Krönika Charlie Munger
Obligatorisk eskapism under sommaren
Warren Buffet och Charlie Munger, radarparet i världens framgångsrikaste investeringsbolag Berkshire Hathaway, säger att nyckeln till deras framgång är ett kopiöst läsande. Enligt deras egen uppgift läser de uppemot 3-4 timmar om dagen.
Och då menar vi inte årsredovisningar och PM, utan böcker. Och inte bara i ekonomi och management, utan lika mycket historia, naturvetenskap och biografier.
Slutsatsen är att det är svårt att få någon output om man inte också har input av ännu mer genomtänkt materia än dagsnyheter och sociala medier.
Nedan följer förslag på några böcker jag själv tyckt varit extra intressanta, lärorika och inte sällan lättlästa inom framförallt ekonomi och i någon mån vetenskap (skönlitterära tips finns i de breda tidningarna, det här är Affärsvärlden!). Vissa har decennier på nacken men är ändå på många sätt tidlösa. Och så slår vi till med en fictionbok på slutet…
Outsiders – William S Thorndike
Beskriver åtta vd:ar i USA som gjorde sina företag exceptionellt framgångsrika, och du har sannolikt aldrig hört talas om någon av dem. Detta beror på att de varit helt ointresserade av allt som inte varit direkt värdeskapande för företaget. Att verka men inte synas kort sagt.
En gemensam faktor för de åtta är deras rationella sätt att allokera kapital. Detta kan göras på fem sätt: Investera i befintlig verksamhet, köp andra företag, dela ut pengar, betala av skulder eller köp tillbaka aktier.
Andra gemensamma drag var fokus på vinst per aktie (inte exempelvis EBITDA, det är en private equity-skada), fokus på cash-flow, decentraliserade organisationer, mod att våga stå opåverkad av yttre påtryckningar (mer aktuellt idag än någonsin), ett aktivt återköpande respektive emitterande av egna aktier vid rätt tidpunkt (de hade lyft på hatten för Bures senaste emission till exempel). Samt en stenhård disciplin vid värdering av förvärv.
Jag kan inte nog rekommendera den här boken som borde vara obligatorisk läsning för varje börs-vd i en tid då företagandet alltmer håller på att politiseras.
The Essays of Warren Buffet- Lawrence A. Cunningham
Buffet är som sagt en levande legend och inte minst känd för sina frispråkiga aktieägarbrev i Berkshire Hathaways årsredovisningar. Cunningham har gjort ett urval ur dessa och sammanställt i den här boken. Även om vissa referenser kan kännas lite daterade, Buffet fyller ju för all del 90 i år, ger boken en bra bild av varför han blivit så framgångsrik.
Idéerna står i god samklang med Outsiders ovan, ofta beskrivna med Buffets underfundiga humor. Till exempel ger han råd kring hur han vill att vd:arna i Berkshires bolag ska agera. Kort sammanfattat: Informera mig omedelbart om dåliga nyheter och se på bolaget som om det vore ditt eget.
Det finns en myriad av böcker om Buffet och hans filosofi, jag har på intet sätt läst alla men detta är den bästa jag har läst.
Enlightenment Now – Steven Pinker
Chockterapi för pessimister beskrev någon boken som är en slags expanderad kusin till Hans Roslings och Johan Norbergs böcker (vilka för övrigt citeras flitigt).
I en tid då man lätt kan få intryck av att undergången är nära om man läser tidningarna ger Harvard-professorn Pinker en vetenskapligt underbyggd bild av varför mänskligheten aldrig haft det bättre än nu. Relativt sett svälter färre än någonsin, andelen fattiga har aldrig varit lägre, medellivslängden har aldrig varit högre, BNP per capita i världen har aldrig varit högre än nu och så vidare. Han ger också media en känga för att de sällan väljer att lyfta fram detta utan nästan alltid fokuserar på det negativa.
Pinkers slutsats: Om man fick välja vilken tid man skulle leva i om man skulle födas någon slumpmässig stans på planeten skulle man, hör och häpna, välja vår tid.
Breaking Rockefeller – Peter B. Doran
John D. Rockefellers Standard Oil har 1889 i stort sett tillskansat sig världsmonopol på oljehandel genom att antingen köpa upp sina konkurrenter (till låga priser) eller krossa dem. Inte ens den amerikanska staten vågar utmana bolaget.
