Nyemissioner: Nystart eller Döbelnsmedicin?

Nu växlar Affärsvärlden upp bevakningen av nyemissioner. Idén är inspirerad av IPO-guiden och vi kallar den nya satsningen för Emissionsguiden. Tanken är att hjälpa investerare att fatta bättre beslut. Välskötta bolag med rimliga emissionsvillkor förtjänar nya pengar men det gäller att undvika alla nyemissioner som bara är finansiella slukhål.
Nyemissioner: Nystart eller Döbelnsmedicin? - Ledare_kollage_nr38_web

För ett börsbolag och dess ägare är en nyemission ofta en avgörande händelse. Dessvärre är det sällsynt att nyemissioner granskas med investerarnas bästa för ögonen.

  • Ekonomimedia gör (från och med nu med undantag för Afv) sällan någon granskning förutom av enstaka, mer kända, bolag.
  • Banker och mäklare följer ofta bara storbolag eller så görs nyemissionen ofta av en kund och då är banken partisk.
  • IR-tjänster som Nyemissioner.se kan vara informativa men de går inte på djupet och vissa bör ses mer som reklam.
  • Betalanalyser har trovärdighetsproblem. Det är bolaget som är kunden. Investeraren är snarare produkten.
  • Sociala medier vimlar av bloggar och chattrådar där nyemissioner diskuteras. Men kvaliteten och ärligheten svajar och det ges aldrig någon samlad bild.

Emissionsguidens uppdrag är att via granskning av nyemissioner:

  1. Hjälpa Affärsvärldens läsare att fatta bättre beslut och
  2. Bidra till en aktiemarknad som bättre gagnar alla seriösa rådgivare och börsbolag.

EMISSIONSPENGAR SOM DÖBELNSMEDICIN

DÖBELN VID JUTAS (utdrag)

Ur Fänrik Ståls sägner:

Jag vill, jag skall bli frisk, det får ej prutas, 
Jag måste upp, om jag i graven låg. 
Lyss, hör, ni hör kanonerna vid Jutas; 
Där avgörs finska härens återtåg. 
Jag måste dit, förrän min trupp är slagen. 
Skall vägen spärras, Adlercreutz bli tagen? 
Vad blir, du tappra här, ditt öde sen? 
Nej, doktor, nej, tänk ut en sats, min herre, 
Som gör mig för i morgon sjufalt värre, 
Men hjälper mig i dag på mina ben!

Ett huvudsyfte med aktiemarknaden är att förse lovande bolag med riskkapital. Men alltför ofta är det eländiga odds för investerarna. Det finns också en olycklig tendens att själva kapitalanskaffningen och alla kompromisser den kräver innebär att bolaget, som pengarna är tänkt att rädda, istället på längre sikt försvagas. Inte bara trots kapitaltillskottet utan också på grund av själva nyemissionen.

En nyemission som ger livsnödvändiga pengar till priset av att entreprenörerna späs ut till ingenting är ofta ett exempel på en typisk så kallad Döbelnsmedicin. Alltså en medicin som “hjälper mig idag på mina ben” men “gör mig för imorgon sjufalt värre”, som Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) skaldade i Finlands nationalepos Fänrik Ståls sägner.

Det är dock skillnad på tapperhet och offervilja i krig (bra) och meningslös kapitalförstöring på börsen (dåligt). Börsbolag som är inne på sin tionde nyemission påminner oftare om Don Quijotes kamp mot väderkvarnarna än general Georg Carl von Döbelns (1778-1820) försvar av fosterlandet mot ryskt angrepp.

NYTTAN MED FLAGGOR

En viktig nytta med Emissionsguiden är att belysa små och stora ”flaggor” avseende nyemissionen. Flaggorna tar sikte på villkoren i själva nyemissionen och vissa faktorer kring finansiering och ägande. Vi börjar med totalt 13 flaggor som alla granskade nyemissioner kommer sökas av efter. Flaggorna beskrivs i tabellen nedan samt på undersidan Flaggor Emissionsguiden.

Bedömningar av bolagets affärsidé eller aktiens fundamentala värdering är faktorer som ligger utanför Emissionsguidens fokus. En flagga ska ses som en möjlig risk som en investerare bör känna till, varken mer eller mindre. En flagga är i sig inte en stark avrådan från aktien. Även nyemissioner som får en flagga eller fler kan vara värda att teckna om det finns tillräckligt bra saker i den positiva vågskålen.

ARTIKLAR OCH DIGITALT VERKTYG

Emissionsguiden avser att granska en majoritet av alla företrädesemissioner och även många riktade emissioner. Stommen i Emissionsguiden blir artiklar som belyser grunddata om nyemissioner samt synar dem efter potentiella varningsflaggor. Senare i år avser Afv även lansera ett digitalt verktyg för Emissionsguiden.

Affärsvärlden finansierar och driver Emissionsguiden med Spotlight Stock Market som kommersiell partner. Affärsvärlden har fullständigt redaktionellt oberoende i driften av Emissionsguiden. Urvalet av granskade emissioner baseras på läsarintresse och nytta för Affärsvärldens prenumeranter. Nyttan för Spotlight är att bidra till en bättre fungerande aktiemarknad och högre transparens för bolagen på Spotlight, men även alla andra aktielistor.

Precis som för IPO-guiden är det viktigt för Emissionsguiden med en stringent och transparent arbetsmetod.

PLUS I KANTEN UPPMÄRKSAMMAS

Förutom 13 varningsflaggor så kommer vi också försöka lyfta fram positiva aspekter när vi hittar sådana. Alltså saker som är “plus i kanten” i samband med en nyemission. Det kan handla om att befintliga storägare och nyckelpersoner tecknar mycket aktier. Eller att det kommer in nya bra ägare. Eller om det finns emissionsvillkor som är anmärkningsvärt bra, exempelvis ovanligt låga kostnader eller bevis för högt intresse från kunniga investerare.

Vi kommer också resonera kring förutsättningarna för att en nyemission är offensiv på riktigt. Alltså startskottet på en ny vår för ett växande och värdeskapande bolag. Till skillnad från de nyemissioner som är finansiella slukhål som måste undvikas.

FLAGGOR VID NYEMISISON
Frekventa nyemissioner Gör man nyemission nästan varje år så är det förmodligen något som brister i antingen verksamheten, ägarbilden eller den strategiska planeringen.
Kapitalbehov i trängt läge Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.
Stor rabatt (initialt) Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.
Hög utspädning Hög utspädning visar oftast på någon kombination av trängt läge, misstroende och/eller dålig förhandling.
Nyckelpersoners investering Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.
Hög emissionskostnad Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.
 Dåligt garantiupplägg Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.
Tveksamma incitament Tveksamma incitament är Afv:s samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt eller brist på sunda incitament.
Bristfällig information Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.
Aktien handlas ner till teckningskurs Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.
FLAGGOR RETROAKTIVT
Ej fulltecknad emission En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.
Garanter får stor andel Garanter som tilldelas aktier är ett svaghetstecken i sig plus en indikation om kommande säljtryck i aktien.
Riktad emission till hemliga investerare Breda riktade emissioner med låg rabatt som stängs på ett dygn må vara hänt. I alla andra lägen bör befintliga ägare få veta vilka som får teckna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor