Mareld och havsbaserad vindkraft – snart i en skärgård nära dig

Det finns idag ansökningar om havsbaserad vindkraft motsvarande 453 Terawattimmar, vilket är mer än tre gånger Sveriges nuvarande elproduktion. Bara i utkanten av Stockholms skärgård finns ansökningar för att bygga 856 vindkraftverk. Såväl vindkraften som samhällsekonomin skulle förlora på att detta blir verklighet, skriver Christian Sandström och Christian Steinbeck.
Mareld och havsbaserad vindkraft – snart i en skärgård nära dig - vindkratensgeografi (31)
Mareld vindkraft - en mardröm?

Fundamenten till Marelds 165 stycken upp till 350 meter höga vindkraftverk är tänkta att flyta i havet cirka fyra mil utanför Smögen och Marstrand. Vattendjupet inom området uppgår till 450 meter. På grund av sin höjd kommer vindkraftverken att bli väl synliga för den som blickar ut i Skagerrak.

Priset för gröna jobb

Länsstyrelsen har gett sitt godkännande till Mareld trots att Försvaret och fyra andra statliga myndigheter sagt nej. Man menar att brist på fossilfri el kan hota 10 000 jobb. Det är svårt att i Länsstyrelsens utredning förstå vilka arbetsplatser som kräver så stora mängder el just när det blåser. Om vi antar att kostnaden per verk är 2,5 gånger högre än i Markbygden i Piteå talar vi om en investering på minst 20 miljarder kronor. Varje jobb skulle då kosta 2 miljoner kronor. Samtidigt kan vi se hur elförbrukningen i Sverige minskar från 143,4 Terawattimmar (TWh) 2021 till 134,8 TWh 2023.

Slumpmässig elproduktion

Även om vindarna blåser oförutsägbart blåser de likadant över stora områden. Nedan kan vi se hur produktionen av vindkraftsel i hela elområde SE3 (Stockholm – Göteborg) pendlade mellan som minst 16 Megawattimmar (MWh) klockan 10:00 den 8 september 2023 och som mest 1 061 MWh kl 19:00 kommande dag. Som lägst 0,26% och som högst 17% av elproduktionen i SE3. Variationer förekommer hela tiden för vindkraften vilket skapat växande balanseringskostnader.

Det är svårt att se hur fler vindkraftverk ska öka produktionen av el när det inte blåser.

Vi har tidigare skrivit om hur överproduktion av vindkraftsel i elområde SE4 skapar negativa elpriser när det blåser. Överproduktionen går inte att spara i någon betydande utsträckning och producenterna måste ibland sälja till negativa priser.

Elöverskott och avindustrialisering

Om Mareld förverkligas kommer elproduktionen från vindkraft i SE3 att öka med 12 TWh från nuvarande 9 TWh, men bara när det blåser. Vi kommer att se en upprepning av situationen i SE4 med perioder av negativa priser. För att inte elnätet ska kollapsa kommer Svenska Kraftnät att betala vindkraftsanläggningarna ännu mer för att inte producera när vinden står still.

Vi ser idag konsekvensen av effektbrist i nätet när det är vindstilla. Investeringar i industri i Sydsverige avstannar där Pågen och Lindab valt att investera utomlands eftersom de inte kan garanteras el när det inte blåser.

Vindkraften förstör sin egen ekonomi

En expansion av vindkraften från befintliga nivåer vore katastrofal för befintliga vindkraftanläggningar. Priserna skulle bli ännu lägre när det blåser och alltjämt höga när det råder stiltje. Hur Mareld ska kunna bära sina investeringskostnader är en gåta. Hur en så massiv expansion av den slumpmässiga elproduktionen ska kunna lösa någon effektbrist i södra Sverige är också en gåta.

Om granskningen

Totalt har vi samlat in data från 3 000 vindkraftverk fördelat på 167 vindkraftsanläggningar, vilket innebär att vi täcker företag som driftsatts under åren 2010–2022. Alla siffror har hämtats från årsredovisningar, uppgifterna är offentliga och inrapporterade till Bolagsverket enligt svensk lag. Mer information om vårt underlag finns här

Läs också:

Varför är vindkraften så olönsam?

Vindkraften konkurrerar sönder sig själv

Hur stor andel av vindkraften går med förlust?

Pitepalt, prestige, praktfiasko: tio nyckeltal för Markbygden Ett

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Kareby Finans