Krönika
Melankolisk statistik
Om det någonsin funnits melankoli över ekonomisk statistik så är det nu. I USA var jobbsiffrorna för februari lysande; 273 000 nya jobb skapades på en redan urstark arbetsmarknad. I måndags kom siffror som visade att den tyska industriproduktionen ökade mer än väntat i januari. Världen var på väg uppåt, hoten från handelskrig och Brexit hade bleknat, konjunkturdippen såg ut att bli kort och mild.
Siffrorna känns lite som att på dödsbädden vinna högsta vinsten på Lotto. Aktiemarknaden kunde inte bry sig mindre, aldrig har väl ekonomisk data åldrats snabbare. Dränkt i corona och olja förlorade den fullständigt sitt värde. Nu tycks börsen i stället ställa frågan om vi är på väg in i en långvarig ekonomisk recession à la Lehman Brothers-kraschen eller om vi klarar oss undan med något halvår med svaga kvartalsrapporter och vinst-varningar.
I avsaknad av aktuell och tillförlitlig statistik är det kanske svårare än någonsin att säga vart vi är på väg. Skapar paniken köpläge eller väntar som efter finanskrisen ett börsras på nästan 60 procent? En alternativ metod kan vara att söka sig till mer konjunkturstabila aktier. I det här numret har vi köprekommendation på konfektyrbolaget Cloetta. Godis kan trösta i dystra tider.
Sveriges snabbast växande ekonomipodd?
De senaste veckornas avsnitt av podden Affärsvärlden har haft drygt 15 000 nedladdningar, en tredubbling från årsskiftet!
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.