Kommentar Krönika Portföljkommentar
Processen är så viktig att den aldrig blir klar
Ett par gånger per år gör jag en ordentlig genomgång av den egna portföljen och skriver då ner olika slutsatser och tankar. Det är en vana som fyller tre viktiga funktioner.
- Uppföljning av tidigare utveckling och tankar
- Utvärdering av risk och tillgångsfördelning idag
- Underlag för kommande investeringsbeslut
Sedan ifjol har jag även börjat publicera dessa portföljkommentarer och detta blir den fjärde i raden.
2023 har hittills inte varit något lysande år för min del. Avkastningen är +2%. Den klena siffran har två förklaringar. Den mindre förklaringen är att börsportföljen bara avkastat cirka 10% och alltså gått mediokert. Den större förklaringen är att jag till nyligen bara hade cirka 20% av portföljen på börsen och att övriga delar i form av kassa, obligationer och inte minst onoterat har gått kräftgång sedan förra portföljkommentaren.
Under rubrikerna nedan resonerar jag kring olika tillgångar idag och planen framåt.
ONOTERAT
Andelen var länge 50% eller mer men några avyttringar gör att andelen kommit ner till 45% nu, varav AFV Media står för ungefär hälften. Att andelen onoterat minskat förklaras delvis av att jag nappat på möjligheten att sälja av en del i bland annat mediabolaget Breakit och skogsbolaget Greengold. I övrigt har det varit en blandad kompott bland de onoterade innehaven. Somliga går bra, lämnar utdelning och kan försvara sina värderingar, andra har jag skrivit ner värdet på.
Plan framåt: Fortsatt köpstopp om det inte är något exceptionellt som dyker upp.
OBLIGATIONER
Andelen långfristiga räntebärande tillgångar har ökat från cirka 15% vid årsskiftet till 20% idag. Det var inte enligt plan men i våras fick jag för mig att det var ovanligt bra risk/reward i bland annat obligationer från Balder (konvertibel) och Intrum. Två dåliga beslut så här långt. Jag har också successivt köpt på mig mer i SPAC-bolagen Creaspac och Aligro/APAC vilka båda kan ses som säkra papper med bra ränta på kort löptid. APAC löses in i förtid nu i augusti men i Creaspac finns chans till “konvertering” under ytterligare ett år.
Sammantaget har obligationsportföljen gått trögt 2023. Ett tungt sänke har varit yrkesutbildarkoncernen YA Holding. Här vankas det förmodligen någon form av rekonstruktion med märkbar skuldnedskrivning. Det blir i så fall min första obligationsförlust sedan 2009.
Plan framåt: Minska andelen obligationsinvesteringar lite grann. Nya investeringar ska antingen ha exceptionell risk/reward eller en löptid på max två år.
KASSA
“Tvinga mig själv att minska kassan ner mot 0% om börsen både är i panik och riktigt lågt värderad“, har varit det uttalade målet sedan hösten 2022.
Tidvis under 2022 kändes den situationen nära men inte tillräckligt nära för att jag skulle agera och i skrivande stund känns “panik” och “riktigt låg värdering” som något väldigt avlägset. Med det sagt har jag ändå under sommaren gjort en del aktieköp som gör att kassan minskat från 14% vid senaste portföljkommentaren till cirka 10% i skrivande stund.
Plan framåt: Om börsklimatet är som nu hålla en kassa runt 10%. Vid en väldigt stark börs kan kassan öka via vinsthemtagningar och vice versa om ett börsras skulle erbjuda fyndlägen.
BÖRSEN
Ända sedan min första portföljkommentar i maj 2022 så har jag velat få in nya fräscha innehav. Men fram till nu har det varit trögt med den saken. En tröst i sammanhanget är att när jag tittar igenom den bevakningslista av “intressanta köpkandidater” jag nämnde i maj 2022 så har flertalet utvecklats riktigt dåligt så här långt. Så min inaktivitet har kanske räddat portföljen från värre öden?
Under 2023 har det äntligen börjat ske lite större förändringar. Under våren har jag sålt av det sista i surdegen Scandidos och med riktigt bra tajming också sålt av märkbart mycket i Bahnhof, Spotify och Ework. Av de båda guldgruveaktierna Barrick Gold och Newmont har jag sålt den sistnämnda. Ändå har andelen börsaktier ökat till 25% från 21% sedan i januari. De nya innehaven är:
- Cint – Insiders verkar tro på turn-arounden.
- Collector – Banken verkar välskött och med bra marknadsposition.
- Dustin – Är kluven till aktien men tänker att budpliktsbudet på 28,50 kr nog ger tillfälligt kursgolv.
- Viva Wine – Imponerande företagsbygge med tillfälliga (?) motgångar.
- Implantica – Enormt hög risk men med gedigen entreprenör bakom.
- Calliditas – Ytterligare en högriskaktie inom Life Science. Inte likt mig.
- SATS – Ett bet på att även pressade konsumenter prioriterar träning.
- Better Collective – Bra tryck från danska vinnarskallar.
I pajdiagrammet nedan redovisas min aktuella aktieportfölj.
Plan framåt: På sikt vill jag ha en klart högre andel börsaktier. Men nya köp ska så klart ske med behärskning. Målet för hösten är att vara extra stringent med den investeringsprocess som beskrivs nedan.
PROCESSEN
Efter många om och men har jag landat i en investeringsprocess som ser ut så här:
- En ständig jakt på uppslag. Det kan vara analyser i Afv eller idéer från andra håll som sedan kan bli analyser i Afv.
- Om analysen pekar mot att punkterna i min Kravlista (se faktaruta) kan bockas av så inkluderas aktien i min Bevakningslista, som just nu är drygt 40 aktier lång varav hälften är innehav och resten kandidater.
- Jag uppdaterar mig om varje bolag på Bevakningslistan några gånger per år eller vid större kursrörelser. Primära källor är då Afv, Holdings och bolagets nyhetsflöde.
- Bevakningslistan ligger i Excel med målkurs och aktuell “uppsida” för respektive aktie.
- Trigger för en aktieaffär kan vara ett kurslarm, en händelse eller att pengarna bränner i fickan.
Processen är inte skriven i sten. Genom åren har jag prövat mig fram med otaliga varianter. Det har varit trial-and-error med stor andel error. Misstagen har dock aldrig varit ödesdigra och längs vägen lär man sig alltid något. Min utmaning har på senare år varit att hitta tiden. Alla andra plikter runt vardagen som redaktör och småföretagare tar lätt över. Fast det är absurt att det ska vara så svårt att anpassa en investeringsprocess efter sin egen läggning. Processen är inte för inte en bok av Franz Kafka.
Kravlistan
Min investeringsfilosofi och Affärsvärldens värdepapperspolicy gör att jag endast letar efter innehav att äga långsiktigt. Ibland inträffar saker som gör att innehavet blir kort men det vanliga är 3-5 år eller mer. Långsiktiga ambitioner ställer dock andra krav jämfört med mer kortsiktig aktiehandel. Därför har jag i en tidigare portföljkommentar formulerat fem minimikrav som alla innehav måste uppfylla.
- Incitament nyckelpersoner – För mig är det otänkbart att äga aktier i bolag där nyckelpersonerna själva bara har småsmulor investerade eller där ägarbilden är direkt dålig. Idealet är så klart tungt insynsägande från flera personer i ledningen och en aktiv huvudägare av kött och blod.
- Track record nyckelpersoner – Ofta är mätperioden för kort eller antalet variabler för många för att det från utsidan ska gå att med någon säkerhet betygsätta en VD. Men inte sällan är det ändå möjligt att bilda sig en uppfattning om ledningens skicklighet. Den bedömningen är viktig och den ska väga tungt vid val av aktier.
- Kundnytta och strategi – Sunt företagande handlar om att skapa kundnytta och att driva en strategi som över tid ökar värdet på bolaget. Nöjda kunder syns ofta i stigande försäljning och det förutsätter i sin tur duktig och motiverad personal som erbjuder bra produkter och tjänster. Organisk tillväxt och hög lönsamhet är alltså en viktig kvalitetsmarkör. Vad som är exakt rätt strategi är svårt att veta. Men det är superviktigt att undvika bolag med tokiga strategier.
- Acceptabel nedsida – ”If I take care of the downside, the upside will take care of itself”, är en klassisk idé för värdeinvesterare. Nedsidan behöver inte vara låg alla gånger men den måste vara ordentligt undersökt och alltid mycket mindre än den troliga uppsidan.
- Bra risk/reward – Sist men inte minst måste investeringen som helhet erbjuda en bra risk/reward, alltså hög avkastning även om man beaktar riskerna. Tidsperspektivet bör oftast vara 2-3 år. Att försöka pricka in en kursuppgång nästa kvartal är för svårt för mig. Och blickar man för långt in i framtiden blir prognososäkerheten alltför stor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor