Pitepalt, prestige, praktfiasko: Tio nyckeltal från Markbygden Ett

Markbygden Ett var den gröna omställningens flaggskepp. Utanför Piteå byggdes Europas största vindkraftsanläggning med 179 vindkraftverk. Kommunens energichef Erik Persson sa år 2012 att invånarna borde fira med ”Pitepalt och champagne”. Idag hotas den kinesiska ägaren av konkurs och skulderna uppgår till miljardbelopp.
Pitepalt, prestige, praktfiasko: Tio nyckeltal från Markbygden Ett - 2
Pitepalt, prestige, praktfiasko: Tio nyckeltal från Markbygden Ett

Dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) satte spaden i marken för anläggningen 22 september 2009, och skålade i champagne. Senare blev hon KU-anmäld av Socialdemokraternas Helen Pettersson då hennes son satt i ledningen för projektet.

CGN China, som kontrolleras av kinesiska staten och är svartlistat av USA, äger anläggningen som nu befinner sig i rekonstruktion och hotas av konkurs. Affärsvärldens kartläggning i november 2023 visade att CGN Chinas vindkraftsatsningar i Sverige har förvandlats till ett skuldberg på 15 miljarder kronor. I förra veckan avslöjade Affärsvärlden att över två miljarder av Markbygdens skulder förmodligen kommer stjälpas över på Europas skattebetalare då Europeiska investeringsbanken står för detta belopp.

Markbygden Ett diskuterades idag i Riksdagen i ett replikskifte mellan Jessica Stegrud (SD) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). I samtalet hänvisades till Affärsvärldens granskning av den kinesiska vindkraften i Sverige.

Här är tio nyckeltal som illustrerar vidden av Markbygdens gröna bubbla utanför Piteå:

Nyckeltalen i Markbygdens årsredovisningar illustrerar vidden av den gröna bubblan utanför Piteå.
Nyckeltalen i Markbygdens årsredovisningar illustrerar vidden av den gröna bubblan utanför Piteå.

1. Total förlust 2017-2022: 1,9 miljarder kronor

Förlusten uppgår till 1,9 miljarder kronor, detta på en total omsättning på 1,5 miljarder.

2. Rörelsemarginal efter finansiella poster: -127%

När den totala förlusten ställs i relation till omsättningen får vi en rörelsemarginal efter finansiella poster på -127%.

3. Avkastning på eget kapital: -1201%

För varje hundralapp av egna medel som investerats i Markbygden Ett har den kinesiska ägaren förlorat 1 200 kronor.

4. Total investering: 8,4 miljarder kronor

Enligt noterna 6-9 i årsredovisningen för Markbygden Ett AB framgår att bolaget totalt har investerat 8,4 miljarder kronor. Det motsvarar 20% av polisens budget för år 2024.

Det är svårt att beskriva förlusterna som annat än kroniska och gigantiska.

5. Skuld till en bank: 4,5 miljarder kronor

En bank väntar fortfarande på 4,5 miljarder kronor sedan den sista december 2022. Vilken bank rör det sig om? Var hamnar notan?

6. Förändring i omsättning 2021-2022: -54%

Omsättningen mer än halverades från år 2021 till 2022.

7. Stöd från elcertifikat: 260 miljoner kronor

Via sina elfakturor har svenska elkonsumenter tvingats bjuda Markbygden Ett och CGN China på 260 miljoner kronor i form av elcertifikat.

8. Pengar som undanhållits beskattning i Sverige: 160 miljoner kronor

Markbygden Ett har under samma tidsperiod tackat Sverige genom att betalat rejäla räntor till sin ägare Northpole Holding AB, som i sin tur ägs av CGN China. Bolaget har därmed tömts på totalt 160 miljoner kronor i form av överräntor under åren 2017-2022.

9. Kostnad för att återställa marken: 150 miljoner kronor

Markägaren skall återställa området efter att anläggningen upphör. Enligt Markbygden Ett uppgår kostnaden för detta till 150 miljoner kronor. Var finns dessa medel? Vem står för notan?

10. Antal anställda: Noll

Under åren har bolaget haft noll anställda.

Dåvarande VD:n på Svensk Vindenergi, Charlotte Unger Larson, sa i ett pressmeddelande 8 november 2017 apropå Markbygden:

“Det blir en fantastisk ekonomisk injektion i de aktuella etableringsområdena, som oftast ligger långt utanför storstadsområdena.”

Löftena om gröna jobb kanske inte har infriats fullt ut, ännu.

Läs ocksåAfv avslöjar: Kinesiska vindkraftsparken kan bli miljardsmäll för skattebetalarna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från ABAX