Krönika Industrifonden
Många falska profeter i forskningsbolagens mecka
Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: SEB, Bygghemma, Sleepo, ICA, GN Store Nord, iZettle, Plejd, LeoVegas, Victoria Park, Cinnober, Bravida, Real Heart, Oriflame, Volati och Sdiptech.
Det visar en studie från Industrifonden. Bakom studien finns ett naturligt intresse av att förstå fenomenet eftersom Industrifonden numera är Sveriges största riskkapitalaktör på området Life Science. Att Industrifonden är störst beror på att alla andra väsentliga riskkapitalfirmor inom Life Science (utom Healthcap) krympt eller försvunnit.
Industrifondens Life Science-investeringar (dit börsnoterade Oncopeptides, Index Pharma, Nuevolution och Bonesupport hör) börjar ofta tidigt och löper sedan under mycket lång och med successivt högre kapitalbehov över tid eftersom det är läkemedelsutvecklingens inneboende natur.
Den här klassiska modellen har dock på senare år fått oväntat stark konkurrens eftersom den svenska aktiemarknaden har blivit ett Mecka för särskilt små tidiga forskningsbolag som söker kapital.
Varför ser det ut så här i just Sverige? Här är några delförklaringar:
- Ett stort och brett generellt börsintresse från allmänheten. Inte minst i högkonjunkturer då många lockas av forskningsbolag. Här kan man både fantisera om en tiodubblare och att rädda liv.
- Samtidigt har de långsiktiga och branschspecialiserade riskkapitalfonderna krympt eftersom det tyvärr är en global trend med dålig riskjusterad avkastning för riskkapitalinvesteringar i forskningsbolag.
- Sverige har en på småbolagsområdet världsledande infrastruktur med hög effektivitet och låga kostnader. En mångfald av listor, rådgivare och stödfunktioner kan tillsammans erbjuda en faktiskt unikt konkurrenskraftig miljö för småbolag som vill notera sin aktie i Sverige.
- Nedmonteringen av Astra och Pharmacia har gjort att det finns ett stort antal före detta chefer och specialister som gärna sysselsätter sig med unga forskningsbolag. Ofta hittar de någon egensinnig professor som brinner för sin forskning och vips finns embryot till ett forskningsbolag. Den här typen av konstellationer är inte alltid så tilltalade av de strikta krav som proffsiga riskkapitalister ställer.
- Inte sällan övertalas de istället av någon av de många börsinriktade rådgivare eller investerare som på senare år noterat unga forskningsbolag på löpande band. Dessa rådgivare erbjuder ofta en på pappret snabbare, billigare och smidigare väg till finansiering.
- Och eftersom affärsplanen för dessa små börsbolag är extremt snål så kan nyckelpersonerna behålla en större ägarandel. Men av vadå? Många börsbolag påstår att det räcker med några tiotals miljoner att ta sig igenom Fas 1 på ett bra sätt. När proffsinvesterare ska finansiera sina bolag så lägger de istället ofta på en nolla och menar att det är hart när omöjligt att lyckas med mindre än så.
Ovanstående sex punkter är en mix av faktorer som delvis är bra, delvis oundvikliga och delvis alarmerande. I botten kokar det ner till följande.
- Att börsnotera tidiga forskningsbolag med orealistiska budgetar är sannolikt väldigt dåligt om målet är att gå i mål i Fas 3 med riktiga läkemedel. Ett alltför spritt ägande går stick i stäv med den inneboende naturen i forskningsbolag som mer än andra bolag kräver oerhört kunniga och långsiktiga ägare med djupa fickor.
- Å andra sidan är det även för seriösa investerare ett starkt och legitimt intresse att vilja investera i aktier där det finns handel och en möjlighet att ändra sin exponering under resans gång istället för att vara inlåst i 5-10 år.
Slutsats: Det finns flera mycket fina noterade forskningsbolag men andelen hopplösa case lär tyvärr förbli hög. /Peter Benson
Nytt avsnitt: Aktiesnack med Börsplus
Du tjänar mer på analys från SvD Börsplus
Prenumeranter har full tillgång till:
- Analysarkivet.
- Uppföljning av Börsplus råd.
- Börsplus portfölj.
- Favoriterna.
- Uppsidan.
- Temadagar.
- Analysmagasin.
—
Nedan följer denna veckas analysskörd:
Updates: Måndag 30/4
Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om SEB, Bygghemma och Sleepo.
- SEB: First level sinking
- Bygghemma: Rättvist ratad?
- Sleepo: Pigg aktie i sömnens rike
Portföljen: April
Rapportsäsongen fortlöper i högt tempo – knappt med uppehåll ens för valborgsmässoafton. I Börsplus portfölj är det än så länge blandade skurar och portföljen gick något svagare än index. Månadens största positiva bidrag är Cinnober som återhämtat sig rejält efter kallduschen i februari.
Uppsidan
April blev en stark börsmånad vilket syns nu när Börsplus tar en titt på aktierna som har störst kurspotential enligt våra analyser. Kurslyften har gjort att uppsidan krympt en hel del på sina ställen, särskilt bland storbolagen. Men det finns fortfarande aktier som ser klart undervärderade ut i våra ögon.
Updates: Onsdag 2/5
Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om ICA, GN Store Nord och iZettle.
- ICA: Där konsulterna vet bäst
- GN Store Nord: Det låter bra på danska
- iZettle: Nästa stora IPO i Stockholm?
Plejd
Plejd fick ett genombrott förra året med sina produkter för belysning som kan styras med mobilen. Börsen har hissat aktien och branschgiganten Schneider Electric har köpt en kontrollpost. Nu är värderingen skyhög men tillväxtmöjligheterna är också riktigt goda. Vad ska man som investerare fokusera på?
Updates: Torsdag 3/5
Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om LeoVegas, Victoria Park, Cinnober och Bravida.
- LeoVegas: Tappat bettet?
- Victoria Park: Ordnung muss sein
- Cinnober: Kan tre kockar gasa och bromsa samtidigt?
- Bravida: Litet nytt, mycket bra
Real Heart
Real Heart utvecklar ett artificiellt hjärta som kan komma att förlänga livet på patienter med hjärtsvikt. Potentialen är enorm om man lyckas. Men det finns många hinder på vägen och ett av de största är ett betydande kapitalbehov.
Updates: Fredag 4/5
Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Oriflame, Volati, Sdiptech och en läsarfråga.
- Oriflame: Rysk rävsax
- Volati: Inget Nobelpris här
- Sdiptech: Accounting for Growth
- Läsarfråga: ”Får Börsplus prenumeranter all info först?”
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
Nobina
Tesla
Aktiesnack med Börsplus
Tobii
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.