PwC-rådgivaren: ESG driver affärerna inom M&A

Marknaden för bolagsförvärv upplevs som turbulent, men det finns ljusglimtar. Serieförvärven, fortsatt fokus på digitalisering och kommande generationsskiften lär hålla M&A-marknaden aktiv framöver, skriver Johan Rosenberg, branschspecialist inom M&A på revisionskonsultbyrån PwC i en gästkrönika.
PwC-rådgivaren: ESG driver affärerna inom M&A - Beijing Olympics Curling
"Den stora trenden inom företagstransaktioner just nu är intåget av ESG som en naturlig del av förvärvsanalysen. En annan trend som inte mattas av är digitaliseringen och fokuset på ny teknik", skriver Johan Rosenberg.

Marknaden för företagsförsäljningar fortsätter att vara stark. Även om läget upplevs som turbulent där inflationen har drivit upp räntorna, ser vi ingen avmattning i efterfrågan att köpa bolag. Anledningarna är att det fortfarande finns mycket kapital tillgängligt och att många köpare redan har säkrat förvärvsfinansieringen framöver. Från det mycket starka året 2021 där antalet företagsförsäljningar gick upp cirka 50 procent jämfört med åren innan, ser vi nu en nedgång med 14 procent när vi jämför första halvåret 2022 med året innan, enligt den brittiska nyhetsbyrån Mergermarket.

På grund av det fortsatta stora intresset har vi inte sett någon större prisnedgång på bolagen utan priserna ligger relativt stabilt. Det här beror på att priserna på bolag vid onoterade företagsförsäljningar rör sig betydligt långsammare än till exempel rörelserna på börsen, och det finns oftast en betydande eftersläpning vid både upp- och nedgångar.

Branscher med olika dragningskraft

Nu ser vi en ökad differentiering mellan olika branscher, där intresset för till exempel konsumentprodukter har svalnat eftersom det finns förväntningar på en lägre efterfrågan i sektorn. Däremot kvarstår till exempel intresset för företag verksamma inom business-to-business (B2B).

Utmaningen för en företagsförsäljning när omsättningen viker, är att priset på bolaget blir svårt att sätta eftersom intjäningen blir osäker. Köparna vill helt enkelt inte fånga en fallande kniv. Därför krävs det stabilitet i bolagen för att kunna genomföra försäljningar. Vår uppfattning är dock att de branscher som nu arbetar lite i motvind kommer att återhämta sig på längre sikt så snart som marknaden har stabiliserats.

ESG driver affärerna

Den stora trenden inom företagstransaktioner just nu är intåget av ESG som en naturlig del av förvärvsanalysen. Köpare lägger mer och mer vikt vid de frågorna och det påverkar såväl intresset som priset. Företag som har en tydlig ESG-profil genererar ett betydligt större intresse och vi ser fler och fler finansiella investerare som enbart investerar i den typen av bolag.

Teknikrusningen fortsätter

En annan trend som inte mattas av är digitaliseringen och fokuset på ny teknik. Vi ser hur utvecklingen påverkar i stort sett alla branscher, och för köpare är det viktigt att företagen har gjort nödvändiga och kontinuerliga investeringar för att bibehålla konkurrenskraften. Annars är risken stor att andra aktörer med nya affärsmodeller snabbt tar över ledarrollen. Företag som inte investerar i ny teknik genererar både ett lägre intresse och lägre pris eftersom köparna är oroliga att de inte ligger i framkant av utvecklingen.

Serieförvärven en trend i tiden

När vi analyserar företagsköparna ser vi att 70 procent är industriella, det vill säga de köper bolag ur ett strategiskt perspektiv, till exempel för att stärka marknadspositionen, ge inträde till en ny geografisk marknad eller förvärva viss teknik. Kort och gott – förvärv ska bidra med mervärde till den befintliga verksamheten. Vi ser även att 40 procent av alla företagsförsäljningar har en internationell köpare eller säljare. Resterande andel köpare är finansiella investerare. Där har det på senare år startats en ny grupp av köpare – så kallade serieförvärvare – som utnyttjar multipelarbitaget i värderingsskillnaderna mellan stora och små bolag, för att till sist börsnotera hela företagsgruppen.

Generationsskiften skapar ny spelplan

Tidigare har marknaden för företagsaffärer uppfattats som cyklisk, vilket även stämmer baserat på historisk data. Nu förväntar vi oss däremot en högre stabilitet framöver baserat på flera faktorer. Vi ser till exempel att fler försäljningar drivs av generationsskiften, där det nu har blivit dags att lämna över ett stort antal bolag men där ingen i familjen vill ta över verksamheten. Timingen för dessa försäljningar är sällan drivna av konjunkturen, utan snarare utifrån ett ägarperspektiv.

Som tillägg har de industriella aktörerna blivit betydligt snabbare på att genomföra såväl avyttringar som förvärv och uppdelningar, allt i syfte att skapa aktieägarvärde. Slutligen finns det mycket kapital tillgängligt på köparsidan för investeringar. Inflödet av kapital till finansiella investerare är även fortsatt stort, vilket innebär att trycket på att förvärva bolag kvarstår. Sammantaget ser vi därför väldigt positivt på framtiden för företagstransaktioner, även om marknaden just nu kan upplevas turbulent.

Johan Rosenberg är partner och M&A-chef på PwC Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase