Krönika Vindkraft
Ny miljardförlust för Kinaägda Markbygden Ett
Med sina 179 vindkraftverk är Markbygden Ett utanför Piteå Europas största vindkraftsanläggning. Bolaget ägs av CGN China, som är svartlistat av USA för kärnkraftspionage. Markbygden Ett har haft stora ekonomiska problem och ansökte hösten 2023 om rekonstruktion. Ofördelaktiga avtal om leverans av elektricitet till ett givet pris (Power Purchase Agreement) anges ofta som orsak till förlusterna. I sin förvaltningsberättelse skriver bolaget om varför elmarknaden varit så utmanande:
“Priserna går från att stundtals vara mycket höga till att stundtals vara ovanligt låga. Negativa priser har blivit allt vanligare under 2023. Det har också uppmärksammats en högre korrelation mellan starka vindar och låga marknadspriser vilket i sin tur medför att priserna generellt är lägre under de timmar där vindkraften producerar som mest el. Detta påverkar bolagets intäktsströmmar i negativ bemärkelse.”
I takt med utbyggnaden av vindkraften har man allt oftare fått betala kunderna för att ta emot el de inte vill ha.
Miljardförlust
I förra veckan levererade bolaget sin årsredovisning för år 2023. Omsättningen landade på 419 miljoner kronor och förlusten summerade till 1,8 miljarder kronor. Detta främst på grund den avsättning som gjorts för att avsluta långtidsavtalet med Hydro. Kostnaderna för denna avsättning uppgår till 1,2 miljarder kronor.
Förlustmarginal 2017-2023: -193%
Även utan denna åtgärd hade bolaget gjort en förlust år 2023, som då skulle uppgått till 600 miljoner kronor och en marginal på -143%. För hela tidsperioden 2017-2023 summerar förlusterna till 3,7 miljarder kronor och en förlustmarginal på -193%.
Vindkraftens flaggskepp
Markbygden Ett var tidigare ett flaggskepp för svensk vindkraft. När arbetet påbörjades utanför Piteå i september 2009 var dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) på plats och skålade i champagne. Affärsvärlden har tidigare avslöjat att över två miljarder av Markbygdens skulder riskerar att stjälpas över på Europas skattebetalare då Europeiska investeringsbanken (EIB) står för detta belopp.
CGN China äger totalt 390 vindkraftverk i Sverige, fördelat på sju anläggningar. Kinesiska statens samlade förlust för vindkraften i Sverige uppgick år 2022 till 3,1 miljarder kronor. Denna förlust kan ställas i kontrast till den totala investeringen på 18,5 miljarder kronor.
Får Markbygden en granne?
Tecknen på att det inte är så lönsamt att producera el ingen använder hindrar inte aktörer som till exempel statliga Vattenfall att vilja anlägga en dubbelt så stor vindkraftsanläggning bredvid Markbygden. Den ska ha 373 vindkraftverk med 295 meters höjd. Med tanke på hur svårt det varit för vindkraften att bära sina kostnader i Norrland blir det intressant att följa utvecklingen.
Om granskningen
Totalt har vi samlat in data från 3 000 vindkraftverk fördelat på 167 vindkraftsanläggningar, vilket innebär att vi täcker företag som driftsatts under åren 2010–2022. Alla siffror har hämtats från årsredovisningar, uppgifterna är offentliga och inrapporterade till Bolagsverket enligt svensk lag. Mer information om vårt underlag finns här
Läs också:
Kinas svenska vindkrafthaveri: 10 nyckeltal
Pitepalt, prestige, praktfiasko: tio nyckeltal för Markbygden Ett
Vilket land förlorar mest på svensk vindkraft – Kina eller Luxemburg?
Afv avslöjar: kinesiska vindkraftsparken kan bli miljardsmäll för skattebetalarna
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor