Kapitalismens sanna ansikte

Det är bra om Academedia får in en huvudägare med ännu större engagemang för pedagogik och hög skolkvalitet. Men om Roger Akelius vill ändra Academedias affärsidé till att bli icke-vinstdrivande så vore det en stöld från övriga ägare. Mellby Gård har ett tungt ansvar i så fall.
Kapitalismens sanna ansikte - Ledare_kollage_2

I krönikan Vinstfokus är minoritetsskydd. från 2021 så citerade jag en av Sveriges mest framgångsrika fastighetsmiljardärer.

”Det talas mycket om företagens roll i samhället och inte sällan i grandiosa ordalag. /…/ En synpunkt som ibland förekommer är att vinstsyftet som följer av aktiebolagslagen är förlegat och att styrelse och ledning borde använda aktieägarnas förmögenhet för att åstadkomma andra (mer storslagna) mål. Det som förbises är att vinstintresset utgör ett skydd för minoritetsaktieägarna, ett skydd mot att (klåfingriga) ledningar eller majoritetsägare använder bolagets, det vill säga aktieägarnas, egendom för att tillfredsställa mål som de själva fastställer och som minoritetsägarna inte nödvändigtvis delar, men tvingas bekosta. /…/ Min uppfattning är att vinstsyftet inte står i konflikt med ansvarsfullt och hållbart företagande. Tvärtom. Att vara en bra arbetsgivare, en bra leverantör, en uppskattad kund och att bolaget uppträder på ett acceptabelt sätt i samhället och försöker begränsa sin miljöpåverkan är grundläggande förutsättningar för att [Bolaget], över lång tid, ska kunna bereda vinst för sina aktieägare.”

Det hade kanske kunnat vara Roger Akelius som skrev detta. Akelius har ju ofta uttalat sig principfast och insiktsfullt i frågor om äganderätt och ekonomiska drivkrafter.

MIN OCH ROGERS HJÄRTEFRÅGA

Roger Akelius köp av huvudägarposten i Academedia aktualiserar en rad viktiga principiella frågor om just dessa saker. I korthet så säger han till DI att vinst och utdelning är helt oviktigt för honom. Roger Akelius syfte med ägandet i Academedia verkar istället vara att driva olika hjärtefrågor kring pedagogik.

Jag är själv aktieägare i Academedia (0,5% av min portfölj) och jag tycker Roger Akelius tankar om utbildning låter spännande. Vore jag övertygad om att Academedia kan bli den pedagogiska framgång som Roger Akelius drömmer om så gör jag med glädje en förlust på mina aktier.

Men det bygger på att jag har en personlig övertygelse om att skola och utbildning är den långsiktigt absolut viktigaste frågan för Sveriges framtid. Och kanske än viktigare: Skolan är även individens bästa möjlighet att utvecklas och kanske bryta med en svår uppväxtmiljö. Utan en bra skola har vi inget välstånd att fördela men vi har heller inga klassresor, ingen integration och vi kan också glömma ideal som meritokrati och för den delen social rättvisa.

Till saken hör också att jag har råd att förlora mitt investerade kapital i Academedia. Hade jag däremot varit en fattig pensionär som inte trodde på Akelius pedagogik eller brydde mig mer om exempelvis sjukvården än om skolan så hade jag blivit fly förbannad över att en mångmiljardär och självutnämnd filantrop lägger rabarber på mitt sparkapital för att främja sina egna privata hjärtefrågor.

VINSTSYFTE ÄR NORMEN

I ett pluralistiskt samhälle är det inte konstigt att man kan ha olika åsikter. Men när grupper av individer ska agera tillsammans så behövs mekanismer för att bryta dödlägen och undvika rent godtycke. Det är därför som aktiebolagslagen (ABL) är glasklar om att aktiebolagets syfte är att göra vinst. Undantag är möjliga men de måste i så fall framgå tydligt av bolagsordningen. Så här står det i lagen:

ABL 3:3 § Om bolagets verksamhet helt eller delvis skall ha ett annat syfte än att ge vinst till fördelning mellan aktieägarna, skall detta anges i bolagsordningen. I så fall skall det också anges hur bolagets vinst och behållna tillgångar vid bolagets likvidation skall användas.

I Academedias bolagsordning anges inget om att man frångått aktiebolagslagens presumtion om vinstsyfte eller att bolagets vinst och tillgångar ska fördelas till någon annan än ägarna. Det krävs alltså en ändring av Academedias bolagsordning för att ledning och styrelse ska ha laglig rätt att göra vad den inkommande huvudägaren säger.

BLUFF ELLER SANNING?

Det ska sägas att Akelius ännu inte är ägare av Mellby Gårds huvudägarpost i Academedia. En ägarprövning väntar men det bör vara en formalitet. Varför skulle Akelius hindras från att bli ägare när allsköns bovar, banditer och islamister tidigare inte haft några svårigheter att få driva svenska friskolor? (Att seriösa friskolor som Academedia så klart vill ha en tuffare ägarprövning har här ingen betydelse.)

En annan öppen fråga är om Roger Akelius menar allvar med sina framtidsplaner för Academedia. Den gode Akelius har ju en lång och illuster karriär av att först säga en sak och sedan göra något helt annat. En del ser detta som lögner eller manipulation. Jag tror dock inte alls att Akelius ljuger. Mer att han låter olika sidor av sin mångfasetterade personlighet komma till tals vid olika tidpunkter.

När det gäller Academedia så tror jag hur som helst att Roger Akelius är uppriktig. Det här är inte en investering för att tjäna pengar utan ett sätt att göra något samhällsnyttigt som ger avtryck i stor skala.

STÖLDRISK

Man kan ha synpunkter på det svenska friskolesystemet. För kortsiktiga eller oseriösa aktörer är frestelsen stor att skarva med kvaliteten för att istället krama ut kortsiktiga vinster. I det perspektivet blir man glad av Roger Akelius brinnande intresse för pedagogik och generositet med resurser. Men för långsiktiga friskolor finns inget som tyder på en inneboende motsättning mellan vinst och kvalitet. Ett bevis på detta är de hundratusentals elever som köat i åratal för att komma in på bra friskolor och komma undan vanskötta kommunala skolor.

Om Academedia byter affärsidé från normalt aktiebolag till att bli testmiljö för en excentrisk miljardärs idéer om pedagogik så är det inget annat än en stöld av övriga ägares kapital. Mellby Gård och familjen Rune Andersson borde skämmas om de tar emot extra betalning för sina aktier på de premisserna.

***

P.S. Citatet i början var skrivet av Sagax grundare David Mindus i sitt VD-ord för 2020.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från ABAX