Engelsmannen Marcus Samuel startar Shell och holländaren Henri Detering Royal Dutch. De tar upp kampen mot Standard Oil och vinner. Hur var det möjligt? En historia om djärvt nytänkande och entreprenörskap.
Därtill ett nog så aktuellt ämne i dessa tider av Facebooks och Googles och en bok som egentligen består av många fascinerande små kapitel av ekonomisk historia.
Only the paranoid survive – Andy Grove
Boken som är slaven på din triumfvagn.
Andy Grove var medgrundare och vd för processortillverkaren Intel under många år. Hans budskap är: Hur bra det än går kan undergången alltid vänta runt hörnet.
Boken handlar bland annat om paradigmskiften, särskilt i teknikbranschen, och hur lätt det är att bli omsprungen. Boken kom 1996 men uppenbarligen hade inte ledningarna i Nokia, Yahoo, AOL med flera bolag läst den när de blev överkörda av konkurrenterna några år senare.
Även om den alltså har några år på nacken är den lika relevant för alla dagens wannabe tech-entreprenörer som den var då. Enkelt uttryckt, slappna aldrig av, särskilt inte när det går bra.
Fun (?) fact: Steve Jobs, då vd för Pixar, rekommenderar boken på baksidan. I dagarna meddelade Apple att man ersätter Intel-processorerna i sina datorer med egentillverkade processorer. Se där ett paradigmskifte…
Billion Dollar Lessons – Paul B. Carroll och Chunka Mui
Eller som undertiteln lyder: ”What you can learn from the most inexcusable business failiures of the last 25 years”.
Även om boken kom ut 2008 så är misstagen som beskrivs tidlösa. Inte sällan handlar det om överbelåning, för snabb expansion, ovilja att se problem och de underskattade utmaningarna och de överskattade synergierna när man slår ihop företag.
En viktig lärdom av den här boken, liksom i många av de andra böckerna på listan, är att skoningslöst men konstruktivt kritisera de idéer man kommer upp med och att ha en ordnad process för detta, en slags institutionaliserad djävulens advokat om man så vill.
Poor Charlies Almanack – Red: Peter D Kaufman
My kind of coffeetable-book! Renässansmänniskan och Buffetkollegan Charlie Munger får här en heltäckande beskrivning. Att beskriva själva boken är dock svårare. Som ett stort kollage av idéer, citat, tal han hållit och kunskap i alla tänkbara och otänkbara ämnen. Men självklart mycket om investeringar på ett sätt som visar att Warren Buffet inte varit där han är utan Charlie Munger.
Och en kul bok eftersom man bara kan slå upp den och sedan förlora sig i det ena ämnet efter det andra, som ett analogt Youtube.
Världens 99 bästa investerare – Magnus Angenfelt
En fantastisk kartläggning av investerare som faktiskt lyckats bättre än marknaden (de är inte så många) och en beskrivning av deras metoder. Här finns värdeinvesterare, tillväxtinvesterare, corporate raiders från de flesta av världens hörn. En perfekt språngbräda för att lära sig mer. För egen del upptäckte jag till exempel värde-legenden Seth Klarman på det här sättet.
Och två svenskar finns med bland de 99, läser du boken får du veta vilka!
Noble House- James Clavell
”What’s that smell? It’s Hong Kong Sir, it’s the smell of money.”.
Avslutar listan med en fictionbok. Varning: den går inte att lägga ner förrän du läst klart den. Boken gavs ut 1981 som en del av James Clavells bokserie med Shogun och Tai-Pan men den här utspelar sig i 1960-talets Hong-Kong med stora affärer i centrum. En fantastisk historia.
Eller som Chicago Tribune lågmält recenserade den: ”Colossal, gigantic, titanic, unbelievable, gargantuan”.
Hoppas att något ovan kan ge lite eskapism under sommaren. Skicka mig gärna dina egna tips till staffan.salen@salenia.se
Bubblare till listan:
Outliers – Malcolm Gladwell
Built to last – Collins & Porras
The most important thing – Howard Marks
The founders mentality – Zook & Allen
Prisoners of geography – Tim Marshall
The clash of cultures – John Bogle
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor