobii och Cint befinner sig i turn-around med osäker utgång.

ALLOKERINGSFILOSOFI

Ett snävt synsätt på allokering är att enbart beakta hur ett sparkapital fördelas mellan aktier, olika fonder och räntesparande. Eller så har man ett mer holistiskt synsätt där även boende, inkomster och omkostnader beaktas. Med det mer holistiska synsättet blir det exempelvis tydligt att den som bor dyrt och högbelånat inte samtidigt bör spara i räntefonder eller fastighetsaktier. Och den som jobbar i en startup bör tänka sig för innan hen investerar alla sparpengarna i tech-fonder.

På en övergripande nivå så förespråkar jag det holistiska synsättet. Men jag har märkt att det blir lite otympligt sett till löpande taktiska beslut. På kort sikt är ju jobb, bostad och eventuella onoterade innehav givna förutsättningar som man inte kan påverka. Om dessa upptar en stor andel så “skymmer de sikten” när man försöker fokusera på de värdepapper man faktiskt kan förvalta mer aktivt.

Nu och framåt kommer jag därför normalt sett renodla dessa portföljkommentarer till noterade aktier, fonder, obligationer och kassa. Jag kommer bara resonera kring onoterade innehav i den mån det påverkar synen på värdepappersportföljen.

HÖSTMÅL

Nedan följer nuläge och planen framåt vad gäller allokering.

  • Kassan är här och nu nära 30% men nästan allt utgörs av Creaspac som alltså blir till “riktig” kassa om några veckor. Tanken är att ganska snabbt investera merparten i annat så att kassan under hösten ligger runt 10%. Kanske 20% om börsen känns övervärderad, men inte mer än så.
  • Obligationer och motsvarande utgörs av runt 20% i dagsläget och det är en ganska lagom nivå. De största obligationsinnehaven är i Bico, Dooba och Norion. Nya investeringar ska antingen ha extra bra risk/reward eller en löptid på max 2 år. Eller kanske borde jag helt sluta upp med separata obligationsinvesteringar och istället bara köpa en fond? Min obligationshistorik är visserligen ganska bra men frågan är om det ändå inte är bättre att lägga tiden på aktier.
  • Börsen inkluderar aktier och fonder och står i skrivande stund för ganska exakt 50% av portföljen. Den siffran ska upp över 60% när Creaspac-inlösen är klar.

Just nu tycker jag det ser lockande ut att köpa mer i Norion, Acast, Cint, Tobii och Better Collective. Men alla de här bolagen är svåra och relativt riskabla. Det finns skäl att analysera Q2-rapporterna extra noga. Förmodligen kommer det visa sig att man är helt fel ute i minst en av dessa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor