Kinesiska ordlistan som styr världen (del 1)

Kinas ”röde kejsare” Xi Jinping tog vid ett statsbesök i Frankrike upp kejsar Napoleons 200 år gamla citat: ”Kina är ett sovande lejon. Låt henne sova, för när hon vaknar kommer hon skaka om världen.” Xi Jinping sa sedan det uppenbara: Nu har Kina vaknat. Här är del ett av Afv:s ”ordlista” över begrepp som man måste ha koll på för att kunna förstå vad som händer i Kina, och därmed i världsekonomin.

 
Kinesiska ordlistan som styr världen (del 1) - France China
Kinas president Xi Jinping och Frankrikes president Emmanuel Macron (Jean-Paul Pelissier/Pool Photo via AP)

Det är så klart omöjligt att på utrymmet för en enda krönika redogöra för alla de komplexa företeelser som kännetecknar dagens Kina. Istället blir det ett urval av de viktigaste och fördelat inte på en utan minst två olika krönikor. I denna krönika berörs tre begrepp:

  1. Belt and Road Initiative
  2. Gråa noshörningar
  3. Thousand Talent Plan

Belt and Road Initiative (BRI)

Det romantiska smeknamnet nya silkesvägen som för tankarna till kameler i ett exotiskt Samarkand är inte rättvisande. BRI är ett hypermodernt mastodontprojekt där Kina bygger motorvägar, hamnar, järnvägar, kraftledningar med mera. Och inte bara längs den asiatiska landrutten till Europa utan även i Afrika, vid Indiska oceanen och med planer på att inkludera såväl rymden, cyberrymden och den arktiska sjövägen till Europa.

Budgeten är okänd men siffror på 1 – 8 biljoner dollar anges. Alltså upp till 70 000 miljarder svenska kronor. Modellen är att Kina ger krediter till de ”värdländer” som vill ha BRI-investeringar. Förutom ekonomisk utveckling väntas BRI innebära att det 70-tal länder som omfattas knyts nära Kina via handel men även krediter och kanske i förlängningen diverse kinesiska militärbaser. Man ska nog se BRI som Kinas motsvarighet till USA:s Marshallplan. Alltså ett sätt att köpa sig lojala exportmarknader och allierade inför en geopolitisk kamp om världsherravälde.

Gråa noshörningar (Grey Rhino Event)

Den svarta svanen är i ekonomiska termer något unikt eller extremt sällsynt som ingen väntat sig men som får enorm uppmärksamhet. Den gråa noshörningen är dess motsats: Ett stort uppenbart hot som ändå förbises eller ignoreras. Både forskare och kinesiska myndigheter har använt begreppet grå noshörning om bland annat:

  1. Risken för skuldkris. Särskilt städer och regioner är tungt skuldsatta via semi-offentliga skuggbanker, så kallade Local Government Financing Vehicles.
  2. Felinvesteringar i bostäder och infrastruktur vilket både leder till skulduppbyggnad (se föregående punkt) och en ohållbar tillväxtmodell.
  3. Improduktiva offentligägda företag som är överskuldsatta och/eller borde läggas ner med risk för arbetslöshet och social oro.

Allt detta har det varnats för länge. Den gråa noshörningen är alltså besläktad med vargen i ”Vargen kommer”-berättelsen. Som slutade med att vargen till slut kom. För den nyfikne finns det även annat spännande att utforska i den kinesiska floran och faunan. Så som myran (kines som smusslar kapital utomlands), järnrisskålen (billiga pengar eller garanterad inkomst), fågelskrämman (synlig men ofarlig myndighet) och krokodilen (affärsman med grumligt bolagsimperium).

Thousand Talent Plan

2008 sjösattes programmet som går ut på att locka till sig tusentals toppforskare och andra specialister inom strategiska områden. Dessa erbjuds generösa ersättningspaket mot att de börjar jobba i eller för Kina. Sedan 2018 omfattas programmet av kinesisk censur eftersom exempelvis FBI upptäckt att 1000-talangplanen utgör ett hot mot USA:s intressen. Hur programmet ser ut idag vet man inte men inget tyder dock på att Kina slutat uppvakta handplockade experter för att få tillgång till deras kunskap. Det har exempelvis uppdagats många exempel på västerländsk AI-forskning som görs i samarbete med Kina inom strategiskt känsliga områden som ansiktsigenkänning.

Enligt ansedda Kinakännare har kinesiska militären och kommunistpartiet det senaste decenniet också skickat ut tusentals funktionärer/agenter för att under täckmantel jobba vid västerländska forskningsinstitut där de får tillgång till skyddsvärd eller strategisk information.

Avslutningsvis: Ovanstående beskrivningar syftar inte till att alarmera eller moralisera. Däremot måste man förstå att maktkampen mellan USA och Kina sker på många fronter och att vi istället för att skärskåda president Trumps varje Twittertext eller promilleförändringar av Federal Reserves ränta kanske borde ägna mer tid åt den nya supermakten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ProRealAlgos