Ska man lita på en lögnare?

Strömmen av uppenbara osanningar från K-Fastigheters grundare och VD Jacob Karlsson sätter ett stort frågetecken kring hela företaget. Bygg är en förtroendebransch och det är svårt att få krediter om det finns frågetecken kring ärligheten.
Ska man lita på en lögnare? - Allmänt, Jacob Karlsson, VD för K-Fastigheter
Foto: Christian Örnberg BILDBYRÅN / TT

Vi far alla med osanning då och då. Missförstånd, glömska, vita lögner, halvsanningar och så vidare. Men vid någon punkt är det inte bara något allmänmänskligt utan blir till ett allvarligt problem. Så verkar det vara för K-Fasts VD Jacob Karlsson. Affärsvärlden har beslagit honom med vad som för alla sansade läsare (och mig) måste framstå som uppenbara lögner.

VÄRLDENS BÄSTA KARLSSON

Det började med Jacob Karlssons påståenden i Afv kring en idrottskarriär i elitklass. Men i Löparsverige syns inget spår alls av någon elitpresterande Jacob Karlsson. Ändå påstår han sig ha sprungit milen på 28:50 minuter, vilket då vore i nivå för en SM-medalj. Men vad har Jacob Karlssons löptider med börsbolaget K-Fast att göra kan man fråga sig?

En hel del, om det visar sig att uppenbara lögner är en del av ett mönster.

PLUGGHÄST ELLER HÄSTHANDLARE?

För några dagar sedan upptäckte vi på Afv att K-Fast efter Afv-publiceringen om ”superlöparen” Karlsson sanerat sin hemsida på info om Jacob Karlssons utbildning. I åratal hette det att Jacob Karlsson tagit 240 högskolepoäng. Afv:s granskning visar nu att sanningen är 128,5 högskolepoäng.

”Ett missförstånd”, enligt Jacob Karlsson själv men givet den information som Afv hämtat in från Sveriges högskolor via Ladok-systemet så finns det inget utrymme för något missförstånd som acceptabel förklaring.

ÖVERTRASSERAT FÖRTROENDEKAPITAL

Vad skulle Jacob Karlsson, som är miljardär, vinna på att ljuga om dessa ”småsaker”? Ja, säg det. Den mänskliga naturen är ingen enkel sak att förstå. Mytomani är en tänkbar förklaring. Skev verklighetsuppfattning är en möjlighet. Eller abnormalt prestigetänkande.

Helt klart är att K-Fasts samtliga kreditgivare och affärspartners bör dra öronen åt sig rejält. Det förefaller exempelvis troligt att K-Fast någon gång under sin moderna historia har ansökt om krediter och då uppgivit falska uppgifter om nyckelpersonen Jacob Karlssons utbildning. I efterhand kan det tyckas vara en bagatell men bankernas kreditprövningskommittéer ser inte med blida ögon på sådant. Och nästa gång K-Fast ska sälja en BRF eller göra en affär som bygger på förtroende så blir det mer uppförsbacka nu när alla vet att VD har en flexibel syn på sanning.

FJÄRDE GÅNGEN FÖR SELIN

Att Jacob Karlsson framstår som en vanelögnare är graverande även för K-Fasts styrelseordförande Erik Selin. Det här är ju åtminstone fjärde gången på ett fåtal år som Selin visat sig vara dålig på att snappa upp varningssignaler om människor i sin närhet.

Senast var det insiderhärvan kring Collector där flera höga chefer på Balder var inblandade. Det är inte smickrande för Erik Selins personkännedom.

Och det började med rekryteringen av Martin Nossman som VD för Collector. Rubriken i DI blev: Collector Banks nya VD har mörkt förflutet på SHB – varnades för grova kränkningar. I efterföljande DI-artiklar framkom med all önskvärd tydlighet att Selin varit oerhört slarvig eller omdömeslös vid rekryteringen.

A FOOL FOR LOVE

Sedan framkom det att Erik Selin inlett en privat relation med bloggaren Isabella Löwengrip. Kärleken är visserligen blind sägs det. Men klart är att Löwengrip är en person som verkar röra sig obehindrat mellan fantasi och verklighet. Storhetsvansinnet illustreras bäst av rubriken i Breakit: “Isabella Löwengrip ska bli världens mäktigaste kvinna – klonar sig och bygger bot-armé”

Att drömma är en sak men lögner och falsarier i marknadsföring är inte godkänt. Mångåriga påståendet att Löwengrips blogg når 1,5 miljoner besökare, varje vecka, var länge ifrågasatt. Men Isabella Löwengrip stod på sig och hon backade först långt efter den punkt där alla sansade insåg att 1,5 miljoner inte var sant på långa vägar.

Löwengrip verkar också ha fuskat med köpta likes och kommentarer och hon har fällts för vilseledande reklam. (Vi pratar fräcka lögner som att en ”kjol av silke” innehöll 0% silke.)

HELHETEN BESTÅR AV ENSKILDA DETALJER

Vill man titta isolerat på varje liten händelse för sig så går det så klart att finna väldigt många acceptabla förklaringar eller ursäkter för ”missförstånd” eller otur med personer i ens närhet. Men börs och företagande handlar om att kunna väga samman både detaljer och större sammanhang. Nu får man väl säga att det är lite upp till bevis får både K-Fast och Erik Selin.

Mot bakgrund av ovanstående är det också viktigt att påminna om hur Affärsvärlden ser på dessa frågor i allmänhet och vad de handlar om respektive inte handlar om.

  • Det är inte en fråga om moralism för moralens egen skull eller att moraliskt döma personer som si eller så. Det är handlingar och handlingsmönster som är av intresse. I detta fall problematiska handlingsmönster som investerare bör känna till eftersom det kan få stor påverkan på bolagens framtida utveckling.
  • Det är inte en fråga om rättskipning eller juridik. Det är väldigt mycket som är lagligt men som är klart olämpligt. Och ett mönster av olämpligt beteende gör att kloka personer i omgivningen håller ett extra säkerhetsavstånd. Som investerare bör man till exempel ha ett högre avkastningskrav om huvudägaren upprepade gånger visat sig rejält omdömeslös.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från Santander