Krönika: Långvägare gör storslam

Nyligen hemkommen från årsstämman i Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska ser jag en lista över vilka VD:ar på Stockholmsbörsen som suttit längst på sin post. Det finns många paralleller.
Krönika: Långvägare gör storslam - c2380e26-31dd-4c4e-a142-3fba49aa5ea7fitcroph450q80upscaletruew800s972b468d5373d2670ad8c10c277b5d1088d9e482

Warren Buffett fyller snart 89 år och har varit VD för Berkshire Hathaway i över 50 år. Berkshire Hathaways börsvärde är 500 miljarder dollar och Warren Buffett har ofta räknats som världens rikaste människa. En stor idrottsarena räcker knappt för att hysa de cirka 40 000 aktieägare som vallfärdar till årsstämman.

Den vanliga liknelsen om Berkshires stämma i Omaha som ”kapitalismens Woodstockfestival” är dock bara halvt lämplig. Liknelsen haltar i och med att Omahafestivalen saknar musik, berusning och nakenhet. Liknelsen funkar i att luften är laddad med en gemenskap baserad på höga ideal.

Warren Buffett och hans parhäst Charlie Munger (95 år) är levande bevis på att det som vinner på lång sikt är:

  1. Klassiskt borgerliga dygder som förstånd, måttfullhet, rättvisa, mod och framtidshopp. Se bland annat tidigare krönika om borgerliga dygder så som de formulerats av professor Deirdre (f.d. George) McCloskey.
  2. Företagsbyggande baserat på nästan extrema grader av långsiktighet, rationalitet och självständigt tänkande. Se bland annat tidigare krönika om ”Outsiders” av Harvard-forskaren William Thorndike.

Det receptet för vinst avser inte bara snöda pengar utan minst lika mycket en seger för ädlare mål som visdom, anständighet och gott företagande som bidrar till samhället.

Ett grundfundament för Berkshiresagan, Outsiders framgångar och alla andra omständigheter där borgerliga dygder och därmed välstånd frodas är långsiktigt agerande. Individer, företag och samhällen som agerar kortsiktigt brukar sällan åstadkomma mycket.

Så vad är det som skapar långsiktigt agerande? Frågan aktualiseras av att en av Sveriges mest långvariga VD:ar aviserade sin avgång i veckan. Det är Skistars VD Mats Årjes som lämnar bolaget efter 17 år som VD och 1 590 procents aktieavkastning.

Tabellen nedan är Börsplus vidareutveckling av en lista som DI publicerade när Årjes avgång blev känd.

Långvägare på VD-stolen

Bolag och VD År som VD Kommentar
BTS och Henrik Ekelund 33 Huvudägare
Vitec och Lars Stenlund 29 Huvudägare
Wallenstam och Hans Wallenstam 28 Huvudägare
Svolder och Ulf Hedlundh 26 Nästan grundare?
Lundbergs och Fredrik Lundberg 25 Huvudägare
Nibe och Gerteric Lindquist 25 Nästan grundare
Kabe och Alf Ekström 24 Nästan grundare
Medicover och Fredrik Rågmark 22 Nästan grundare
Källa: SvD Börsplus och Dagens Industri

En gemensam nämnare är att alla haft stor framgång, i flertalet fall extrem framgång. Det som också sticker ut är att samtliga VD:ar som suttit mer än 20 år antingen är dominerande huvudägare eller är vad jag valt att kalla för ”nästan grundare”. Gemensamt för de som är ”nästan grundare” är att de har ett mycket stort privat ägande och/eller ett mycket nära samarbete med en huvudägare av kött och blod som givit dem mandat att följa en långsiktig strategi över decennier. Mats Årjes på Skistar är i kategorin ”nästan grundare” tillsammans med huvudägarfamiljen Paulsson.

Är detta ”survivorship bias”? Alltså en tendens att dra fel slutsatser baserat på studie av ett litet antal vinnare/överlevare.

Kanske men det finns också en rimlighet i att långsiktighet är en faktor i sig själv.

En annan enormt långsiktig person är Microsofts grundare Bill Gates som för övrigt sitter i Berkshires styrelse, spelar bridge med Warren Buffett och driver den stiftelse som fått förtroendet att skänka bort hela Buffetts förmögenhet till välgörenhet.

– Vi överskattar alltid förändring som kommer ske de kommande två åren och underskattar förändring som sker de kommande tio åren, skriver Bill Gates i efterordet till sin bok The road ahead.

Det gäller förändringar i omvärlden men även i företag. En VD som bara får 3–4 år på sig att bevisa en strategi har mycket sämre förutsättningar än en VD som hela tiden kan ha siktet inställt 10 år bort i tiden.

Slutsatsen som investerare är att fortsätta leta efter börsbolag som har en sits som gör att de kan agera långsiktigt i alla lägen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.