Krönika: Växthuseffekt inom cleantech

De mest handlade aktierna hos Nordnet är cleantechaktier, med svenska SaltX i topp. Är det en varningssignal eller har klimatfrågan med rätta blivit vardagsmat? Börsplus tar tempen på tre av de mest handlade cleantechbolagen, SaltX och norska NEL och Scatec Solar.
Krönika: Växthuseffekt inom cleantech - Scatec Solar
Solkraftverk i Malaysia. Foto: Scatec Solar

Det är förbluffande att lilla svenska SaltX är Nordnets mest handlade aktie. Och på topp fem finns också småbolag som Josab samt norska cleantechbolag som Scatec Solar (solkraft) och NEL (bränsleceller/vätgas). Är det ett tecken på överhettning? Vi tittar närmare på tre exempel.

Scatec Solar

Solkraft håller väldigt snabbt på att bli ett väldigt konkurrenskraftigt energislag. Kostnaden för utrustning har fallit 90% på 15 år och under samma tid har den årliga installerade kapaciteten ökat med 100 gånger. En god spiral med andra ord.

Scatec Solars affärsidé är att projektera, bygga, driva och äga solkraftverk i Afrika, Asien, Östeuropa och Latinamerika. I dagsläget omsätter man cirka 2 miljarder NOK och växer väldigt snabbt.

Ingen enskild del är särskilt märkvärdig men Scatec har fått ihop helheten på ett imponerande sätt. Steg ett är projektering och finansiering där Scatec syr ihop ägare och banker i fristående projektbolag där Scatec med en kapitalinsats på cirka 15% ändå kontrollerar cirka 60% av ägandet. Det är alltså hög hävstång men varje projekt är riskmässigt inhägnat och utan borgensåtaganden från moderbolaget. Nästa steg är att bygga solkraftverket och sedan driva det under decennier framåt. Scatec ansvarar även för bygge och drift samt tar ut goda marginaler längs vägen. Scatec verkar ha konkurrensfördelar inom know-how, finansiering och inköp.

Den stora lockelsen med aktien är den enorma tillväxt som Scatec har i sikte. Med en stark historik och en välfylld pipeline av framtida projekt så blir trovärdigheten rätt hög i Scatecs mål att till slutet av 2021 dubbla GigaWatt-kapaciteten som är installerad eller under konstruktion.

Aktien är dock klurig att bedöma efter en kraftig uppgång som värderar firman till 14 miljarder NOK. Givet att avkastningen på eget kapital inte blir enorm så krävs väldigt mycket tillväxt för att motivera ytterligare kursuppgångar. Redovisningen är supersnårig med massvis av delägda dotterbolag med stora skulder och stora kapitalrörelser fram och tillbaka. Det är dock en trygghet i sammanhanget att Scatec har ett gediget ledningsteam med lång erfarenhet och stort aktieägande.

NEL

Det är inte så omtalat i Sverige men i den internationella och seriösa miljödebatten ses vätgas (hydrogen) som en viktig pusselbit för att bygga mer hållbara energisystem. Via så kallad elektrolys kan vätgas produceras av endast el plus rent vatten. Vätgas ses därför som ett effektivt sätt att fånga upp överskottsel från sol- och vindkraft. Vätgas är ett väldigt energirikt ämne och kan också användas i så kallade bränsleceller. Vätgas är också väldigt explosivt vilket var en realitet i somras efter en explosion i Norge på en gasstation med utrustning från NEL. Aktien rasade så klart men har nu återhämtat det mesta och på tre års sikt är aktien +200%.

NEL omsätter cirka 500 MNOK och gör förluster på cirka -200 MNOK per år. Nästa år beräknas omsättningen bli 800 MNOK med en halverad förlust. Kassan är välfylld och trots sommarens vätgasexplosion är framtiden ljus enligt ledningen. Marknaden håller med. Börsvärdet är nära 10 miljarder NOK. Vi gillar inte att insiderägandet är lågt och att det saknas tydliga storägare. Vätgas förtjänar en stor roll i framtidens energisystem men det bär alltid lite emot att se företag som säljer sina produkter med negativ bruttomarginal. Å andra sidan kan man lätt tänka sig att det finns ett strategiskt värde i NEL för någon presumtiv global jätte som vill förvärva sig till en position inom vätgas eller bränsleceller.

SaltX

Börsplus har flera gånger skrivit väldigt negativt om SaltX med start i augusti 2017 när börsvärdet var 2,2 miljarder kronor och aktien stod i 37 kronor. Vår starkt sammanfattade tes var att bolaget hade brist på äkta framgångsbevis och istället levde på att pumpa ut halvsanningar. Därefter har verkligheten hunnit ifatt SaltX. VD Karl Bohman fick sparken och alla ouppfyllda framtidslöften utom ett (storskalig energilagring i nanocoatat salt) är nedskrivna till noll. Den nye VD:n ger ett mer seriöst intryck och pilotanläggningen i Berlin är äntligen igång med okej resultat. Men nu börjar kassan sina. Igen. Kombinationen seriös VD, dags för nyemission och ägare med orealistiska förväntningar är dock farlig. Risken för kursras är stor.


Slutsats

Man kan argumentera för att alla dessa aktier är dyra. Men det är inte svårt att argumentera för ännu högre värderingar och/eller framtida prestationer som ligger väl i linje med dessa värderingar eller högre ändå. I fallet Scatec och NEL talar också allt för att det är seriösa bolag med bra produkter och/eller affärsmodeller. SaltX har inte bevisat sig som ett kvalitetsbolag men det kunde vara, och har varit, värre även här. Dessa tre anekdotiska exempel är alltså inget bevis för att det inte råder klimathysteri på börsen. Men en viss avkylning skulle nog inte skada.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF