Krönika EU
Scener ur ett äktenskap
Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: Cherry, Envirologic, Sectra, Acosense, Bahnhof, NCAB, SAS, SJR, Wise, NGS, Uniflex, Paradox, Midsummer, Lumito, Better Collective, m.m.
Scen I: Bröllop 1999. En hårt arbetande self-made tysk företagare gifter sig med en förtjusande men lättsinnig italienska. Makarna älskar varandra och inför prästen fader Jacques Delors skriver de på ett långtgående äktenskapskontrakt där de bland mycket annat lovar varandra att bli bättre människor. Italienskan ska lära sig flit och sparsamhet och tysken ska lära sig att njuta mer av livet. Anar vi även dolda och mer krassa motiv? Jo, italienskan frestas av tyskens pengar och tysken kalkylerar med att den charmiga italienskan ska gynna firmans affärer.
Scen II: Tolv år senare. Uppslitande gräl med gråt, vrede och skrik som säger oss att kärleken är död sedan länge. Tysken är gnällig och missunnsam. Italienskan har åldrats men inte mognat. Båda är bittra över det misslyckade äktenskapet. De omaka makarna har glidit isär och lever skilda liv. Tysken kom aldrig ur sin arbetsnarkomani och jobbar mer än någonsin. Visserligen har det fått firman att blomstra och miljonerna att rulla in. Men sprickan mot hustrun är större än någonsin. Italienskan har nämligen, tillsammans med sitt kompisgäng ”The Pigs”, ägnat åren åt shopping och långluncher där The Pigs beklagat sig över att tysken hindrar dem från den karriär de förtjänar. Italienskan känner sig med viss rätta nedtryckt av sin tyske make men hon hämnas varje gång hon drar kreditkortet för nästa dos tröstkonsumtion.
Nu storgrälar tysken och italienskan om pengar. Italienskan kräver att den rike tysken tar hand om kreditkortsskulderna. Tysken vägrar och kräver att italienskan drar ner på utgifterna och börjar göra rätt för sig.
Varför skiljer de sig inte om de är så olyckliga tillsammans? Det hemska svaret är att ingen av dem vågar. Tyskens lutherska sida må lockas av det moraliska i att dumpa lyxhustrun men affärsmannen i honom är skräckslagen. Bryts äktenskapskontraktet väntar åratal i domstol och sannolikt en bodelning där hustrun får halva förmögenheten. Det vore en katastrof för firman. Italienskan vågar heller inte skiljas. Hon behöver pengar här och nu och har inte råd att vänta ut en seg domstolsprocess.
Scen III: I Bryssel 2017. En trojka av skuldsanerare, psykologer och karriärcoacher skålar med fader Jean-Claude (fader Jacques efterföljare). Det är en trött men lättad skara som gratulerar sig själva till att den långa och svåra äktenskapskrisen mellan tysken och italienskan verkar hanterad. Krisen slutade med att tysken öppnade plånboken och att italienskan lovade bättring.
Den märkbart berusade fader Jean-Claude svamlar om att kärleken är som ny men här hånskrattar de andra. Alla kan se att makarna avskyr varandra. Italienskan verkar djupt deprimerad men ingen bryr sig om det så länge hon håller igen lite på den självdestruktiva konsumtionen.
Scen IV: Våren 2018. Italienskan är mitt i ett femstjärnigt vredesutbrott. Hon skriker åt tysken att hon kommer begära skilsmässa. Hon är less på att snåla och inget kan få henna att vara kvar i ett kvävande äktenskap med en man som hindrar henne att förverkliga sig själv. (Självförverkligandet verkar som sagt handla om shopping även om det inte är så uttalat.) Grannarna hör allt och är chockade. Blir det skilsmässa nu?
Här går ridån ner och vi vet inte vad som händer i nästa akt. Men vi kan gissa lite.
Italienskan har ett häftigt temperament och säger mycket i vredesmod som hon egentligen är för klok för att gå vidare med. Hon inser att pengarna från en bodelning inte räcker länge. Utan tysken måste italienskan kavla upp ärmarna och arbeta hårt. Italienskan är ingen ungdom längre och alla vet att hon inte är särskilt produktiv.
Tysken är less på sin fru men bryr sig mest om jobbet. Tysken är praktiskt lagd och har alltid gjort vad som är bäst för firman. Det bästa för firman är att tysken i det längsta undviker att fader Jacques diaboliska äktenskapskontrakt sägs upp. Arbetsron på firman kräver dock att italienskan lugnar ner sig. Det snabba och enkla sättet är att tysken ser genom fingrarna med italienskans kreativa kreditkortsansökningar.
Hur länge kan ett så här dysfunktionellt äktenskap bestå? Alla tittar på italienskan som larmar och gör sig till. Jag tror det är fel fokus. Nyckeln är snarare personalen på tyskens firma. De är tysta men småsura. Men när de börjar marschera upp mot direktörsvillan för att protestera mot bråket som dränerar firmans resurser kommer det hända saker. Först då lär tysken ändra prioriteringar så att en skilsmässa blir ett nödvändigt ont istället för något som måste undvikas till varje pris.
