Krönika: Här finns uppsidan efter ”shocktober”

Efter börsnedgången i oktober är kurspotentialen större än på länge för Börsplus favoritaktier. Spelsektorn har dock fått ett lyft av MRG-budet.
Krönika: Här finns uppsidan efter ”shocktober” - 4cd905d7-c652-45dd-8f75-99483bab1d34fitcroph450q80upscaletruew800s33f8fe1adbe3055da265d02333775a2a76ba5725

Börsplus analyserar varje år hundratals olika bolag med syftet att hitta köpvärda aktier. Merparten av våra slutsatser, estimat och bedömningar samlar vi på en sida vi kallar för Uppsidan som endast är tillgänglig för Börsplus prenumeranter.

I ”Uppsidan” sammanställs alla analyser där vi haft en tydlig uppfattning om:

  1. Hur mycket bolaget tjänar om ett par år, exempelvis 5 kronor per aktie.
  2. Vad som är en rimlig värdering av denna vinst, till exempel 15 gånger vinsten (p/e).
  3. Det kan ofta handla om rörelseresultat eller omsättning relativt bolagsvärde (EV/Ebit eller EV/Sales) men p/e-tal är det kanske enklaste exemplet.

I detta exempel blir riktvärdet 75 kronor (5 x 15) och ovanpå det ska läggas utdelningar. Ihopbakat ger detta en uppsida eller avkastningspotential för aktien.

På vår webbplats Uppsidan kan prenumeranter alltså se hur denna värderingsövning faller ut i ett hundratal bolag som vi skrivit om. Där rankar vi också alla aktier efter deras avkastningspotential.

Varje månad kikar vi lite närmre på denna topplista för att se vilka aktier som har störst avkastningspotential just nu. Startpunkten blir de aktier där Börsplus också satt köpråd. (Vill du läsa mer om någon särskild aktie hittar du som alltid länkar till alla våra analyser i Analysarkivet).

Så till själva listan. Vilka aktier är det som ser mest attraktiva ut, givet att Börsplus tänker rimligt om vinster och värderingar? Här är topp 10.

Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Global Gaming 1 177 104% Tillväxt + p/e-tal
ScandiDos 112 104% Tillväxt + kassaflöde
Envirologic 57 100% Tillväxt
LeoVegas (EUR) 5 391 95% Tillväxt + p/e-tal
Electronic Arts 28 386 72% Tillväxt
Rovio (EUR) 336 72% Ökad marginal
Axkid 120 70% Tillväxt
Autoliv 7 279 65% Ökad marginal + kassaflöde
Collector 5 579 59% Tillväxt + ökat p/e
Gunnebo 1 871 58% Ökad marginal

Som brukligt visar vi också de 10 storbolag som har störst avkastningspotential enligt Börsplus analyser. Med storbolag avses här företag med minst 10 miljarder kronor i börsvärde.

Bolag Börsvärde (mdr) Uppsida Värdedrivare
Electronic Arts (usd) 28 386 72% Tillväxt
Autoliv (usd) 7 279 65% Kassaflöde + ökat p/e
Electrolux B 55 044 50% Ökad marginal
Husqvarna 39 792 44% Ökad marginal
Loomis 21 312 41% Ökad marginal
Epiroc 98 200 36% Tillväxt
Resurs Bank 12 180 32% Kassaflöde + ökat p/e
Starbucks 85 571 28% Tillväxt
Indutrade 26 608 25% Ökad marginal
Nokia (EUR) 28 060 24% Ökad marginal
Uppsida=aktuell kurs 30/10 2018 jämfört med Börsplus riktvärde (inklusive utdelningar) enligt senaste analys

Våra intryck av den här övningen finns nedan under fyra rubriker.

Stora uppsidor efter oktober-ras

Det finns en tröghet inbyggd i verktyget Uppsidan eftersom vi uppdaterar vår syn på bolagen rätt sällan men priset på deras aktie skiftar hela tiden. När kurserna rasade i oktober växte naturligt nog avkastningspotentialen till nya rekordnivåer. Här kan inflikas att vi endast gjort dessa sammanställningar i ett år så rekorden är inte särskilt episka.

För de 10 köpråd med högst potential var uppsidan i medeltal upp i 87 procent som mest. Den siffran har tidigare varierat mellan 56 och 76 procent. Begränsar vi oss till storbolagen, med minst 10 miljarder i börsvärde, så var uppsidan som vanligt lite mindre – men ändå större än tidigare. I slutet av oktober var medeltalet för de tio storbolag med högt avkastningspotential 44 procent. Tidigare hade den siffran pendlat mellan 26 och 36 procent.

Nykomlingar

Börsraset berörde i första hand cykliska bolag som Börsplus inte haft köpråd på och gör faktiskt inte så väldigt stort avtryck när det gäller vilka aktier som finns på våra topplistor. Epiroc kvalade dock upp på storbolagslistan efter ett ras på runt 20 procent efter en lite halvdan delårsrapport.

Andra nya bolag med avkastningspotential i toppklass på novemberlistan är Collector och Gunnebo. Gunnebo är ihop med Byggmax (just utanför topp 10) exempel på aktier där vi tyckte att kursfallet var överdrivet och lyfte råden till köp på aktierna. De hade under en längre tid haft en neutral råd-stämpel.

Nischbankerna åter i värdeträsket.

Collector har kvalat in på topp 10 igen och även Resurs Holding finns på storbolagslistan. Även TF Bank finns och Hoist har rejäl kurspotential även om de hamnar utanför toppskiktet. Detta är lite anmärkningsvärt efter att särskilt Resurs varit på väg att uppvärderats tidigare i år.

Kanske anser placerarna att nischbank måste handlas med tydlig rabatt mot traditionell bank – och i ren sympati handlat ned de förra när penningtvätten sänkt storbankerna?

Vi noterar emellertid också att en av de största nordiska aktörerna, Bank Norwegian (som Börsplus tidigare haft säljråd på), kom med en riktigt svag rapport som utlöste stort kursfall. Kanske försvagas marknaden i Norge som varit draglok i flera bolag?

Liten spelrevansch

Budet på MRG har lyft hela den pressade sektorn och framför allt de lite mindre speloperatörerna som placerade sig högt på Uppsidan. Även MRG låg länge på topp 10 bland våra köpråd men ramlade förstås ut när budet kom. Budet på 69 kr står sig väl mot vårt riktvärde 76 kr om man betänker att vårt riktvärde inkluderar utdelningar och tar sikte ett par år in i framtiden.

Trots kurslyftet är uppsidan fortsatt mycket stor i Global Gaming och LeoVegas. En liten brasklapp, dock. MRG-budet var på drygt 9 gånger det vi ser som en långsiktig vinstnivå för MRG. De multiplar vi använt för Leo och Global ligger högre än detta (EV/Ebit 12). Möjligen bör man justera ned sina förväntningar något på uppsida i dessa aktier. Men nog framstår de som köpvärda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.