John Skogman: Stoppa svenska betahanarna – AI är vårt hopp

Sverige är ett land fyllt av betahanar som hellre missar en chans till framgång än tar en risk. Men nu måste vi sluta vara rädda. Omfamna AI och se fram emot lägre skatt och lägre blodtryck, skriver John Skogman.
Du behöver inte vara rädd för en Terminator 2-värld eller att samhället ska gå under. Sluta vara rädd, skriver John Skogman i veckans AI-krönika.
Du behöver inte vara rädd för en Terminator 2-värld eller att samhället ska gå under. Sluta vara rädd, skriver John Skogman i veckans AI-krönika. Foto: TT

Återigen reagerar svenskarna med rädsla. En smygande oro över en fruktansvärd förändring sprider sig i media, i fikarummen och på släktmiddagarna. Vad är det som gör att svenskarna har ont i magen den här gången? Är det ett krig som pågår på nära håll, är det ett obotligt virus som sprider sig över världen eller kanske klimatförändringar som framstår som oåterkalleliga? Nej, den här gången har oron väckts av en teknisk utveckling som kan göra våra liv enklare, roligare och mer spännande.

AI-utvecklingen innebär ett teknikskifte som skulle kunna vara bland det bästa som hänt mänskligheten sedan den industriella revolutionen. Sverige som är ett starkt IT-land skulle kunna välja att satsa fullt ut för att ligga i framkant, men istället verkar rädslan ta överhanden. Vi är ett land fyllt av betahanar som hellre missar en chans till framgång än tar en risk.

Svenskar är bra på att vara lediga

Den största oron verkar ligga i att AI kommer ta våra jobb. I mycket liknar det argumenten som förr framfördes mot invandringen. Sedan insåg man att med nya människor som kom in på arbetsmarknaden fanns också en möjlighet för de som redan etablerat sig att ”slippa” vissa jobb. Jag hör inte många infödda svenskar klaga över att de inte får cykla runt hela stan i Foodoras rosa jackor eller sitta i spärren på tunnelbanan.

Så ja, jag hoppas att även AI kommer att ta våra jobb. Tittar vi historiskt vilka arbeten som försvunnit vid stora teknikframsteg så är det få som i efterhand saknar de sysslorna. Eller är du sugen på att skyffla kol i ett lok eller mjölka kor för hand? Snarare borde AI ses som en räddning där allt vad blanketter och kvittoredovisning förhoppningsvis heter, snart bara är ett minne blott. Det kommer att ge oss svenskar tid att fokusera på det vi är bra på; att vara lediga och oproduktiva. I bästa fall kanske arbetsveckan kan kortas till fyra dagar.

AI fixar lägre skatt – och blodtryck

Möjligen kan jag förstå att AI känns som ett hot eftersom den bristande arbetsmoralen i den svenska arbetskraften kommer att bli uppenbar. En AI behöver inte flexa in en halvtimme sent på morgonen på grund av dagislämning, ta en halvtimmes kafferast vid tio, göra ärenden på lunchen och sedan avvika tidigare för att sonen har en fotbollsträning.

Den effektivitet AI kan bidra med borde dock framför allt ses som en möjlighet. Tänk bara på alla stora byggen som står stilla minst 67% av tiden då ”gobbarna” jobbar enbart åtta av dygnets 24 timmar. Föreställ dig hur effektivt det vore om grävmaskiner och asfaltsmaskiner kunde agera själva. Hur fort skulle inte våra vägar fixas och hur mycket mindre av våra skattepengar behövde ödslas på det. Utöver det bildar byggena idag enormt tröttsamma köer på våra vägar som tar tid från vår värdefulla semester. AI skulle med andra ord kunna bidra till såväl lägre skatt som lägre blodtryck hos Sveriges bilförare.

Konstigt resonemang av universitetet

Ett annat område som snabbt oroar svensken är hur det ska gå för skolan. Egentligen är det bisarrt att överhuvudtaget känna någon oro för dagens svenska skola som enligt alla typer av mätningar redan fullständigt kört i diket. Men nej, istället blir det direkt debatt kring möjligheterna till fusk.

Nyligen flaggade Uppsala universitet stolt med att man tagit den första fuskaren som skrivit sin inlämningsuppgift med ChatGPT. Det som är så konstigt i det hela är att resonemanget bygger på att det viktigaste skolan bör göra är att värna förmågan till uppsatsskrivande. Låt oss föreställa oss en framtid där vi samverkar med AI. Är det då inte rimligare att vi nyttjar AI till att skriva en välformulerad och korrekt sammanställning av ett ämne åt oss? Istället för att vi som människor ska lägga tid på att formulera en text som blir aningens sämre.

Precis som när man själv som elev på 90-talet skulle skriva om exempelvis Rumänien ”fast med egna ord”, och man stökade om i Nationalencyklopedins text lite grann, eftersom det var förbjudet att ordagrant skriva av. Jag tror nämligen inte att det är genom att värna uppsatsskrivande som den svenska skolan kan återfå sin forna glans.

Slipp slumrande nämndemän

Den värsta typen av ”fake news” om AI kommer ändå från de som kallar sig humanister. De iklär sig en altruistisk attityd där de går ut och varnar för att vi framöver kommer få se ett hårdare och kallare samhälle när allt styrs av datorer. Som mänsklighetens räddare ska de därför bekämpa den teknologiska utvecklingen.

Deras spelade omsorg känns som den största tankevurpan av dem alla då vi om något snarare kan få ett rättvisare samhälle. Ett samhälle där subjektiva tyckanden i mycket högre grad kan reduceras bort till förmån för objektiva processer. Tänk dig att det inte är en domare, eller i värsta fall en slumrande nämndeman, som avgör om du är skyldig och vilket straff som är rimligt, utan istället en AI som kan ta hänsyn till all juridisk text och alla redan utdömda domar. Eller att det inte beror på om du får en erfaren specialiserad läkare eller en osäker AT-läkare om du får rätt diagnos ställd.

Snarare tror jag att då människans exklusiva bidrag blir det mjukare och mänskligare, så kommer jobb inom exempelvis omvårdnad att värderas mycket högre. För det kommer aldrig att ge samma känsla att en AI frågar hur du mår eller nickar förstående när du berättar om dina problem.

Det finns vissa faror

Så även om jag känner förhoppningar kring lägre arbetsbelastning, färre meningslösa sysslor och kanske till och med ett reducerat skattetryck, så är det klart att även jag inser att det kan finnas faror med AI. Inte så stora dock att jag tror att man behöver föreställa sig en Terminator 2-värld eller att samhället ska gå under som alla trodde vid millennieskiftet (när datorerna skulle gå bananas och världen kollapsa på grund av alla nollor).

Nej, det jag tror är den största risken är att Sverige sköter det här precis som Sverige brukar sköta saker. Med monopol och styrning från staten som alltid vet bäst. Helt plötsligt sitter vi då med något som är precis som public service, ett fåtal personer sätter agendan och kan styra samhällsutvecklingen i vad de anser vara den rätta riktningen. Och så fortsätter betahanarnas rike på samma inverterat framgångsrika bana. Vårt enda hopp ligger då i att AI verkligen är smartare än i alla fall den svenska människan.

John Skogman, daytrader som tidigare jobbat på Remium, Kaupthing och gjort en FN-sväng i Kosovo. Idag är han mest känd för att han driver Börspodden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold