Krönika Grön omställning
Miljardförlust för Vattenfalls svenska vindkraft: fem år av röda siffror

Affärsvärlden visade i förra veckan att Vattenfalls vindkraft i Sverige var olönsam år 2023. Kort därpå kommunicerade bolaget att chefen för affärsområdet vindkraft Helene Biström lämnar sin tjänst.
Frågan är om de senaste två åren utgör undantag eller om lönsamhetsproblem är mer kroniska.
I en uppdaterad analys visar vi att Vattenfalls vindkraft i Sverige har gått med förlust fem år i rad.
Total förlust: 1,5 miljarder kronor
Bolagets vindkraft har förlorat pengar åtminstone sedan 2019. Med en total omsättning 2019-2023 på 3,5 miljarder kronor gör man en total förlust på 1,5 miljarder kronor under dessa år.
Den genomsnittliga marginalen uppgår till -42%, vilket kan ställas i relation till branschens genomsnitt 2017-2023 på -35%.
Då Vattenfall inte redovisar resultat för vindkraften per land utan som ett affärsområde har vi tagit fram årsredovisningar för de Vattenfall-ägda bolag som förfogar över företagets svenska vindkraft. Vattenfall Vindkraft AB ägnar sig åt förvaltning av vindkraften medan Vattenfall Vindkraft Sverige AB äger anläggningarna. Utöver dessa har även Vattenfall Toledo samt Blakliden tagits med i beräkningarna.
Det bör i sammanhanget understrykas att Vattenfalls affärsområde vindkraft omsatte 25 miljarder kronor år 2023. Samma år uppgick omsättningen för bolagets svenska vindkraft till knappt en miljard kronor. Av Vattenfalls vindkraft är det med andra ord bara några enstaka procent som ligger i Sverige.
Erkänner problemen
I skriftlig kommunikation med Affärsvärlden har Vattenfall inte känts vid några lönsamhetsproblem för sin svenska vindkraft. Det går heller inte att läsa något om detta i Vattenfall-koncernens årsredovisning.
De enskilda bolagen där vindkraften ägs och förvaltas innehåller dock flera formuleringar som påvisar en medvetenhet om problemen i branschen. I årsredovisningen för år 2023 skriver Vattenfall-ägda Blakliden, som är belägen i Västerbotten:
“Det var i större utsträckning än tidigare år perioder med el spotpriser nära noll eller till och med negativa timpriser, under dessa förutsättningar stängs produktionen ned då de rörliga kostnaderna för att använda transmissionsnätet överstiger intäkterna.”
Blaklidens förluster förklaras i årsredovisningen med att “den kraftiga utbyggnaden av vindkraft i norr pressar ned priset när det blåser.” Man anger vidare att den här situationen förväntas vara oförändrad de kommande åren.
I samma årsredovisning beskriver man även hur det varit problem med “förluster från isbildning på turbinbladen”
“Utan större haverier”
Dilemmat med negativa elpriser har uppmärksammats av alltfler i branschen. Även i årsredovisningen för Vattenfall Vindkraft Sverige AB skriver man om problemet:
”Året har också präglats av mer förlorad produktion pga negativa priser.”
I årsredovisningen för Vattenfall Toledo Vind AB återges hur vissa turbiner gått sönder. Man skriver också att ”under den andra halvan av året fungerade turbinerna bra utan några större haverier.”
Fortsatt expansion trots överetablering
Analysen visar att Vattenfalls svenska vindkraft inte avviker från branschens genomsnitt i någon nämnvärd utsträckning. Affärsvärlden har tidigare skrivit om vindkraftens kroniska lönsamhetsproblem.
Trots dessa förluster fortsätter Vattenfall att investera i utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Frågan är vilka affärsmässiga underlag dessa projekt baseras på.
Läs mer:
Vattenfalls svenska vindkraft olönsam
Vindkraften skapar elexport – men effektbristen kvarstår
Dan Sten Olsson: Affärsmodellen för vindkraft fungerar inte
Projektörens bröd – vindkraftens död?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor