Luthers lära passar oss investerare

Nu i oktober är det 500 år sedan kyrkoreformatorn Martin Luther sägs ha spikat upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg. Det saknas inte börsparalleller.
Luthers lära passar oss investerare - martin luther

Kärnan i Luthers budskap kan väl sägas vara följande:

  • Alla ska kunna läsa bibeln på sitt eget språk. Latinkunniga präster ska inte ha kunskapsmonopol.
  • Kyrkan har inga gudomliga befogenheter som gör att de kan sälja avlatsbrev som ger syndernas förlåtelse.
  • Individen måsta själva ta ansvar för sina handlingar och kan inte bara förlita sig på att präster och kyrka är ofelbara.

Varför är detta relevant för den börsintresserade investeraren som lämnat år 1517 bakom sig?

Tabellen här nedan är ett sätt att halvt på skämt halvt på allvar belysa hur ett antal grundläggande ”livsfrågor” kan besvaras av katolska kyrkan, protestanten Martin Luther, Börsplus samt valfri svensk storbank.

Fråga Påvens svar Luthers svar Börsplus svar Storbankens svar
Kan man göra sin egen analys? Nej. Bibeln finns bara på latin. Ja. Alla ska kunna läsa på sitt eget språk. Ja. Och oberoende analys kan vara ett stöd. Helst inte. Köp hellre bankens dyra fonder.
Kan man fatta egna beslut? Nej. Kyrkan bestämmer vad du ska tycka. Ja. Alla kan bilda sig egna åsikter. Ja. Och oberoende analys kan hjälpa till. Helst inte. Det leder bara till prispress.
Är fel åsikter tillåtna? Nej. Inkvisitionen bestraffar kättare. Ja. Men fel åsikter leder inte till himmelriket. Ja. Men åsikter som blir fel leder till förluster. Nej. Det är viktigare med compliance och konsensus.
Kan man köpa sig fri från ansvar? Ja. Kyrkan säljer finfina avlatsbrev. Nej. Individen har eget ansvar. Nej. Köpa aktier gör man på eget ansvar. Ja. Kör strutsteknik och köp bankens dyra fonder.

Teologiskt är det här minst sagt fritt tolkat men det finns ändå en klar värdegemenskap mellan protestanten och värdeinvesteraren medan storbanken uppvisar intellektuella likheter med Vatikanen.

En viktig aspekt är synen på upplysning. Det var inte 95 sanningar som Luther spikade upp på kyrkporten utan 95 teser, alltså idéer som var öppna för kritik och diskussion.

När man väljer aktier gör man det utifrån investeringsteser. Det finns inget facit förrän i efterhand, om ens då. På börsen gäller det att ha välgrundade teser som man hela tiden utsätter för kritisk granskning och ofta förkastar för nya bättre teser (där ”jag fattar inte” ofta är den bästa tesen).

Samtidigt finns det i botten av detta ständiga omprövande av teser ett slags grundsyn på marknader och företagande som kan ha vissa religiösa drag. I Börsplus ”religion” ingår bland annat en grundmurad tro på följande:

  • Ekonomiskt välstånd kommer i slutändan från bolag som gör något bra för sina kunder.
  • Extra mycket välstånd skapas av duktiga företagare.
  • Teknisk utveckling och nya konsumentbeteenden skapar stora förändringar.
  • Det är svårt att besegra marknadskrafterna. Konkurrenter är oftast hack i häl.

Ovanstående punkter leder också tankarna till bakgrunden till reformationen för 500 år sedan. Det är ett praktexempel på en stark växelverkan mellan:

  1. Teknisk utveckling (Entreprenören Gutenbergs tryckpress)
  2. Marknader (böcker blev billiga och sålde i stora serier)
  3. Konsumentefterfrågan (billiga böcker ökade läskunnighet och kunskapstörst)
  4. Konkurrens (Luthers idéer var perfekta för den nya tiden och tog marknadsandelar från katolicismen)

Tillsammans blev det en stark positiv spiral som banade vägen för upplysningen på 1700-talet och därefter den industriella revolutionen och det enorma välstånd som skapats därefter.

Tack Luther!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.