När krypto kapitulerat är det köpläge i techaktier

Techbolag möter motgångar på löpande band. Aktiekurserna har rasat rejält och bolag som Klarna, Storytel, Kry och andra kapar nu kostnader för glatta livet. Nu börjar det likna köpläge för selektiva stockpickers. Men ett självklart köpläge blir det först när kryptotillgångar halverats ytterligare minst en gång.
När krypto kapitulerat är det köpläge i techaktier - bitcoin-benson

Börsen är ner runt 20% från toppen men bland högriskaktier inom tech är det mycket värre. Krisstämningen blev uppenbar den dagen i april när Netflix aktie föll 30% på svag abonnenttillväxt.

Flertalet aktier i techsektorn är halverade från sina toppnoteringar. Det finns flera uppenbara förklaringar till tillväxtinvesterarnas smärta.

  • Alltför höga multiplar i utgångsläget
  • Baksmälla efter pandemin i form av leveransproblem och hackande tillväxt
  • Stigande ränta slår extra hårt mot aktier där vinsterna har tyngdpunkten långt in i framtiden

TECHBOLAGEN GÅR FRÅN GAS TILL TVÄRBROMS

Techsektorns motvind i verksamheten och genomklappning på finansmarknaden syns nu tydligt i bolagens agerande. Sparprogram och bantade ambitioner duggar tätt.

Klarna sparkar 700 personer, motsvarande var tionde medarbetare. Lägre kostnader blir viktigt när förlusterna annars måste täckas till en mycket lägre värdering än tidigare antagits. -30% från Klarnas nyemission i somras pratas det om.

Sociala mediet Snapchats ägare Snap Inc. rasade 30% på börsen dagen då Snap presenterade klena kvartalssiffror. Även här blir det nu tvärbroms för tillväxtplanerna. Även Kry och Trustly ska spara pengar. Storytel drar sig tillbaka från flera marknader för att spara pengar.

HELT RÄTT ATT BROMSA

För de flesta techbolag är det nog helt rätt att göra ett rejält omtag kring kostnader, personal och tillväxtplaner. Många bolag behöver nog jobba bort extrafett och diverse ovanor. Och från omvärlden så vankas det nu andra och hårdare bullar.

  • Tillväxten. På alltfler marknader har internetbaserade affärsmodeller nu blivit gamla nyheter. Det innebär fler konkurrenter eller en marknad där man kan ana en framtida mättnad.
  • Avkastningskravet. När fantasiljarder i riskkapital slogs om att få finansiera våghalsiga tillväxtplaner så var det uttryck för ett extremt lågt avkastningskrav. Nu stundar både högre marknadsräntor och förmodligen även att just tech åsätts en varaktigt högre riskpremie.
  • Finansieringen. Bra bolag hittar oftast kapital. Men i ett normalt klimat blir utspädningen dyr om man på grund av tidspress eller annat råkar ha ett dåligt förhandlingsläge.
  • Personalen. Drömmen om att bli rik på personaloptioner spricker nu lite överallt. Det innebär missnöje och, allt annat lika, krav på högre lön.
  • M&A-klimatet. Många techbolag har som strategi att till slut bli uppköpta. Det fönstret är alls inte stängt men värderingarna kommer vara lägre och det blir svårare att hitta köpare som ser strategisk briljans i märkliga företagskombinationer.

ATTRAKTIONEN BESTÅR

Välskötta bolag kommer alltså behöva anpassa sig efter nya omständigheter. Men även i en lite frostigare miljö så finns det underbara egenskaper hos framgångsrika techbolag.

  • Tillväxtbolag. Flertalet techbolag kan på goda grunder utlova en framtida tillväxt långt över BNP.
  • Entreprenörskap. Ledningar med stort ägande, en tydlig vision starkt driv kan ofta bygga förstklassiga bolag.
  • Höga bruttomarginaler. Inte sällan är marginalkostnaden för en ny kund nära noll. Det skapar potentiellt skyhög framtida lönsamhet.
  • Djupa vallgravar. På nätet skapas ständigt nya nischer där en stark marknadsposition kan vara lätt att försvara med nätverkseffekter och andra skalfördelar.
  • Stigande marginalavkastning. Med nätverkseffekter, Big Data och annat så kan vissa techbolag bryta eller i vart fall dämpa ”naturlagen” om avtagande marginalavkastning.

HÖG VÄRDERING KAN MOTIVERAS

Har man bara några av ovanstående fina egenskaper så förtjänar det en rejäl värderingspremie. Lönsamma techbolag kan därför rätt lätt värderas med 100% premium mot övriga börsen.

Techbolag i tidig fas (läs dålig lönsamhet) kan dock inte värderas på vinster. Då blir måttstocken för värderingen istället omsättningen, alltså nyckeltalet EV/Sales eller motsvarande. Här har värderingarna rasat något alldeles oerhört från ofta långt över EV/Sales 10x ner till en bråkdel.

Ser man igenom allt brus just nu så tror jag att lovande techbolag kommer kunna värderas uppåt EV/Sales 5x om det finns höga bruttomarginaler och tillväxtmöjligheter.

Utrymmet medger inga detaljstudier men helt klart är att börsraset bland techaktier öppnar upp en hel del framtida köptillfällen för den som är duktig på stockpicking.

INGEN BOTTEN UTAN KAPITULATION

Fast man vill ju inte köpa för tidigt. Här är min farhåga att vi ännu inte sett en äkta kapitulation av den typen som ofta behövs innan marknaderna varaktigt kan vända uppåt.

Det vanliga från tidigare kriser är att föregående booms mest övervärderade tillgångar ska ner minst 80% i värde från toppen innan det bottnar. Det mönstret känner vi igen från åren 1992 (fastigheter), 1998 (Emerging Markets), 2002 (dotcom) och 2008 (subprime).

KRYPTO VISAR VÄGEN

Paradtillgångarna för boomen fram till 2021 kan sägas vara Tesla och kryptovalutor. Teslas aktie har nu rasat cirka 45% från toppen men är fortfarande +1500% på tre års sikt.

Världens samlade kryptotillgångar är ungefär halverade. Från dryga 3 000 miljarder dollar på toppen i november 2021 till dryga 1 500 miljarder dollar idag.

ECB-chefen Christine Lagarde anser att det rätta värdet är noll. Min bedömning sedan länge är att bitcoin med mera bäst förstås som ett slags hobby eller konstform. Alltså ett i längden alltmer perifert samlarobjekt och inte en betydande tillgångsklass. (Blockkedjeteknik kan däremot vara användbart. Vilket syns i att JPMorgan och BNP Paribas nu använder proprietär blockkedjeteknik som teknisk lösning vid kundhandel.)

Oavsett så tror jag alltså att marknadsvärdet för dagens kryptovalutor ska ner rejält. När vi ser något som liknar en kapitulation inom krypto så går det förmodligen också att hitta utmärkta köplägen i techaktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från AMF