Riksbanken och statens bank

Riksbanken och statens bank - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

“Den starka realekonomiska utvecklingen i Sverige jämfört med omvärlden talar för att kronan på längre sikt bör vara starkare än dagens nivå. Sammantaget väntas kronan förstärkas under de kommande åren.”

Så skriver Riksbanken i den senaste penningpolitiska rapporten, som publicerades 26 april i år.

Ganska precis en månad senare tog Riksgälden en position på upp till 7 miljarder kronor, där statens egen bank spekulerar i att kronan blir starkare igen.

Det skulle kunna tolkas som att Riksbanken och Riksgälden är helt överens, kanske till och med som att den senare tar stöd i den förra. Men så uppfattades inte saken av marknaden. Och så är det nog inte.

Snarare spekulerar Riksgälden i att Riksbanken misslyckas med att fortsätta hålla kronan svag, åtminstone indirekt. Centralbankens spel sedan styrräntan passerade nollpunkten handlar i allt högre utsträckning om att hålla kronan svag. En central statlig myndighet spekulerar alltså mot en annan. Det är rätt spektakulärt.

Från Riksbankens håll har kommentarerna varit kortfattade. Chefen Stefan Ingves noterade att Riksgäldens position är ”mycket begränsad” i förhållande till den dagliga omsättningen på valutamarknaden, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Men det är förstås symbolvärdet, inte storleken på positionen, som är det centrala. Riksgälden har dessutom historiskt varit framgångsrik när deras valutahandlare tagit en position för en starkare krona. Inte för att det händer så ofta. Tre gånger, allt som allt, som Lotta Dinkelspiel skriver i reportaget på sidan 14. Men ändå. Klart det svider.

Chefredaktör

Bäst igen

På sidan 28 i den här tidningen kan du läsa om vilka analytiker och analyshus som är Sveriges bästa, enligt Financial Hearings årliga rankning. Enligt samma undersökning är Affärsvärlden – för 22:a året i rad – årets bästa affärsmagasin. Tack alla som röstade på oss! Vi lovar att arbeta hårt för att göra oss fortsatt förtjänta av förtroendet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.