Men dit är det nog långt, oavsett vad italienskan skriker. /PB
Nytt avsnitt: Aktiesnack med Börsplus
Du tjänar mer på analys från SvD Börsplus
Prenumeranter har full tillgång till:
- Analysarkivet.
- Uppföljning av Börsplus råd.
- Börsplus portfölj.
- Favoriterna.
- Uppsidan.
- Temadagar.
- Analysmagasin.
—
Nedan följer denna veckas analysskörd:
Cherry
Cherry sparkade i fredags sin vd Anders Holmgren efter att han häktats misstänkt för insiderbrott. Den juridiska skuldfrågan kommer att klarna i sinom tid. På börsen har placerarna valt att fälla genom att handla ned Cherry-aktien 4-5 procent sedan de första uppgifterna blev kända.
Envirologic
Aktien rusade 36 procent på Spotlight Stock Market i fredags till 6,10 kronor efter en Q1-rapport som tyder på kommersiell succé för bolagets tvättrobotar. Är rallyt motiverat?
IPO-guiden
Det är alltid lärorikt att hålla sig uppdaterad kring nya bolag som kommer in på svenska börslistor. I artikeln går vi igenom tre färska händelser på den fronten.
Sectra
Sectra har varit uppe på all-time-high under förmiddagen efter att Linköpingsbolaget rapporterat starkt för sitt avslutande kvartal räkenskapsåret 2017/18. Att orderingången ökade hela 43 procent, i Q4, sticker ut positivt. Också i övrigt är siffrorna starka från Sectra. Intäkterna växer 11 procent medan rörelsevinsten stiger 20 procent.
Acosense
Instrument från Acosense på Spotlight Stock Market digitaliserar processindustrin genom att analysera vätskor i realtid med ljudvågor. Bolaget har nyligen stärkt kassan med en företrädesemission och siktet är inställt på positivt kassaflöde i år. Det ser bättre ut nu än förra gången Börsplus analyserade aktien.
Bahnhof
Bredbandsoperatören Bahnhof har haft en fantastisk utveckling på börsen under året med en avkastning på nästan 50 procent. Vi har länge gillat bolaget och aktien finns även i Börsplus portfölj.
Råduppföljning
En bra omgång. Vi fick rätt i Sdiptech, Resurs Bank, Tomra, Medicover och Bahnhof. Mindre lycka var det att teckna Munters-aktien eller att köpa Moberg Pharma. Andra aktier som analyserades var: Skånska Energi, Solteq, Fortnox, Kontigo Care och GHP Specialty Care.
NCAB
Börsaktuella NCAB är ett handelsföretag med 1,4 miljarder i intäkter inom nischen mönsterkort. Även om positionen som mellanhand kan vara utsatt lockar bolaget med bra tillväxt och aktien med ett rimligt pris.
SAS
Delårsrapporten var okej och vinstprognosen ligger fast. Men vd lägger in oroande brasklappar om att dollarn och oljan skapar turbulens. SAS har gjort ett jättelyft de senaste åren och aktien är billig eller jättedyr beroende på perspektiv. Börsplus jämför SAS mot konkurrenterna.
Bemanningsbolag
Som ett av de sista bolagen att rapportera av första kvartalet 2018 lämnade SJR i veckan sin rapport. Den var, som vanligt, bra och det är bara att konstatera att SJR fortsätter att vara kvalitetsbolaget bland börsens små bemanningskoncerner.
Paradox
Spelföretaget Paradox omsätter strax under 1 miljard kronor. Börsvärdet uppgår nu till 24 miljarder kronor. Börsplus reder ut vad som behöver hända för att man ska få en bra avkastning från värderingsnivån 25x omsättningen.
Midsummer
Noteringsaktuella Midsummers DUO-maskiner för tillverkning av innovativa solceller verkar vara heta och orderingången boomar. Dessvärre är bolaget ihopkladdat med en amerikansk-kinesisk affärspartner som är både huvudleverantör, största kund och majoritetsägare i Midsummer. Teckna aktien om du tror att Midsummer är ett självständigt bolag. Vi tror det inte.
Lumito
Den av Börsplus kritiserade noteringen blev tecknad till otillräckliga 102 procent. En stor del av befintliga ägare är kortsiktiga traders som kom in till kompispris. Det blir trångt i dörren när många vill sälja.
Better Collective
Ett nytt superlönsamt affiliatebolag söker sig till börsen, den här gången från Danmark. Better Collective skiljer sig från Catena Media genom inriktning på betting. Med fotbolls-VM för dörren och ett stort förvärv i pipeline lockar aktien.
Konsumentjättarna
De stora, globala konsument- och varumärkesjättarna har inte haft det lätt på börsen senaste tiden. Samtliga i tabellen nedan har backat under året. En del är blankade eller utsatta för annat förändringstryck. Och alla är förhållandevis ”billiga” med p/e-tal kring 16-17.
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
Fingerprint
Peter Benson vann Årets Ekonomijournalist i kategorin Börs & Aktier
Ericsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.