Nya nätverk ger gamla elefanter huvudvärk

Hur det går för japanska internetjätten Rakutens nya 5G-operatör är lite av en ödesfråga för Ericsson. Rakuten bygger nämligen sitt 5G-nät själv och mycket billigare, utan prylar från Ericsson, Nokia eller Huawei. Rakutens strategi, och även Amazons, borde också följas noga av Telia, Zalando, Assa Abloy med flera.
Nya nätverk ger gamla elefanter huvudvärk - bild-ledare-nr3
Från vänster ser vi Telias VD Allison Kirkby, Rakutens grundare och VD Hiroshi ”Mickey” Mikitani, Amazons grundare och VD Jeff Bezos (nyskild och här med sin nya kärlek Lauren Sanchez) och slutligen Ericssons VD Börje Ekholm klädd för kvällsarbete.

Detta nummer av Affärsvärlden ägnas till stor del åt fastighetsbolagen SBB och Castellum och inte minst deras kamp om norska Entra (som även kommenterats tidigare i denna spalt). Med kontrahenter som Rutger Arnhult, Erik Selin och inte minst Ilija Batljan har vi här ett persongalleri som är lite ”larger than life”. Sverige behöver nog mer sånt.

USA är känt som bördig jord för grandiosa företagsbyggare. Teslas Elon Musk, Weworks Adam Neuman och Amazons Jeff Bezos, för att nämna tre. Men Asien kommer starkt. Indien är ett verkligt eldorado för den som vill följa dramatiska miljardärsäventyr i världsklass. För att inte tala om Kina. Även Japan, världens tredje största ekonomi, har sin beskärda del. Mest känd är Masayoshi ”Masa” Son med sitt Softbank och Vision Fund.

Rakuten mot framtiden

En japan vi borde bekanta oss mer med är Hiroshi ”Mickey” Mikitani. Han är grundare och VD av Rakuten, ett slags japanskt Amazon, men mindre. Alltså en e-handelsjätte som gör äventyrliga avstickare till relaterade (?) branscher.

Den för oss mest intressanta satsningen är utan tvekan Rakuten Mobile. Dotterbolaget grundades 2018 och har nu lanserat sin 5G-tjänst. Priset är 70% lägre än konkurrenterna Docomos, KDDI:s och Softbanks 5G-tjänster. Den aggressiva prispolitiken möjliggörs av att Rakuten gått sin egen väg och byggt nätet helt själv och med hjälp av teknik som inte är kopplad till vare sig Ericsson, Nokia, Huawei eller Samsung. Tekniken kallas OpenRan och kan beskrivas som att enkel och standardiserad hårdvara laddas med avancerad och specialiserad mjukvara. Investeringskostnaden blir lägre och driften blir billigare när centralt styrda mjukvaruuppdateringar reducerar behovet att skruva i hårdvara på hundratals platser.

OpenRan hotar Ericsson

OpenRan bygger på en öppen standard och har börjat rullas ut även i England och på många andra ställen. Ofta är det än så länge småskaliga satsningar i en liten by eller ett enskilt kontorskomplex (Svensknoterade Ranplan Wireless är delvis aktiva här). En märkeshändelse var när Vodafone aviserade att man kommer byta ut all Huawei-utrustning mot OpenRan-prylar. Tillsammans med japanska NEC går Rakuten nu också vidare och erbjuder sin 5G-lösning globalt. Telefonica, med 260 miljoner kunder i Spanien och Latinamerika, har nappat.

Även USA öser pengar över OpenRan som alternativ till Huawei. Man vill få in amerikanska jättar som Oracle och Cisco på marknaden men även mindre uppstickare som Altiostar, Mavenir och Airspan verkar ta en stark position inom 5G via OpenRan. Lägg särskilt namnet Airspan på minnet. De levererar till Rakuten och många andra och har industriellt högoktaniga ägare.

Börje betjänar Beijing

Man förstår Washingtons strävan att hitta nya 5G-alternativ eftersom åtminstone Ericsson verkar direkt opålitligt i kampen mellan diktatur (med Huawei som ombud) och demokrati. VD Börje Ekholm och ordförande Jacob Wallenberg går ju uppenbart Kinas ärenden när man lobbar hårt mot den linje som Säpo anser vara bäst för Sveriges säkerhet. Det är inte utan att man tänker på Lenins otäcka spådom:

”Kapitalisterna kommer sälja oss repet som vi ska använda för att hänga dem.”

Att Ericsson och Wallenbergarna är så ivriga repsäljare beror nog på att de genom att gå Xi Jinpings ärenden kan få behålla sina marknadsandelar i Kina (ett tag till). Afv vill inte antyda att Wallenbergarna är något slags femtekolonnare. Däremot kan det finnas inslag av ”nyttiga idioter” som går på det snäva egenintresset istället för det som är ”landsgagneligt” (vilket är det ord som ska vägleda Investors huvudägare, Wallenbergstiftelserna).

Rundle in the Jungle

Men varför satsar en e-handlare som Rakuten på att starta en mobiloperatör? Två svar finns i begreppen Big Data och ”Rundle”. Big Data skapas när man som IT-företag får tillgång till miljoner människors aktivitet dag och natt och i alla kanaler. Det är en guldgruva för marknadsförare och därför spännande för e-handlaren Rakuten. ”Rundle” är en ful ihopslagning av begreppen ”recurring” och ”bundle”, alltså återkommande (recurring) intäkter från ett paket (bundle) av helt olika tjänster. Mästare på detta är Amazon vars ”rundle” Amazon Prime köps av över 60% av amerikanska hushåll. Här ingår musik, filmer, TV-serier och så klart hemleverans av e-handelspaket.

Ett ”rundle” av 5G-telefoni plus Rakutens e-handel låter också rätt smart. Räkna med att vi kommer se varianter på detta även i Europa och Sverige och att det kan förändra konkurrensbilden rätt ordentligt för alltifrån Telia till Zalando eller Clas Ohlson.

En intressant parentes är att Amazon på sin kant nu experimenterar med bostadsbyggande. Med över 1 miljon anställda, varav många i städer med bostadsbrist, så tacklar man både ett stort internt problem samtidigt som Amazon får världens bästa experimentverkstad för ”smarta hem” och hur de ska anpassas för Amazon Prime och vice versa. Jag gissar att dörrlås blir en inte oviktig aspekt. Så Assa Abloy bör noga följa utvecklingen. Men viktigaste medskicket är nog ändå till Ericssons Börje Ekholm: Det är dags för mindre nätverkande i frack med ministrar. Framtiden avgörs av folk i labbrock som utvecklar nya nätverksprodukter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från Santander