Krönika USA
Manner: Trump visar att ingenting är omöjligt men allt är möjligt
Med Donald Trump vid rodret av världens största ekonomi har mitt arbete blivit betydligt mer komplicerat. Minsta uttalande på hans egen mediaplattform Truth kan få enorma konsekvenser för såväl finansiella marknader som för makroekonomiska prognoser.
Utspelet om tullar mot Mexiko, Kanada och Kina förra veckan är ett typexempel. Dollarn stärktes, svenska kronan försvagades, börser föll och långa räntor steg. Marknaden var snabb att prisa in ytterligare en räntesänkning i Sverige. Sannolikheten för liknande tullar mot EU och Sverige ökade dramatiskt i och med beskedet.
Ett knappt dygn senare hade marknaderna reverserat. Kronan stärktes och börserna steg. Bläcket hade knappt hunnit torka på nyskrivna makroprognoser förrän det var dags att börja om på nya. Under hot om tullar hade såväl Mexiko som Kanada fått lova att införa stora resurser inom gränsbevakning och diverse andra åtgärder som Trump anser gynnar USA. Tullarna sköts därmed på framtiden – förutom mot Kina där de gick i verkställighet – även om hoten ligger kvar. Trump och USA hade vunnit fördelar utan att ens ha behövt verkställa hoten. Välkommen till en ny värld.
Får räkna med omvälvande besked
Historiskt har större ekonomiska och politiska beslut luftats på såväl politiska som diplomatiska plattformar, ofta även i den offentliga debatten. Media har haft tid för att hinna med att vrida och vända på sannolikheter och utfall. Marknader och ekonomer har haft tid att förbereda sig och räkna på utfall av olika scenarier. I framtiden får vi räkna med att omvälvande besked, inom en mängd olika områden, kan komma som en blixt från en klar himmel.
Flera sådana åskviggar har redan levererats. Trump har uttryckt en vilja om att kontrollera/äga/ockupera/köpa (välj själv) Grönland, Gaza, Kanada och Panamakanalen. Skrattet som bubblade när man första gången hörde nyheten om Grönland har sedan länge fastnat i halsen.
Lagt kort ligger inte
Det som komplicerar saken ytterligare är att Donald Trump denna gång tycks vilja leverera på sina vallöften i en större omfattning än under hans förra presidentperiod. Deportationen av papperslösa migranter, som många nog trodde var svårt att genomföra, har redan påbörjats.
Colombia fick, under hot om tullar, acceptera att ta emot tre flygplan fullastade med deporterade colombianer. I någon mån kanske detta gör framtiden mindre svår – om än mer skrämmande – att sia om; mycket av Trumps planer står att läsa om i Agenda 47 där man redogör för de reformer man vill genomföra och de löften som ska fullföljas under hans sejour som USA:s 47:e president. Men, som också bevisats under de senaste veckorna, allt går att förhandla om. Detta gör framtiden ännu mer osäker. Lagt kort ligger INTE.
Testballonger eller inte
Om det är genomtänkta reella hot, testballonger eller stundens ingivelse som flödar ut från Trumps konto vet man heller aldrig. Det enda som verkar någorlunda säkert är att allt syftar till att stärka USA ekonomiskt, militärt, geografiskt och politiskt. Även om EU ännu inte drabbats av några tullar tyder allt på att det är nära förestående – vi stod bara inte högst på listan. Just nu förbereder sig EU, och får man anta, unionens företag för ett uttalande från Trump som säger att vår nummerlapp ska expedieras.
Ingenting är omöjligt
Oförutsägbarheten och osäkerheten som följer med Trump behöver dock inte bara leda till negativa konsekvenser. Vapenvilan mellan Hamas och Israel påskyndades av Trumps installation enligt bedömare. Det är heller inte osannolikt att fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland kan inledas. Zelenskyj har indikerat att han är beredd att gå till förhandlingsbordet och vi vet samtidigt att Trump lovat att få slut på kriget.
EU, som brottas med låg ekonomisk tillväxt och enorma utmaningar vad avser nödvändiga investeringar inom bland försvar, teknik och AI kanske också sluter sig och börjar genomföra de förändringar som många anser är nödvändiga för att inte bli ett museum (som Ana Botin metaforiskt varnade för i Davos) med god mat. Vissheten om att man mer måste stå på egna ben för att klara sig såväl ekonomiskt som militärt kan frammana den kraft och beslutsamhet som många anser ha saknats under lång tid. Allt är möjligt och ingenting är omöjligt – det ligger i den nya tiden.
Kan slå mot utrikeshandeln
I Sverige har vi redan fått känna av konsekvenserna av Trumps tillträde. Som en konsekvens av den tänkta ekonomiska politiken från Trump-administrationen har de amerikanska långräntorna stigit under hösten. Det har spillt över på svenska långräntor som började klättra under vintern med följd att de bundna bolåneräntorna också steg.
Ett litet exportberoende land som Sverige är också betydligt känsligare för en erosion av den globala frihandeln. Förändringar i utrikeshandeln kan slå mot såväl svensk tillväxt som inflation beroende på tullar, tariffer och handelshinder. Det gör också prognosarbetet än svårare för mina kollegor, som redan hade ett svårt arbete sedan tidigare.
Bakslag för klimatrörelsen
Att USA redan dragit sig ur Parisavtalet (precis som under Trumps första mandatperiod) kommer bli ett bakslag för klimatrörelsen – samtidigt rapporteras det att januari 2025 varit den varmaste januarimånaden någonsin. Vi är nu uppe på 1,75 graders uppvärmning – målet om 1,5 grader ser allt tuffare ut. USA har också lämnat WHO och andra har följt efter. Tidigare har Trump utryckt stark kritik mot FN – kanske lämnar man den också. Institutioner som vi lutat oss emot och samarbetat genom hotas nu i grunden av en ny disruptiv administration i världens militärt och ekonomiskt mäktigaste nation.
Jag är inte pessimistisk om framtiden. Den kommer dock att bli svårare att förutse. Volatilitet och osäkerhet kommer att prägla de finansiella marknaderna, tillika världsekonomin, i större omfattning. Och, skulle energin ta slut hos Donald Trump, så kan säkert Elon Musk hoppa in och leva rövare. Han tycks inte heller sakna idéer. Ingenting är omöjligt men allt är möjligt.
Olof Manner är senior rådgivare vid Swedbank och makroekonom.
Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor