Nu straffar sig åratal av riskbeteende

Det är inte bara SBB:s VD och grundare Ilija Batljan som kör med högsta belåning för att finansiera yviga investeringar. En likartad bild framtonar när man granskar flera andra nyckelpersoner kring SBB. Är det månne en del av företagskulturen?
Nu straffar sig åratal av riskbeteende - Business trio
Många viktiga personer kring SBB har storsålt aktier vid tidpunkter som väcker oro för bolaget och/eller säljarnas privata sits, skriver Peter Benson

Det börjar bli en följetong att på denna krönikeplats lyfta på locket till fastighetsmiljardärernas olika finansiella upplägg. Förrförra veckan handlade det om Joakim Alm och ALM Equity. Förra veckan handlade krönikan om Ilija Batljans finansiella ställning. Denna vecka handlar det hur andra nyckelpersoner kring SBB verkar se på risktagande och vad det nu får för konsekvenser.

SBB-TOPPAR VRÄKER UT AKTIER

En första sak att notera är att många viktiga personer kring SBB har storsålt aktier vid tidpunkter som väcker oro för bolaget och/eller säljarnas privata sits. Via ägartjänsten Holdings ser man bland annat följande:

  • Vice VD Krister Karlsson sålde 2,1 miljoner aktier i juli när kursen stod runt 17 kr. Varför sälja för 35 Mkr efter att aktien rasat med 75%?
  • Samma fråga kan ställas om Lars Thagesson, mångårig högerhand åt Ilija Batljan och till i julas vice VD för SBB. I juli sålde Lars Thagesson 3,5 miljoner SBB-aktier.
  • Näst största ägaren Dragfast AB (ägt av fastighetsbröderna Dragicevic) köpte över 12 miljoner nya aktier i SBB under hösten 2021 och Q1 2022. Därefter har Dragfast ställt sig på säljknappen och sålt än fler aktier men till ständigt lägre kurser.
  • Affärsutvecklingschefen Carl Lundh Mortimer sålde 65 000 aktier i våras efter att SBB halverats från toppen.

Det ska sägas att detta är data från Holdings och det kan finnas felkällor här. Men helhetsintrycket är ändå entydigt. Många av de som är närmast SBB säljer aktier, inte på toppen utan närmare botten.

EN VICE VD SOM FÖRSVANN

En som nyligen försvann ur insynsregistret är den unga påläggskalven Oscar Lekander (37 år). Han och Batljan har varit kollegor i 10 år ända sedan de var på Rikshem. På SBB var Oscar Lekander vice VD men slutade hastigt och utan närmare förklaring i september 2022.

Enligt obekräftade uppgifter till Affärsvärlden var Lekander stressad av hög privat belåning på sina SBB-aktier. Det låter inte osannolikt. Afv har sammanställt alla Lekanders aktieaffärer i SBB via Finansinspektionens insynsregister samt lagt pussel mot SBB:s optionsprogram. Beräkningarna summerar till att Lekander sedan 2019 har betalat över 60 Mkr för aktier i SBB. Det började storstilat hösten 2019 då Lekander köpte SBB-aktier över börsen för 30 Mkr. Därefter har köpen fortsatt hela vägen fram till maj 2022. Till dagens kurser är Lekanders totala SBB-innehav värt drygt 90 Mkr. Men om lånen på aktierna är uppåt 60 Mkr så är det sannolikt att banken sagt stopp och belägg. En konsekvens av att Lekander inte längre är insynsregistrerad är att han de senaste veckorna hypotetiskt har kunnat sälja SBB-aktier utan att rapportera. Det borde främja en god nattsömn om inte annat.

TECKNINGSOPTIONER FÜR ALLE

Under 2021 sjösatte SBB ett rekordstort incitamentsprogram där anställda kunde köpa teckningsoptioner (TO). Programmet gäller 40 miljoner optioner och i årsredovisningen för 2021 anges att 58 Mkr betalades in till SBB som vederlag för optionerna. 58 Mkr av skattade pengar är inte småpotatis för en organisation som SBB, relativt slimmad och med 70% kollektivanställda.

När Afv började rota i detta så saknades information från SBB om ledningens TO-innehav. Efter ett mejl till Ilija Batljan så uppdaterades dock hemsidan på ett par timmar (bra jobbat!) och Afv fick också beskedet att ett 100-tal anställda är TO-ägare. Ledningsgruppen äger totalt cirka 15 miljoner TO så majoriteten, 25 miljoner TO, ägs alltså av anställda utanför ledningen. I skrivande stund är TO-värdet mycket nära noll vilket alltså drabbar de cirka 100 anställda som i snitt betalat nära 0,6 Mkr av skattade pengar för optioner i SBB. Det är nog många SBB-anställda som idag ångrar sin stora tilltro till Ilija Batljans övertygande införsäljning av SBB-aktien.

DRAG UNDER GALOSCHERNA

SBB:s näst största ägare Dragfast AB är värt en extra titt. Afv har gått igenom deras årsredovisning samt lagt pussel från ägartjänsten Holdings. Vid årsskiftet hade Dragfast tillgångar till ett bokfört värde om 4 miljarder kronor, varav 3,2 miljarder verkar motsvara SBB-innehavet. Dragfast hade räntebärande lån på 1,1 miljarder kronor och ett eget kapital på 2,9 miljarder kronor. Bra jobbat! Under Q1 2022 så förvärvade Dragfast ytterligare SBB-aktier för cirka 200 Mkr. Men sedan började börsraset ta ut sin rätt och Dragfast har under maj-september sålt SBB-aktier för cirka 550 Mkr. För en utomstående ser det väldigt mycket ut som ett pressat läge för Dragfast.

Det märkliga är att nästan hela nettolikviden från SBB-affärerna (350 Mkr) har plöjts ner i två andra fastighetsbolag, Logistea (195 Mkr) och Oscar Properties (135 Mkr). Dragfast har alltså vräkt ut SBB för att istället ösa in nästan hela likviden i två andra Batljan-bolag. Det är tänkbart att Dragfast samtidigt sålt andra tillgångar och den vägen sänkt skuldsättningen. Man får nästan hoppas det. Enligt Afv-beräkningar kan Dragfasts substansvärde ha krympt från 2,9 miljarder vid årsskiftet till cirka 0,7 miljarder idag. Detta baserat på aktuella börskurser för SBB, Logistea och Oscar Properties samt antagande att övriga finansiella tillgångar tappat 20% i linje med börsindex.

NOTAN FÖR RISKBETEENDE

Högt risktagande är den röda tråden när jag summerar intrycken från ovanstående krönika samt slutsatserna från förra veckans krönika om Ilija Batljans privata ägarbolag. Vart man tittar så ser man yviga investeringar finansierade med stora lån. Eller ett beteende i linje med detta. Alltså stora stora aktieköp när kurser var höga och nu stora försäljningar nära botten. Det är dåliga nyheter om liknande oförstånd präglar SBB:s verksamhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från Archelon